The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon RCD-M41

A Denon M-sorozatának legújabb tagját, a D-M41 mikro méretű CD-receivert volt szerencsénk néhány héten keresztül vendégül látni. Az elődmodell alapos újratervezésével, kiegészítésével, kifinomultabb analóg részegységek beépítésével született, de a jellegzetes Denon arculatot azért megőrizte, hogy az állandóság hívei is jól érezzék magukat.

Az előd RCD-M40 sok díjat bezsebelt, emellett a vevők körében is nagy népszerűségnek örvendett. A mikro méretbe „belezsúfolt” minőségi komponensek, a szép külső kialakítás és persze a jó hangminőség minderre magyarázatot ad, és talán arra is, miért hagyták változatlanul a külső megjelenést. Első pillantásra könnyen összetéveszthetők, csak alaposabban szemügyre véve vesszük észre, hogy az USB nyílás helyén egy Bluetooth logóval ellátott gomb található. A modellfrissítés legfontosabb eleme ez, amely „lifestyle” rendszereken ma már alapkövetelmény. Az alapkoncepció viszont változatlan, tehát maradt klasszikus CD-receiver (ami azért DAB+ verzióban is elérhető), a hálózatos funkciók egyelőre nem szerepelnek a szolgáltatások palettáján.
A klasszikus vonalat erősítik az áttervezett, diszkrét elemekből felépített analóg áramkörök, amelyek az erősítőben a bemeneti fokozattól egészen a minőségi hangszóróaljzatokig mellőzik a digitális technológiát. Rövidített jelutakkal, gondosan elválasztott analóg és digitális áramkörökkel és precíziós földeléssel csökkentették tovább a zajok szintjét, amit aztán „Denon Triple Noise Reduction Design”-nak neveztek el.
Az új végfok 2×30 W teljesítményű, ami kisebb és közepes monitorokhoz, de akár kisebb álló hangsugárzók meghajtásához is elegendő lehet, de rendelkezik aktív subwoofwer számára kialakított kimenettel is, ezt használva lényegesen nagyobb terek hangosítása is lehetővé válik.

rcd m41 back

A beépített CD játszó jelét, ill. a két optikai bemeneten érkező digitális jelfolyamot nagy felbontású (192kHz / 24bit) D/A átalakító dolgozza fel, így biztosítva ezen forrásokról is a kiváló hangminőséget.
A fronton elhelyezett 3,5-es jack aljzathoz dedikált fejhallgató erősítő fokozat tartozik, amely kimondottan a kisimpedanciás modellekhez lett hangolva.
A Bluetooth fokozat lehetővé teszi okostelefonok, tabletek és számítógépek csatlakoztatását, így a használható források / lejátszási lehetőségek köre jelentősen bővül.

A Denon az SC-M41 monitorsugárzókkal együtt, szettben is kínálja az RCD-M41-et, ezek szintén megújultak, az elődjüknél jobb hangzásra számíthat az, aki őket választja. A receiver egyébként – sok más hasonló készülékkel ellentétben – nincs az SC-M41-ekhez hangolva, tehát a vásárló szabadon választhat ízlésének és pénztárcájának megfelelő hangsugárzókat készülékéhez.

RCD M41 remote
Nem volt módom az előd meghallgatására, így a modellfrissítés hatásairól nem tudok véleményt alkotni, de a meghallgatásra bő két hét állt rendelkezésemre, így alaposan kiismerhettem az RCD-M41-et. Nem is tudtam mi rejtőzik a dobozban, kicsomagolás után csak bekötöttem, és elkezdtem járatni. A hang jellegéből azonnal érezhető volt, hogy – helyhiány ide vagy oda – a Denon nem élt a (kisebb) digitális végerősítő beépítésének lehetőségével. A kissé pumpálós, ütős hangzás helyett inkább nyugodt, kiegyensúlyozott jelleg fogad, a ráakasztott SA 1550-et viszont nem nagyon szereti, ezért Dali monitorsugárzókkal próbálkozom, most már sikerrel. A kisebb kabinet ellenére határozottabbak, megfogottabbak a mélyhangok, és így a térábrázolása is jóval korrektebb. Felbontása jóval magasabb szintet üt meg, mint azt az (ár)kategóriája alapján várnánk, jönnek is az apró részletek, halk csilingelések a térből szépen, ami tovább fokozza az alapból kellemes zenei élményt. A csúcspontot a kevés hangszeres, gitár / ének produkciók jelentették, ilyenkor a levegősség, a hangulat, az akusztikus gitár felharmonikusai egy időre teljesen elvarázsoltak. Az analóg végfokot nem érdemes túlzottan meghajtani, mert a teljesítmény tartomány utolsó harmadában már el kell búcsúznunk a finomságoktól, kezd összemosódni és szétesni a színpad. De a normál zenehallgatáshoz a „félgőz” is elég, inkább élvezzük a jazz zenészek virtuóz játékát, a fúvószenekar érzelmekkel megtöltött előadását, vagy egy vidám vonósokra írt zeneművet. A kis Denon műfaj tekintetében nem korlátoz, így a színvonalas zenéhez szokott közönség érdeklődésére is számot tarthat.
A subwoofer kimenet kitűnő lehetőség a rendszer bővítésére, fejlesztésére, a pop/rock műfaj kedvelőinek különösen tetszeni fog a mélysugárzóval megtámogatott előadás. Szigorúan a hangsugárzóink alsó határfrekvenciája alá hangolva a szub LP filterét, a szintet sem eltúlozva, megkapjuk azt is, amit a kis végfoktól és a monitoroktól nem. Nagyobb hangnyomás, kiterjedtebb alsó tartomány, de a közepek részletessége és a magastartomány tisztasága egyaránt megmarad.

A CD lemezek után analóg bemenetére csatlakoztatott médialejátszóról próbálkoztam, az eredmény erősen felvételfüggő, de jellegében ugyanaz. HD fájlokkal érdemes próbálkozni, mert a Denon képes megmutatni a több részletet, a színeket és a nagyobb dinamikát is.
Bluetoothról némi veszteséggel ugyan, de még mindig élvezhető hangzásban lehet részünk, ebben az átviteli hibák mellett a tömörített állományok ugyanúgy felelősek, de hát ez a kényelem ára.

Magasan várakozás feletti hangminőség jellemzi a RCD-M41-et, aki nagyobb CD gyűjteményt birtokol és egy kitűnő másodrendszerre vágyik, ennél jobbat – ilyen áron - nehezen talál. A vonzó külső mellett a bővíthetőség további jó pont a Denon számára, a modell sikertörténete ezzel még biztosan nem ért véget.

Denon RCD-M41
Ár: 99.990,- Ft
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu
www.denonmarkabolt.hu