The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Tune120 TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Nem egyszerű átlátni a JBL színpompás fülhallgató kínálatát, amelyben mindenféle felhasználási területhez és igényhez lehet megfelelő típust találni, ráadásul mindegyiket jó sokféle színben. Közülük a Tune120 TWS egy nem specializált, vagyis általános felhasználásra készült vezeték nélküli modell, ami ennek megfelelően nem rendelkezik különleges tulajdonságokkal, „csupán” zenélnie kell.

A különleges tulajdonságok alatt olyasmiket értek, mint például az edzőtermekbe vagy futáshoz illetve biciklizéshez ideális csepp és/vagy vízálló kialakítást, amelyet az IP minősítés jelez. A Tune120 TWS-nek ilyen minősítés nincs a tarsolyában, így, noha a szilikon adapterei jól illeszkednek a fülekbe, komolyabb nedvességgel rendelkező helyzetekben nem biztos, hogy érdemes őket használni. Ha pedig már a jelöléseknél tartunk a „TWS” a True Wireless, vagyis az igazi vezeték nélküli rövidítése a fülhallgató típusjelében. Nem tudom, biztos van nem igazi vezeték nélküli is, (az a vezetékes?), de ne akadjunk fenn ilyen apróságon, hiszen ehhez a modellhez biztosan nem kell semmiféle vezeték, főleg, hogy nincs is hozzá, ami egyben azt is jelenti, hogy a vezetékes használat másodlagos alternatívaként sem létezik. A fülhallgató nem speciális mivoltát erősíti az a tulajdonsága is, hogy nincsen hozzá dedikált alkalmazás és EQ, az akkumulátorának használati ideje pedig nagyjából átlagosnak mondható.

JBL Tune 120TWS

A fekete, kék, zöld/fekete, fehér, fehér/rózsaszín és sárga színekben kapható Tune 120TWS fülhallgató elegáns fényes külsővel rendelkezik, külső részének közepén pedig egy JBL logóval ellátott kezelőpanel található. A fülhallgatók mágnesesen rögzülnek a praktikus tartó tokban, ami egyben az eszköz töltőjeként is funkcionál. A tok egy flip-top fedéllel záródik, a külső részén állapotjelző LED-ek és egy fedett micro USB port található, utóbbihoz egy jellegzetes JBL narancssárga színű micro USB töltőkábelt mellékelnek. A beépített Lítium-ion akkumulátorokkal (85mA/3.7V) a fülhallgató már mindössze 15 percnyi töltés után egy órát használható, teljes töltéssel a maximális üzemidejük pedig 4 óra, 16 töltési óra esetén pedig kapunk egy kiegészítő fülhallgatót.

JBL Tune 120TWS doboz

A vezetékeket teljesen nélkülöző Tune 120TWS 5,8 mm-es meghajtókkal rendelkezik, amelyek a leírások szerint valódi JBL Pure Bass hangzást biztosítanak számára. Intuitív és praktikus vezérlőik a Siri és a Google Assistant elérését is lehetővé teszik.

A Tune 120TWS nem rendelkezik EQ-val vagy saját alkalmazással, amivel az átvitelét szintén lehetne befolyásolni, a JBL azonban nem lenne JBL ha még ebből az apróságból is nem varázsolt volna minden külső beavatkozás nélkül intenzív és erőteljes megszólalást. A fülhallgatóknak a kisebb méretüket részben ellensúlyozandó van egy olyan előnyük a fejhallgatókhoz képest, hogy direktben a hallójáratba irányítva szólnak, ami kisebb teljesítménnyel is testesebb hangzást eredményezhet, és ami persze vagy tetszik valakinek, vagy nem. Jómagam még különböző kiváló minőségű Sennheiser vagy Bowers&Wilkins típusok hallgatása után és a fülhallgató műfaj minden erényének készséges elismerése mellett is inkább a fejhallgatókra szavazok, ettől eltekintve a Tune120 TWS megszólalásában is megtaláltam a pozitív és szerethető jellemzőket. Például remekül kezeli a basszust a különféle hangerőszinteken, mivel a mélyei kisebb kivezérlésen is hangsúlyosak maradnak és energikusságuk mellett felhangosítva sem torzítanak vagy esnek túlzásokba. A különféle ritmikus muzsikák lendületesen, dinamikusan és energikusan szólalnak meg, a különféle hangszerek hangjai szépen formáltak és kellően határozottak és kontúrosak élénk közepekkel és friss magasakkal. A szub-basszus frekvenciákat gyakran az „ezt meg, hogy csinálták” érzetet keltve prezentálják, eközben a komplex hangzást az erőteljes alsó frekvenciák nem húzzák le tőkesúlyként mélybe, és nem befolyásolják károsan a közepek kényes területét sem. Az egészséges egyensúly a legtöbb esetben végig megmarad, még akkor is, ha például egy nagyzenekari felvételre „téved az ujjunk”, ami a maga komplexitásával azért elég nagy kihívás egy ilyen apróság számára. Az akusztikus hangszerek és az énekesek hangjai tiszták, jó felbontásúak és valóságos színezetűek; például a rezesek valóban rezesek, egészséges fémes csillogással és határozott karakterrel. Érdekes módon az általánosságban intenzívnek mondható hangvétel mégsem teszi a produkciót túlhajtottá vagy kihegyezetté, a már többször említett kiegyensúlyozottság és arányosság nagyjából minden helyzetben megmarad és a hangzás akkor sem esik át a ló túloldalára, amikor egy dinamikus felvétel jó hangosan szólal meg.

Ajánlás

A semmiféle teljesítménynövelő és frekvencia átvitel feltupírozó trükkel nem rendelkező Tune120 TWS könnyű kezelhetőséggel, jó viselhetőséggel és egy bántó túlzások nélküli friss, energikus és testes hangzással rendelkezik, amivel a normál környezetekben és élethelyzetekben való hétköznapi zenehallgatásra, amire vélhetően szánták, tökéletesen megfelel.


JBL Tune120 TWS
Frekvencia átvitel: 20 Hz - 20 kHz (-6 dB)
Impedancia: 14 Ohm
Hangszóró átmérője: 5.8 mm
Ár: 28.990,- Ft
Akciós ár: 25.999,- Ft

Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu