The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha CRX-N470D

Ahogy megszokhattuk, ha jön az ősz, még a hajnali fagyok előtt megérkeznek a nagyobb gyártók új modellei is. Yamaha 2016-os újdonságaiból szemezgetve most a CRX-N470D sztereo CD-receivernek szenteltünk egy kis figyelmet.

A mini/midi készülékek és rendszerek évtizedek óta töretlenül ott szerepelnek a Yamaha kínálatában, miközben megértünk már néhány nagy „átrendeződést” a hifiben. Nagyon úgy tűnt, hogy a megfizethető hifi, mint kategória eltűnik a süllyesztőben az mp3-as lejátszók, telefonok, tabletek, és az őket kiszolgáló kisebb-nagyobb Bluetooth hangszórók átveszik a szerepüket. Szerencsére nem így történt, amit a kategória fennmaradása bizonyít leginkább.
Tesztkészülékünk igazi all-in-one megoldás, nem véletlen, hogy hangsugárzókkal együtt is megvásárolható. Egy rádióerősítő, CD lejátszóval és hálózati kapcsolattal, amely támogatja a Yamaha multiroom alkalmazását, a MusicCast-ot, amiről már sokszor és sokat írtunk, a dicsérettel bőkezűen bánva, de a rendszer meg is érdemli az elismerő szavakat. iOS és Android verziója egyaránt ingyen elérhető, atomstabil és „easy of use”, vagyis felhasználóbarát a szó legpozitívabb értelmében. Az installáció sem igényel tapasztalatot, egy „varázsló” vezet végig a folyamaton.

82B2A53D2EAA41E3B88CD908E26A4ABA 12075

27 centi széles készülékházának könnyű helyet találni a TV állványban, könyvespolcon, de akár az íróasztalon is elfér, a szokásos fekete és ezüst színekben készül. Végfokozata oldalanként 22W-os, vagyis nem tartozik az „erőművészek” közé, ezért subwoofer kimenetet találunk a hátoldalon, ha valaki többre vágyna a mélytartomány vonatkozásában.  Forrásoldalról ugyanakkor el vagyunk kényeztetve maximálisan; van CD meghajtónk, ami a gyári ill. írható/újraírható lemezeket kezeli, beleértve az adatlemezként megírt mp3, FLAC stb. diszkeket is. FM tunere mellett DAB+ vevőt is kapunk, valamint elérhetjük az online rádióállomások megszámlálhatatlan mennyiségét is (vTuner). DLNA kompatibilis eszköz, vagyis a hálózathoz csatlakoztatva hozzáfér a tartományon belüli meghajtók tartalmához, legyen az NAS, vagy egy másik asztali gép, notebook meghajtója. Tudjuk lejátszó eszközként (renderer) vezérelni lejátszó alkalmazásokból is, de célszerűbb erre a MusicCast használata. AirPlay és Bluetooth kapcsolaton vezeték nélküli átvitellel hallgathatunk zenét, mindkettő kifogástalan hangminőséget garantál, ezen felül az online szolgáltatók (Spotify) kínálatát élvezhetjük csekély előfizetési díj fejében.
Akinek mindez nem lenne elég, analóg módon két eszköz csatlakoztatására kap lehetőséget, egy RCA pár, valamint egy 3,5-es jack aljzat formájában, külső phono fokozattal így akár analóg lemezjátszót is használhat, valamint a mobil eszközök vezetékes csatlakoztatása egyaránt lehetővé válik.

A Yamaha Pianocraft sorozatának modelljei mindig jó hangú hifi készülékek voltak, és ez a CRX-N470D esetében sem változott. Kellemes, barátságos karakterű hang, amiből nem hiányoznak a sávszélek sem, szub nélkül is vannak bőséggel mélyhangok, és a magastartományra ugyanígy ráillik a kiterjedt jelző. Szobahangerőn és még jóval afelett sem esik szét a hang, nem kezd el számottevően torzítani, amennyiben érzékenyebb hangsugárzót használunk. Kisebb, érzéketlenebb monitorokhoz azonban tényleg hasznos lehet egy aktív mélysugárzó, főleg ha tévé/film nézéshez is használjuk.
CD-ről, vagy nagyfelbontású zenéket hallgatva alapvetően lágy, meleg, hosszan élvezhető a hang, felbontásban, részletezésben és térleképzésben nem éri el a belépő audiofil szintet, természetesen ezt a Yamaha sem ígéri nekünk, nem is várható el tőle. Átlagos színpadot rajzol, nem konkrét pozíciókkal, de a koncertterem atmoszférája jól érzékelhető, a hangulat jól átjön.

maxresdefault

A Yamaha CRX-N470D-t elsősorban azoknak ajánlanám, akik – ha úgy tetszik – nem vájtfülűek, de az igényes megszólalást keresik, szeretnének egy jól kihasználható, komplett zenei szolgáltatást biztosító berendezést, ami az egész család számára jó megoldást kínál, és akár 2.1-es hangrendszerrel házi mozizásra is alkalmas. Érzékeny, közepes méretű monitorokkal vagy kisebb állódobozokkal ízlésünkhöz igazíthatjuk hangzását, de beszerezhető csomagban, gyári hangsugárzókkal együtt is.

Műszaki adatok:
Teljesítmény: 2×22 W
THD: 0,05 %
Lejátszható fájl formátumok: MP3, WMA, MPEG4, AAC, WAV (192 kHz / 24-bit), FLAC (192 kHz / 24-bit), AIFF (192 kHz / 24-bit), ALAC (96 kHz / 24-bit)
Méretek: 270 x 110 x 330 mm
Tömeg: 3 kg
Ár: 129.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu