The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Canton GLE 476 hangsugárzó teszt

Az 1972-ben alapított német Canton cég hangsugárzóival huszonvalahány évig sikerült egymást elkerülnünk, most azonban bepótoljuk ezt a hiányosságot is, és a választékukból elsőként bemutatjuk a GLE 476-os álló hangsugárzót.

Amikor 1972-ben négy lelkes hifi rajongó a Frankfurthoz közeli Weilrodban, a korábban falusi iskolaként működő épületben, amely egyébként mind a mai napig a cég főhadiszállása, megalapította Cantont, azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy mindenféle ízlés és pénztárca számára készítsenek igényes hangsugárzókat. Ezen elképzelésnek megfelelően a Canton választéka ma is meglehetősen széles és sokszínű, és számos különböző felhasználási területhez találhatók hangsugárzók benne.

A leginkább egy divatos design sorozatnak mondható CD szériát leszámítva a GLE család a gyártó belépő sorozata, amely kettő állványos hangsugárzót, kettő álló modellt (melyek közül a GLE 476-os a kisebb), egy centert, egy aktív mélysugárzót, valamint kettő on-wall modellt tartalmaz, utóbbiak a helykímélő zenehallgatás mellett praktikusan házi-mozi hátsó sugárzó szerepkörben is alkalmazhatók.

A klasszikus hasáb alakú, cserébe viszont sokféle színben kapható GLE 476 egy bő egy méter magas, keskeny és mély 3-utas állódoboz. Karcsú kabinetje a légies megjelenés dacára a 22 mm vastag MDF paneleknek köszönhetően kellően merev és stabil, így a rezonanciáknak is nagyon jól ellenáll. A hangszórókészlet 25 mm-es textil dómból, 180 mm-es alumínium membrános középsugárzóból és 180 mm-es alumínium membrános mélysugárzóból áll. Mindkét hangszóró könnyű és erős polikarbonát kosárral és wave surround fantázianevű hangszóróperemmel készül. Az akusztikailag optimalizált kialakítású reflex-nyílás hátul, egészen alul, közvetlenül a single csatlakozó terminál fölött kapott helyet. A már említett gazdag színválaszték ízléses vinyl borítású fekete, dió, ezüst és fehér változatokból áll, valamint kapható még egy egészen egyedi mokka-fehér változat is, azoknak akik, színben is valami különlegeset szeretnének.

gle476416456Érdekes kiviteli jellegzetességként a hangsugárzó a klasszikus, általában kellemes, lágy és barátságos magasakat biztosító szövetdómot párosítja a modern és nagyon könnyű alumínium membrános mély illetve középsugárzókkal, amely kombináció sok szempontból meghatározza megszólalásának jellegét. A jazz koncert informatív bevezetővel indul, a muzsika alaphangulatát a közepes pezsgés, a barátságos hangvételű közepek és magasak, valamint a szub-wooferes jellegű testes, erőteljes, de cseppet sem tolakodó basszus határozza meg. Utóbbi kapcsán érdemes szót ejteni a doboz elhelyezéséről is, mivel a hátoldali reflex-nyílás nem teszi szerencséssé a hátsó falak túlzott közelségét számára. A keskeny doboz meglepően jó és hatékony basszusa sarokba tolva vagy közel a hátsó falakhoz esetlegesen hordóssá vagy huppogóssá válhat, ezért érdemesebb a falaktól-sarkoktól távol elhelyezni, ami a tér és a levegősség szempontjából amúgy is kedvezőbb pozíciónak számít. A muzsika barátságos és oldott hangvételű, zavaró hangokat, éleket vagy sarkokat nagyítóval sem találnánk benne. Komfortosan áramlanak a hangok a hangszórókból, egységesség és arányosság jellemzi a hangképet, a „német hangzás” sztereotípiát pedig egyáltalán nem tudom igazolni. A basszus jelenléte folyamatos és hangsúlyos a zenében, a mindvégig biztos alapokat jelentő mélyfrekvenciák hatásukat és jellegüket tekintve olyanok, mintha egy finoman beszabályozott szub-wooofer is jelen lenne rendszerben. A fúvós hangszerek levegősen és könnyed hangvételben szólalnak meg, a vibrafon élénk és színes hangjai játékosan és hosszú, valóságos hatású lecsengésekkel csilingelnek.

Kevés hangszeres zenék esetében a mélyek megszólaltatása, ha lehet, még testesebb és még meggyőzőbb, de a hangsugárzók basszusából a komplexebb és töményebb zenei részleteknél sem fogy ki a szufla. A dob, nagybőgő, ujjcsettintés és szaxofon kombinációjú felvétel különösen hatásosan és plasztikusan szólal meg, a mélyek azonban mindvégig jól kordában tartottak és nem telepednek rá a frekvenciasáv többi részére. Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken kellemes, kerek és nyugodt hangokat szólaltat meg, natúr színvilággal és barátságos tónussal. A realista hangvételű énekhangok szépen elszakadnak a dobozoktól és szépen középre pozícionáltak. A Mozart opera levegős és könnyed hangú énekesnője tökéletes vezető szerepben szólózik, a kellemesen naturális hangszínekkel megszólaló zenekar diszkréten kíséri. Shirley Horn felvételének extrém basszusa szintén nem tud kifogni rajta, érkeznek is a mélyfrekvenciák rendesen és a jókora terhelés dacára zavaró effektusok is csak minimálisan érezhetők. Az énekesnő egészen finoman reszelős, bánatos hangját nagyon hitelesen adja vissza, ugyanúgy, ahogy a lágyan hullámzó latinos ritmusokat. A rockzenék lábdobjai határozottak, súlyosak és erőteljesek, egyből jelezve, hogy ezeken a műfajokon a dobozok megint csak otthon vannak. A terhelést és a nagyobb hangerőt nagyon jól bírják, alapvető karakterüket és az egységességüket nagyobb hangerőn is megőrzik, és noha igazán nyersek vagy szigorúak nem tudnak lenni, az energiák áramlása azért könnyedén le tudja nyűgözni a rock és popzenék rajongóit is. Nagyon jó basszusának köszönhetően a hangsugárzó számára egy jó mozi szettbe is egyenes út vezet, hiszen a realista és természetes hatású effektek és párbeszédes megszólaltatása mellett akár még szub-woofer híján is kényelmesen el tud vinni a hátán egy komplett rendszert.

Ajánlás

Az általam hallott legelső Canton hangsugárzó kellemes, barátságos, testes és energikus jelleggel mutatkozott be, olyan modellként, amit szinte semmivel sem lehet kibillenteni az egyensúlyából és a saját hangzásvilágából. Nagyon jó basszusának és terhelhetőségének köszönhetően nagyobb terekben is sikerrel alkalmazható, összességében pedig egy újabb ígéretes alternatíva a relatíve kis pénzért nagyhangú és sok tekintetben klasszikus hangvételű állódobozt keresgélők számára.


Canton GLE 476
Frekvencia átvitel: 25 Hz-30 kHz
Névleges/zenei teljesítmény: 110/750 W
Névleges impedancia: 4-8 Ohm
Váltási frekvenciák: 300, 3200 Hz
Érzékenység: 89,5 dB
Méretek: 1050×210×300 mm
Tömeg: 19,2 kg
Ár: 219.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu