The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Focal Kanta 2 hangsugárzó teszt

A múltkori Aria 906 után kissé feljebb lépve ezúttal az éppen Győrben "turnézó" vadonatúj Kanta 2 álló hangsugárzó került sorra az aktuális Focal választék feltérképezésében, ami egyelőre még önmagában „ácsorog”, de nem kell hozzá túl nagy képzelőerő, hogy tudjuk, előbb-utóbb bizonyára ő is kap majd különböző társakat.

Az Utopia és Sopra modellekhez hasonlóan szintén kivételesen egyedi és extravagáns megjelenésű Kanta 2 porondra lépését nem kevesebb, mint három évnyi kutatás-fejlesztés előzte meg, melynek során a hangsugárzó minden egyes részegységét optimalizálták és finom hangolták. A három-utas álló modellben ráadásként legelőször szerepel együtt a Berillium tweeter és az Aria 906 kapcsán már bemutatott Flax (len szövet) membrán, amelyek együttesen a márkától megszokott részletgazdagság valamint a muzikalitás ideális kombinációját ígérik.

A Kanta 2 jellegzetes formáját biztosító ívelt előlap, melyben a tweeter van a legmesszebb a hallgatótól, természetesen nem puszta látványelem, hanem az Utopia és Sopra típusokhoz hasonlóan színtiszta fizikai tényeken alapszik és lényegében a gyártó „Focus Time” technológiájának tovább gondolt változatát jelenti. A különleges megoldás eredményeképpen a különféle frekvenciájú hangok azonos idő alatt érnek el a hallgató füleihez, ezáltal garantálva precízebb fókuszt és hangszínpadot. A hangsugárzó tervezésének másik kulcseleme a „Stop Torzítás” jelmondat volt, így a valóságos ellenségként kezelt torzításokat minden lehetséges eszközzel megpróbálták kiküszöbölni a hangsugárzó megszólalásából. Az új tiszta Berilliumból készült membrános IAL3 tweeter az IAL (Infinite Acoustic Loading) és IHL (Infinite Horn Loading) tweeterek elveit kombinálva segíti a hanghullámok csillapítását a csipogó teljes tartományában, ezáltal biztosítva minden eddiginél tisztább és torzítatlanabb hangzást.

Focal Kanta RMAF thumb 650xauto 17911

A hangsugárzó minden egyes részelemét az akusztikai kifinomultság, a hitelesség és a muzikalitás jegyében alakították ki. A különböző, akár egészen élénk színekben pompázó, egy darabból álló előlap például egy teljesen új fejlesztésű nagy sűrűségű polimerből (HDP) készült, amely 70%-al nagyobb sűrűségű, 15%-al merevebb és 25% nagyobb csillapítást biztosít, mint az előszeretettel használt MDF, ezért mindenféle hang diffrakciót hatásosan szüntet meg. Az ugyancsak saját „találmánynak” számító Power Flow technológia jegyében a Kanta 2 egy első és egy hátsó reflex-nyílással is rendelkezik, amelyek pontosan megkomponált együttműködése a basszus kompresszióját csökkenti, így biztosítva a tiszta és torzítatlan, nagy hangerőn sem tolakodó basszust.

Hangszórók tekintetében a Focal jelenlegi csúcsteljesítményének számító, valóban kivételes átviteli és akusztikai tulajdonságokkal rendelkező IAL3 Berillium tweeter mellett legfelül egy 165 mm-es len szövet szendvics membrános középsugárzó, a csipogó alatt pedig kettő ugyanakkora méretű mélysugárzó található. A középsugárzó a speciális TMD (Tuned Mass Damping) felfüggesztéssel is rendelkezik a három hangszóró pedig egyaránt a NIC (Neutral Inductance Circuit) meghajtóval készül, amely stabilizálja a mágneses teret a tökéletesen definiált hangzás és a pontosabban kontrollált basszus érdekében. Utóbbi paraméter, valamint a színezetlenség szempontjából a stabil, rezgésmentes kabinet ugyanilyen fontos tényezőnek számít, ezért a Kanta 2 íves hátfalú doboza egyetlen hajlított többrétegű farost idomból készült, a tetejére szintén merev akril lap került, míg a hangsugárzó precíz alátámasztását és talajtól való elcsatolását igényes kivitelű, a kabineten jócskán túlnyúló lábazat biztosítja méretes és szintezhető tüskékkel.
Annak érdekében, hogy a hangsugárzó a klasszikus és a modern terekben egyaránt jól érezze magát, a Kanta különféle kiviteli változatokban kapható. A doboztest magasfényű fekete lakkos vagy dió furnéros lehet, míg a polimer előlapot mindkét szín esetében négy-négy féle verzióból lehet kiválasztani. A feketéhez magasfényű Carrara fehér, Gauloise kék, napsárga és fekete lakk, a dióhoz matt elefántcsont, taupe, Gauloise kék és sötétszürke frontlap kérhető. Különlegesen hangolt reflex-nyílásainak köszönhetően a Kanta 2 már nagyjából 30 m2-es helyiségben optimálisan használható, és akár még a 60 m2-es terek sem okoznak számára problémát.

focal kanta n2Amint a bevezetőben már említettem, a Kanta 2 egy tavaszi Road Show keretében járja végig a hazai Focal bemutatótermeket, és ezért egy szép kék előlapos példány most éppen a Házi-Mozi Győr stúdiójában tartózkodik, ahol nekem is volt szerencsém belekóstolni a hangjába. Az üzlet meghallgató helyisége sok tekintetben eltér az enyémtől és a megszokottól, ezért tapasztalat gyűjtésként a Kanta 2 mellett a legnagyobb Aria modellt is meghallgattam, a dobozokat pedig az általam nagyon jól ismert Novához nagyban hasonló Naim Uniti Star szólaltatta meg, de mellette még a Marantz felsőkategóriás CD játszó/előfok/végfok szettje is szóhoz jutott, ha már úgyis ott volt.

Fizikai valójában és hangzásában is megismerve a Kanta 2-őt, azt kell, mondjam a hangsugárzó minden szempontból egy érdekes mixtúrát jelent. Kategóriában az Electra modelleket váltja, amelyek hozzá képest konvencionálisabb, kevésbé extra kivitelű modellek ugyanúgy Berillium tweeterekkel, viszont a gyártónál magasabb szintet jelentő szendvics „W” mély és középsugárzó membránokkal, míg a drágább, kivitelében inkább a Soprákra emlékeztető Kanta 2-ben az olcsóbb Flax membránok találhatók, viszont az Electrákénál jóval különlegesebb „körítésben”.

A korábbi Aria tesztemnél megállapítottam, hogy az új Focal karakter a megszokott racionális alapértékeket megtartva most már a zeneiségnek és az érzelmi vonatkozásoknak is nagyobb teret enged, egyszóval jóval kellemesebb, mint régebben volt. Ehhez képest a Kanta 2 jórészben az egészen fantasztikus átviteli jellemzőkkel rendelkező Berillium tweetereknek köszönhetően precízebb, jó értelemben véve kihegyezettebb és némileg racionálisabb megszólalású, éppen ezért a Naim Uniti Star társaságában sokkal jobban érzi is magát, mint a Marantz trióval. Az eredmény egy kellemes csövessel még tovább finomodna, hiszen azt már sok éve tudjuk, hogy a Focal doboz-csöves erősítő kombó, mindig is különösen jó alternatívának számított. Szuper merev és rezonancia mentes, stabil kabinetjének hála a Kanta 2 16 cm-es wooferektől szinte még sohasem hallott mélyekkel, dinamikával és szó szerint óriási terhelhetőséggel rendelkezik; dögös popzenével brutálisan felhangosítva szub-wooferes szettnek tűnik és szemernyi torzítást sem lehet felfedezni a hangjában. A szoba akusztikai adottságai egy kicsit rádobnak ugyan a mélyekre, de az eredmény ettől eltekintve is frenetikus, úgyhogy ezzel a dobozzal a tulajdonos a kifinomult high-endezés mellett énjének vadabbik felét is bátran szabadjára engedheti, a Kanták állni fogják a sarat. A tiszta, részletező, jó sávszélű és valós hangszínű hangzás ismét remekül passzol az Uniti Star kellemesen analógos hangjához, így a végeredmény egy jól hallgatható, racionális paraméterekben pedig minden igényt kielégítő megszólalás. A jó basszusnak köszönhetően a jazz muzsika bőgője, a klasszikusok üstdobjai és tutijai, a szinti mélyek, valamint a basszusgitárok egyaránt testesek, erőteljesek és pontosak, a lábdobok szó szerint gyomorba vágnak és az ún. basszusjátszó képesség is nagyon jó. A közepek és a magasak szellősek, transzparensek és könnyedén elszakadnak a dobozoktól, a Focalra általánosan jellemző eszköztelenség és semlegesség pedig ismét nagyon tetszik bennük. A Berillium tweeter természetesen ismét párját ritkítja, de érdekes módon az emlékeimhez képest sokkal jóindulatúbb, valószínűleg több mindent módosítottak rajta a korábbi változatokhoz képest. Hozzá képest az önmagában nagyon tetsző Aria legfelül érezhetően levegőtlenebb és fakóbb; nem véletlen hát, hogy ez az értékes és különleges csipogó továbbra is a magasabb kategóriák sajátja maradt. A Naimhez képest a Marantzok inkább a dobozok racionális oldalát domborítják ki, a Starnál jóval drágább szettel a hangzás emellett kissé világosabb és talán némileg nyíltabb is, szubjektíven nézve azonban én mégis inkább az érzelmeket jobban kihangsúlyozó a Naim-el hallgatnám szívesebben, ha már választanom kellene közülük.

Ajánlás

A megjelenésében és technológiáiban egyaránt a jóval drágább Sopra modellekre emlékeztető Kanta 2 egy érdekes hangsugárzó, ami a klasszikus Focal értékeket ugyanúgy magáénak mondhatja, mint az újabb zeneibb stílusú vonalvezetést, külsőleg pedig az a vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem típus, ami mellett biztosan nem lehet szó nélkül elmenni. Bizonyos színekben kimondottan extravagáns, míg elefántcsont verzióban klasszikusabb hangulatú, a lényeg azonban az igazi nagyok felé mutató sokoldalú és kifinomult hangzása, amihez teljessé téve a képet ráadásként még brutális erő és teljesítmény párosul.

Focal Kanta 2
Frekvencia átvitel: 35 Hz-40 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény:40-300 W
Váltási frekvenciák: 260 Hz, 2700 Hz
Érzékenység: 91 dB
Impedancia nom/min: 8/3,1 Ohm
Méretek: 1118×321×477 mm
Tömeg: 40 kg
Ár: 2.599.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu