The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Tivoli Audio Model One Digital és Cube teszt – Az ART legó

A Tivoli Audio ART kollekciójának tagjai a gyártó klasszikus értékeit (kiváló hangminőség, elegáns kivitel) ötvözik a modern szolgáltatásokkal és funkciókkal, aminek eredményeképpen olyan sokoldalú eszközök születhettek meg, amelyek minden szempontból kitűnnek napjaink bőséges készülék kínálatából.

A kollekció legfontosabb készüléke a Model One Digital rádió, az elmúlt éve alatt valódi ikonná vált eredeti Model One asztali rádió teljesen újragondolt, ám a klasszikus értékeket teljes mértékben megőrző változata, ami a klasszikus rádió funkciók mellett modernizált formában nyújtja napjaink divatos zenehallgatási szolgáltatásait is.

high res ModelOneDigitial Wallnut Zoom FM 1024x768

A Model One Digital végtelenül letisztult, mondhatni funkcionális külsejében természetesen felfedezhetők az eredeti változat jellemvonásai is, a műszaki tartalom pedig a gyártó többi típusához hasonlóan szokásosan nagyon magas színvonalú. A háromféle valódi fa külsővel (dió, fehér, fekete) és változattól függően szürke vagy fekete Gabriel akusztikailag „átlátszó” hangszóróselyemmel készülő rádió FM, DAB és DAB+ rendszerű, a rádiózás mellett azonban ugyanolyan fontos a Wifi és a Bluetooth jelátvitel is, amelyek révén vezeték nélküli hangszóróként, sőt, a Tivoli ART applikáció letöltésével streamerként is használható. Utóbbi funkcióját a különböző felhőalapú zeneszolgáltatók (Spotify, Deezer, Tidal, QQ) zenetáraiban való tallózgatás mellett a saját tárolókon lévő muzsikák lejátszására is használhatjuk kényelmes Wifi kapcsolattal. Az otthoni hálózathoz való kapcsolódáskor a készüléket az Androidos és iOS eszközökre egyaránt elérhető ingyenes Tivoli Audio Wireless App segítségével konfigurálhatjuk és vezérelhetjük. A méretes kijelzőt körülvevő elegáns alumínium gyűrű valójában egy multi-funkciós forgótárcsa, amivel a különféle funkciók kényelmesen elérhetők.

tivoli model one digital walnut

Újabb izgalmas lehetőségként a mono hangrendszerű rádióból a szintén az ART sorozatba tartozó Cube készülékkel Wifin keresztül összekötve sztereó szett alakítható ki, kettő vagy több ART eszközzel pedig akár multi-room rendszer is kiépíthető belőle. Az efféle rendszerek kiépítésében és konfigurálásában esetleg kevésbé jártas felhasználókat a készülékhez mellékelt, színes prospektus kivitelű alapos magyar nyelvű használati útmutató segíti, amely lépésről lépésre végigviszi a tulajdonost a rádió különféle funkcióinak működésén és a belőle felépíthető különböző rendszerek kialakításán és működtetésén.

order modelone slider left black

Az ART kollekció kettő vezeték nélküli hangszórója közül az egyik a nevéhez híven kocka alakú Cube típus, ami önmagában illetve a Model One Digital rádióval közösen is használható. Külsőleg úgy néz ki, mintha a rádióból kifűrészelték volna a hangszórós oldalt, így ketten együtt teljesen harmonikus látványt nyújtanak, pont úgy, mint régen a levehető hangfalas rádiómagnók. A Cube Wi-Fi és Bluetooth kapcsolattal, illetve okostelefon/tablet vezérlési lehetőségekkel egyaránt rendelkezik. Alapesetben Bluetooth hangszóróként használható, a díjtalan ART alkalmazást letöltve (Andoid/iOS) azonban kettő vagy több Cube felhasználásával sztereó vagy multi-room rendszer is kiépíthető belőle. A hangszóró ízléses háza a Tivoli Audio legnemesebb hagyományaihoz hűen valódi fából készült fekete, fehér és klasszikus sötét diószínű változatokban, a rács pedig a rádióéhoz hasonlóan a dán Gabriel akusztikailag transzparens anyagából áll. A speciális, akusztikailag transzparens anyagok EU-öko címke tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Mostantól fogva egyébként a két cég szoros együttműködésben dolgozik, így a sorozatban a jövőben többféle érdekes szín és anyag megjelenése is várható.

Tivoli Audio Art Cube

Összességében a Cube hangszóró lényegében a Tivoli Audio klasszikus értékeit és a minőségi hangzást ötvözi egy abszolút modern és naprakész szolgáltatás és funkció „csomaggal”. Fából készült, egyedi hangulatú külsejének köszönhetően a rádióhoz hasonlóan remekül illeszkedik a klasszikus enteriőrökbe, miközben tulajdonosai számára minden olyan modern zenehallgatási forma és módozat elérhetővé válik, mint amit az áruházak polcain sorakozó különböző műanyag termékek kínálnak. Streaming, Wi-Fi és Bluetooth vezeték nélküli jeltovábbítás, okostelefon vezérlés, multi-room, valamint olyan zenei szolgáltatások elérése, mint például a Spotify és a Deezer. Az akkumulátorral felszerelt Cube hangszórók a lakásban vagy az irodában ide-oda hordozhatók, és akár a szabadba, mondjuk a teraszra is kivihetők, legalábbis ha az időjárási viszonyok megengedik, mert nem vízálló kivitelűek és kár lenne értük, ha eláznának.

A világ egyik legjobb asztali rádiójaként számon tartott eredeti Model One (ami természetesen továbbra is kapható) meglehetősen magasra tette a képzeletbeli lécet hangminőség terén, a Digital verzió azonban állja a sarat. Karaktere alapvetően nagyon hasonló, telt, kerek és kellemes hangjai megfogott, erőteljes és kifejezetten stabil mélyekkel egészülnek ki; a jó konstrukció és a merev fadoboz most is a klasszikus, fából készült hangsugárzók hangzásvilágát nyújtja. A műanyag divat készülékek műszíneinek, csillogásának és kötőtűként bökő magasainak nyoma sincs, a Tivoli rádió lágy és kerek felső tartománnyal rendelkezik, testessége és egységessége pedig nagyobb hangerőn is tökéletesen megmarad. A beszédhangjai artikuláltak, valóságos hatásúak és hangszínűek, így a beszélgetős műsorok hallgatása is nagy élmény, nagynevű rokonához hasonlóan az új típus is szépen helytáll és a komoly komponens rendszerekhez szokott hallgatók sem akarják majd csalódottan kikapcsolni. Műfajilag mindenevő, semmiben sem hatásvadász, hanem a maga kellemes stílusában ugyanolyan élvezetesen szólaltatja meg a jó ebédhez szól a nótát, mint napjaink aktuális popslágereit.

Hasonló kialakításának köszönhetően a Cube jellegében és hangszínek terén nagyon hasonlóan szól, mint a rádió, csak egy kissé kevésbé testesebben és teltebben. Önmagában, például Bluetooth hangszóróként használva emiatt nem éri el a Model One Digital kimagasló szintjét, az eredmény azonban így is nagyon korrekt és nagyon jól hallgatható.

ART legó
Az igazán izgalmas dolgok a készülékek Wifi és streaming funkcióinak használatakor következnek, amelyek teljesen új távlatokat nyitnak meg a Tivoli ART eszközök számára. A díjtalanul letölthető app elindítása és a készülékek azért nem teljesen problémamentes konfigurálása után már szólhat is a különféle forrásokról érkező zene. Közvetlenül a Spotify alkalmazással az app nélkül is le lehet játszani a zenéket, ha mindkét eszköz a Spotify kapcsolaton keresztül ugyanazon a Wi-Fi hálózaton található, és emellett kompatibilis más streaming szolgáltatásokkal is, például a Tidal, a Deezer és a Tune-In. Nem működik viszont a Google Play Zene, mivel a készülék nem rendelkezik beépített Chromecastal, azonban Bluetooth-on keresztül ezt is elérheti.

A Model One Digital és a Cube igény szerint egy sztereó párost is alkothat, amely kettejük hasonló kinézetének és hangkarakterének köszönhetően minden szempontból harmonikusnak mondható. Kettő Cube hangszóróból szintén sztereó szett alakítható ki, ilyenkor a hang az értelemszerűen megjelenő sztereó tér mellett teltségben és komplexitásban is sokat fejlődik, mert a kettő mindig több mint az egy. Még több Cube megvásárlásával multi-room rendszer is felépíthető a kis „kockákból”, ami tovább növeli a dobozkák használati értékét. A sorozat igazi ásza azonban kétségkívül a rádió, ami monóban is nagyon jól szól, sztereóvá alakítva pedig még egységesebb és komolyabb hangzást biztosít, csak a Tivoli Audio készülékeknél elkerülhetetlen módon ilyenkor az ára a hangjával együtt sajnos már elég komolyra duzzad.

Ajánlás

A Model One Digital a nagyhírű rokon klasszikus értékeinek megőrzése mellett modern és sokoldalú készülékként is jól funkcionál, így ez a modell is az audiofilek ideális nagy tudású kisrádiójának mondható. Az önmagában is jól használható Cube dobozkával kiegészítve minőségi mini rendszer építhető fel belőlük, a hangzás élvezeti értékét az igényes kialakítás és a stílusos megjelenés növeli tovább. A műfaj felsőkategóriás modelljeiként az áraik természetesen szinkronban vannak a minőségükkel és a kivitelükkel, hiszen a többi Tivoli készülékhez hasonlóan a hangzás melletti hozzáadott értékeket is meg kell fizetni, összességében azonban az áraik a maguk kategóriájában mindenképpen értékarányosnak mondhatók.


Tivoli Audio Model One Digital
Méretek: 222×115×140 mm
Tömeg: 1,55 kg
Ár: 99.900,- Ft

Tivoli Audio Cube
Méretek: 110×110×117 mm
Tömeg: 1,4 kg
Ár: 64.900,- Ft


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu