The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Phonar Veritas M4 Next

A megújult Veritas Next hangsugárzó család M4 Next névre hallgató monitor tagja kompakt és elegáns darab, ráadásként egy igazán önálló egyéniség, mivel nem a szokásos, „vágjuk le az állódoboz felső harmadát” módszerrel született, hanem egyedileg tervezett szélesebb kabinetet kapott, mint álló társai. Műszakilag ettől függetlenül a Veritas M4 Next ugyancsak a gyártó nemrégiben szintén megújult Credo Reference csúcsmodelljéből táplálkozik, akárcsak a többi új Veritas hangsugárzó. Előlapját a fázis korrekció érdekében 5 fokkal megdöntötték, amely megoldás járulékos hatásként aszimmetrikussá is tette a doboztestet, így szabva gátat a belső állóhullámok kialakulásának.

A két-utas hangsugárzó hangszórókészlete kiváló minőségű jó nevű típusokból áll; a 27 mm-es tweeter a ScanSpeak gyártmánya, míg a 160 mm-es mély/középsugárzó a Peerless cégtől származik. Keresztváltója szintén kiváló minőségű válogatott alkatelemekből áll, míg a belső kábelezés a WireWorld gyártmánya. Az M4 Next a sorozat tagjához hasonlóan értékes kézimunkával készül a gyártó Tarp-i központi üzemében, vagyis ízig-vérig Phonar, melyet a gyártás egyetlen fázisában sem érintenek idegen kezek. Kompakt mérete dacára (300×200×280 mm) a doboz maximális terhelhetősége 125 Watt, alsó határfrekvenciája 40 Hz, az érzékenysége azonban csak 87 dB, amit erősítő választáskor érdemes figyelembe venni. A tervezés során a korrekt mélyátvitel kiemelt figyelmet élvezett, ennek köszönhetően a leírások szerint a hangsugárzó telt, kontrollált és mély basszussal, lineáris frekvencia átvitellel és kiváló felbontással rendelkezik, mely tulajdonságok egyébiránt a Veritas család összes tagjára jellemzőek. Alapáron fekete és ezüstszínű változatok állnak rendelkezésre, felárért azonban a színválaszték fekete illetve fehér zongora lakk, cseresznye és dió verziókkal is kiegészül.

Hangminőség
m4 backKellemesen telt, barátságos hangvételű hangszer „szárnypróbálgatásokkal” és izgatott közönségzsivajjal indul a program, a bevezető dobszóló energikus és pörgős, egyáltalán nem monitoros hatású. A Phonarnál az új Veritas Next sorozat megalkotásánál deklaráltan kiemelt szempont volt a mélyátvitel kérdése, s amint hallom a mérnököknek jól sikerült végrehajtaniuk az e tekintetben kitűzött célokat. Ennek okán az M4 Next bizonyos szempontból nem is úgy szól, mint egy monitor, hanem inkább úgy, mint egy mini állódoboz. Hangzása sűrű, izgalmas és telt, frekvencia balansza teljesen egyensúlyban van; nem húz felfelé és eközben a felsőbasszust sem domborítja ki. Ritmusszekciója izgalmas, egy pillanatnyi pihenést sem engedélyez és a virgonc, életteli klarinét fel is veszi a tempót, hogy együttesen még pezsgőbb hangulatot keltsenek. Vibrafonja a játékosság és a bensőségesség érdekes keverékét nyújtja, van benne valami megnyugtató, a hangja mégis lazán „repked” a hangsugárzók között, és a megszólalása a hosszú és valóságos lecsengések ellenére nagyon könnyed. Térleképzés szempontjából az M4 Next nem az az önmagát eltüntető típus, nagy színpadot épít ugyan, de e téren (is) inkább állódobozos jellegű, ami nem baj, hiszen így a másik oldalon a hangzás minden szempontból arányos és a mélyeire sem lehet panasz.
Anne Sophie Van Oter üde és életteli hangja még ebben a borongós „szürke” időben is visszaadja az életkedvemet; az önfeledt szárnyalás egészen felvidít, hangjának mézszerű simasága és finom édessége pedig teljesen leköti a figyelmemet. A színpad nagyméretű, a hangsugárzók a jazz klub sűrű atmoszférája után szellősen elhelyezett hangszereket és papírforma szerinti opera „felállást” rajzolnak fel. Az énekesnő tökéletesen elszakad a dobozoktól, és testes, „megfogható” hangja ellenére légiesnek tűnik. A zenekar és közte tökéletes összhang uralkodik, együttműködésük profi, de nem lélektelen, így a végeredmény örömzene hangulatú. Hangszerei valóságos színezetűek és hatásúak, és a hangsugárzó a nagyzenekar tömegének ábrázolásával is jól megbirkózik.
Az élethűen ábrázolt kézi dobok után a felvétel erőteljes mélyszőnyege némileg hiányosan jelenik meg, de ezt a fizikai paraméterek ismeretében nem is róhatjuk fel az M4-nek, aki monitor lénye dacára nagyon szépen teljesít. Nem vállal például többet annál, amit bír, így nincsenek mindenféle kósza rezonanciák, mindössze egy-két alkalommal tűnik fel némi mély rezgés, ami nem tudott rendesen megszólalni. Az énekesnő a szomorú téma ellenére meglehetősen energikus, az erejét hallhatóan nem őrölte fel a bánat, a hangja erőteljesen szárnyal, légies és határozott is egyben. A megszólalás összességében egy kissé ércesebb az előző témákhoz képest, emellett nagyon sok az apró részlet, ami pontos, racionális tálalásban jelenik meg. A hangok szépen elkülönülnek egymástól, jól érvényesül a külön mégis együtt elv, az összhang remek a zenészek és az énekesnő között. A szomorú hangulat nem jön nagyon hatásosan át, inkább olyan, mintha valaki tárgyilagosan elmondaná, vagyis dalba öntené mi bántja, de nem akarna feltétlenül túlcsorduló érzelmeket kiváltani.
Rockzenén a várakozásoknak megfelelően nem ijed meg a saját árnyékától és jól odateszi magát, sőt eközben még egy nagyon jó színpadképet is felépít. Basszusa feszes és dinamikus, és a hangerő növelésével még mindig marad energiája fokozni a hatást. Megszólalása alapvetően konkrét és határozott, tud hajtani, ha kell, a hangszerek megjelenítése pedig nagyon pontos és aprólékos, a gitárhúrok minden rezdülése jól hallható. Változatos könnyűzenei programon színes, izgalmas karakterű, dinamikailag rendben van és a terhelést is jól bírja. Sztereóban megnéztem vele két részt a „Híd” című dán-svéd thrillerből is, melynek nyomasztó hangulatát nagyon hatásosan ábrázolta, tiszta és artikulált beszédhangokkal, kitűnő mély effektekkel és finoman ábrázolt apró zörgésekkel, melyek egyébiránt a különös és érdekes filmzene állandó részét képezik, és egy jó felbontású rendszerrel óriási élményt jelentenek.

Ajánlás
Modern forma illetve technológia és all-round hangzásvilág jellemzi a Phonar Veritas széria legújabb monitor tagját, ami telt és egészséges basszusának köszönhetően átlagos méretű terekben normál elvárások mellett nagyjából teljes értékű hangsugárzónak tekinthető. Alapvetően barátságos és jóindulatú karakterének köszönhetően nem különösebben háklis a partnereire, így a rendszerbe illesztése könnyű feladat, mindössze az erősítő teljesítményére érdemes figyelni a 87 dB-es érzékenység miatt.

Phonar Veritas M4 Next
Teljesítmény nom/max: 90 / 125 Watt
Érzékenység: 87 dB
Frekvencia átvitel: 40 Hz – 27 kHz
Váltási frekvencia: 2.300 Hz
Impedancia: 8 Ohm
Méretek: 300×200×280 mm
Tömeg: 11 kg
Forgalmazó: Inter Audio
Tel: 1/468-2176