The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

T+A MP 1000 E – Behálózva

10 év hosszú idő, pedig pontosan ennyi telt el a német gyártónál az első és a második E sorozatú készülék piacra dobása között. Volt tehát idő arra, hogy az utolsó csavarig áttervezzék, aktualizálják a három tagból álló palettát. Gondolták volna, hogy már ez előd is képes volt az Internetre csatlakozni és streamelt fájlokat lejátszani? Az „E” család három tagból áll, egy integrált erősítőből, egy hálózati és CD játszóból, valamint egy hálózatos jóságokkal bíró erősítőből, azaz receiverből áll. Azaz a három készülék között nagy az átfedés, építhetünk az integrált erősítőből és hálózati lejátszóból kétdobozos hifit, vagy választhatjuk a receivert, ha egybe szeretnénk a kettőt.

 A T+A márkára most nem térnék ki, nemrég egy külön cikkben írtunk róluk, ha még nem olvasták volna, itt a remek alkalom, bevezetésként. Számomra is teljesen ismeretlen volt eddig ez a manufaktúra, értem ez alatt, hogy testközelből még nem találkoztam egyik termékükkel sem. A hálózatos lejátszás, a számítógép csatlakoztatási lehetőség lassan de biztosan belopózik minden elképzelhető helyre, egyértelműen a jelenkor hifijének húzóágazata lett. A kezdeti magas árak szépen estek lefelé, a gyártók már sokszor belépőszinten, egy azon készülékcsaládon belül is többön kínálnak hálózatos képességeket. A nagy vesztes pedig a CD technika lett, egyre kijjebb szorul a piacról, helyét a fájl alapú lejátszás veszi, vette át. Lehetne azon elmélkedni, hogy tartalomgyártó oldalról ennek mennyire örülnek, de a kvázi „ingyenzene” még egy léket ütött a süllyedő ezüsthajóba. Az MP 1000 E, ha megmenteni nem is tudja, de szalmaszálat kínál a CD-nek, hiszen egy olyan öszvér gépezetet alkottak meg vele, ami szinte mindent lejátszik a szalagon és a hanglemezen kívül. Kellemes formatervű, anyaghasználatával is a prémiumkategóriát célzó berendezés az MP 1000 E, felvértezve számtalan lehetőséggel. Maga a gyártó érdekes módon elsősorban audiofil CD lejátszóként hirdeti, amelyet erős hálózati funkciókkal is felvérzetek. Nem kevesebb mint 5 forrást kezel, legyen szó NAS-ról, USB-s adathordozóról, PC-ről, CD-ről, FM és DAB+ rádióról, BT-ről vagy simán csak digit bejáratról (SPDIF vagy optika). Műszaki adatlapját olvasgatva impozánsak a számok. A teljesen saját fejlesztésű alaplap hordozza a készülék lelkét, a 32 bites 384 KHz-es Delta Sigma elven működő, csatornánként 2-2(!) átalakítót (differential elven működő) tartalmazó modult. A túlmintavételezést tartalmazó filtereket menüből kapcsolhatjuk, a kimenő analóg fokozat harmadrendű szűrőt (szimmetrikus, phase linear, 100 kHz, Bessefilter) kapott.

A beüzemelés könnyen ment, a hozzá adott angol és német nyelvű használati útmutató részletes információval szolgál az összes funkciójához. A routerhez csatlakoztatva (kábellel) hamar kapott IP címet és azonnal megtalálta a (Synology) hálózati adattárolómat is. Az MP 1000 E minden, manapság elterjedt formátummal megbirkózik, az már más kérdés, hogy azért akadnak hiányosságai. Sajnos NAS-ról és közvetlenül csatolt adattárolóról nem játszik le DSD formátumú fájlt, ezeket meg sem jeleníti a listában (NAS), vagy ha igen (Pendrive, mobil HDD) rövid pufferelés után megáll. Bár a specifikációi szerint támogatja a szünetmentes lejátszást (gapless playback), a legújabb, májusi firmware-el nem működik. Fájó pont azoknak, akik gyakran hallgatnak koncertfelvételeket. Megoldás lehet egy új szoftver, amelyben javítják ezt a hibát, vagy összecsomagoljuk egy fájlba a track-eket. A T+A saját távirányítója remekül használható, masszív darab, széles látószöggel, de sajnos az Androidos alkalmazás nem igazán kis képernyőre optimalizált. A vezérlőgombok kicsik, elhelyezésük zsúfolt, az albumborítók mérete túl kicsi. Vannak ám jó dolgok is: a Windows és OSX mellett, bár nem szerepel a specifikációk között, de Linux alatt (Daphile) is remekül működik, DSD-vel is, sőt, a TIDAl mellett Deezer és qobuz támogatást is beépítettek. Kapcsolhatunk kétféle digitális szűrőt, sőt, azt is tudja, hogy képes az abszolút fázist megfordítani. Jó kis móka, ezzel ellenőrizni tudjuk a felvétel fázishelyességét.

