The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha WXAD-10

Egyre olcsóbb mulatság a hálózati lejátszás, sőt, meglévő rendszerünk „okosításával” a fájdalmas készülékcserék is elkerülhetők. A Yamaha MusicCast rendszerébe illeszkedő WXAD-10 egy ilyen eszköz, s egyben talán a legkedvezőbb megoldás régebbi rendszerünk hálózatba/multiroom rendszerbe illesztésére.

A kis dobozka, egyszerű kinézettel, de teljes MusicCast szolgáltatás kínálattal garantáltan új életet lehel bármilyen hangrendszerbe, régi házimozi, vagy sztereo erősítőbe. A koncepció hasonló, mint anno az iPod dokkolók, vagy a BT adapterek esetében, de ezúttal jóval többet kapunk a pénzünkért. Persze a Yamaha azért tudja, mit csinál, a WXAD-10 kialakítása jóval szegényesebb, mint pl. a WXC-50-é. Nincsenek fizikai bemenetek és nincs digitális kimenet sem, így tényleg „csak” a hálózathoz való csatlakozással egészül ki meglévő rendszerünk. Persze mindez a vételárban erősen tükröződik, a WXC-50-hez képest kevesebb, mint fele annyit kell kifizetnünk érte.
A dobozkában tehát egy hálózati modul és egy Burr-Brown 24/192-es DAC lapul, pont ennyi kell a működéshez, se több, se kevesebb. A tápellátást USB-ről megoldották, ehhez kapunk kábelt és adaptert is. A hálózati csatlakozás wifi-n vagy kábelen egyaránt lehetséges, a kimeneti jelet pedig 3,5-es jack, ill. RCA csatlakozásokon kínálja fel, ezzel hifi rendszerekhez ugyanúgy könnyedén csatlakozik, mint kisebb-nagyobb multimédiás hangszórókhoz. A kivitel egyszerű, de az ízléses kialakítású műanyag dobozkánál többet, szebbet teljesen felesleges lett volna alkotni, nem ez lesz a nappali fénypontja. A lejátszható formátumok listáján a veszteségmentes tömörítésű FLAC (24/192) és Apple Lossless (24/96) mellett a tömörítetlen WAV és AIFF (24/192) szerepelnek, a DSD-t ezzel az eszközzel nem tudjuk lejátszani.

wxad10 back

A kezelés ugyanazzal a kitűnő applikációval történik, mint az összes MusicCast eszköz esetében, erről csak a legjobbakat mondhatjuk. Telepítése, működtetése nagyon egyszerű és magától értetődő, a kezelőfelület szép, letisztult, nem okoz fejtörést a rejtett elemek előhívása sem. A rendelkezésre álló források: Bluetooth, AirPlay, internet rádió, online stream szolgáltatások (pl. Spotify, Tidal, Deezer, Napster stb.) ill. hálózati meghajtókon tárolt fájlok. És ne feledjük, a MusicCast multiroom szoftver, vagyis a WXAD-10-zel ’felpimpelt’ rendszerünk a háztartás más kompatibilis Yamaha készülékeivel együtt, egy kézből irányítható.

Ötvenezer forint mindezért nem sok pénz, kérdés, hogy hangban mit tud nyújtani ennyiért. Azt talán senki sem várja, hogy a belépő audiofil szintet megüsse, nem is lenne reális igény. A kis dobozka alapvetően a kisebb hifi, és a hálózatos funkciók nélkül napvilágot látott házimozi készülékek kiegészítője, hangminőségének ezt a szintet kellene hoznia.
Az már a bejáratás alatt is egyértelművé vált, hogy a készülék különösebb hibák nélkül zenél, jók a sávszélek és egyenletes a frekvencia átvitel. Van kellő mértékű dinamika is, a belépő szintű hifi erősítők ki tudják futni magukat a WXAD-10-ről vezérelve. Házon belül a WXC-50-nel tudom összehasonlítani, a különbségek viszonylag aprók, persze azt tudjuk, hogy nüanszokért is sokat kell fizetni ebben a „sportban”. A WXC esetében kicsit több a részlet és a hangulatok is jobban átjönnek, de csak avatott fül számára észrevehető a különbség. A hangszínek szépek, a hangszerhangok egészen hihetőek, ebben nagyjából hasonló teljesítményt nyújtanak, a sztereo tér viszont kevésbé pontos, nem is mindig áll össze úgy, ahogy várnánk. A hallgató számára azonban inkább a lüktető ritmussal és a csillogó és tiszta felső tartománnyal adja el magát, könnyed és szórakoztató jelleggel zenél. Mindezt csak komolyabb rendszerbe illesztve volt módunk megtapasztalni, ha saját kategóriájából választottunk hozzá erősítőt és hangsugárzót, csak annyit állapíthattunk meg, hogy minden a legnagyobb rendben, szerethetően, frissen, lendületesen muzsikál.

yamaha wxad 10


Összességében nézve a WXAD-10 hangja árkategóriáján felüli, kimondottan jó ajánlat azok számára, akik régi, bevált rendszerük frissítésén gondolkodnak. A DSD kivételével elboldogul a nagyfelbontású formátumokkal is, valamint megadja a lehetőséget az online streaming igénybevételére, amely – okkal - egyre népszerűbbé válik a zenehallgatók körében.

Ár: 49.990,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
Bemutatóterem: Extreme Audio
www.extremeaudio.hu