mp1000e 01

Elnézést kérek, ha valaki eddig unta volna a műszaki részleteket, de ez is hozzátartozik a korrekt tájékoztatáshoz, most következzen a lényeg, hogy szól? Lelövöm a poént: jól. Egy hétig volt alkalmam zenét hallgatni rajta, azt gondolom elegendő idő az ismerkedésre. Sokféle műfajjal nyüstöltem, az alábbiakban három kiválasztott albumon keresztül mutatnám be tapasztalataimat. Elsőként megversenyeztettem amolyan házon belül a lejátszó CD és hálózati szekcióját. Kíváncsi voltam, melyiken milyen hangminőséget produkál, természetesen ugyanazon a felvételen. Ez pedig egy Coltrain lemez, a „A Love Supreme” (Impulse, 0602517649033), amelyről egy külső, izolált CD olvasóval készítettem egy rippet az EAC és az AccurateRip szoftver segítségével, wav formátumba. CD: sima és folyékony, meglepően közel van az LP hanghoz (nálam az a fő műsorforrás). Sokkal digitálisabb, művibb előadásra számítottam. Hangja érzelmes, a skálán inkább a melegebb, barátságosabb felé tendál, a szaxofon bársonyos, a bőgő picit omlósabb, kevésbé megfogott a hanglemezhez (második USA Impulse kiadás) képest. NAS-ról játszva a hang nagyon közel van az ezüstkoronghoz. Ez szerintem jó dolog, konzekvens. Egy esetleges vakteszten talán úgy tízből nyolc ember nem tudná megkülönböztetni, pedig: a dobseprő fájlból játszva előrébb húzódik és részletesebb, a bőgő pedig egy árnyalatnyival feszesebb. Mindkét változat remek, órákig hallgatható hang, tetszett, na!

A továbbiakban NAS-ról tettem fel zenéket. Dire Straits, Alchemy, koncert. Energikus, erőteljes, a hangkép semleges, elég közel ahhoz a bizonyos eszköztelenhez. Nem forszírozza egyik hangtartományt sem, és bár részletes, mégsem analizálja a zenét. Nem hallani tüskét, szép teret rajzol a színpadra. Knopfler hangja és gitárja eleven, dús tónusú, textúrázott. Járt már nálam ebből az árkategóriából sokkal digitálisabb hangú forráskészülék is, kellemes csalódás a németek produkciója. Klasszikus zene következik, Sztravinszkij Tűzmadara, az egyik valaha rögzített legjobb előadásban: Doráti Antal vezényli a Londoni Szimfonikusokat (Mercury Living Presence). Nagyfelbontású digitális remaster. Van, aki még nem hallotta? Pedig ha a jó felvétel jó lejátszóval találkozik és a rendszer többi része is rendben van, más nem sülhet ki belőle, csakis tűzijáték. Ha valahol fontos a dinamikatartomány hű megszólaltatása, a készség, hogy halkan is élvezhető maradjon, de a tuttik is teljes terjedelmükben megszólaljanak, az a klasszikus zene reprodukciója. Amikor az andalító muzsikának dörgedelem vet véget, de olyan, amit nem felejtünk el. Ebben nagyon jó ez a masina. Van levegője és teret enged a zenészeknek, de közben össze is fogja a történéseket, erős marokkal. A részleteket itt sem spilázza túl, de még sem volt hiányérzetem. A vonósok keltette érzelmi áramlás szinte tapintható, ám nem csak itt, hanem mondjuk Harnoncourt tavaly kiadott Beethoven „Symphonies Nos. 4&5” (CD) lemezén is. Kis adalékként megemlíteném, hogy a két első „tesztanyagon” (brrrr, de ronda szó) a digitális szűrő „linear” állásban volt, mert úgy tetszett jobban, de a Tűzmadár alatt a másik, a „dynamic” valahogy jobbá tette a hangot. Van akinek öröm, de lehet másoknak nem az, az MP 1000 E remekül hangolható kábelezéssel. Én magam kétféle tápkábelt és háromféle IC-t is kipróbáltam, mind remekül hallható változásokat okozott. Erre amúgy maga a gyártó is felhívja a figyelmet.

Ajánlás

Ki gondolta volna mondjuk 10 ével ezelőtt, hogy hifi termékek fejlesztésekor programozókat is foglalkoztassanak? Pedig manapság nélkülük nem lehet elképzelni a fájl alapú lejátszást. Ha a közeljövőben egy FW frissítéssel kijavítják a jelenlegi hiányosságokat, akkor egy, hangilag már most is a top kategóriában lévő, sokoldalú készüléket vásárolhatunk meg. Tetszett a hangkaraktere, meséli a zenét, nem unalmas de nem is hiperaktív, ezért sok zenebarátnál lelhet befogadásra.

Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042 
www.audiofil-szalon.hu