The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Cambridge Audio Stream Magic 6

Különösen mozgalmasra alakította a Cambridge Audio az idei évet a márka régi és új rajongói számára: ebben az évben már két új DA konvertert hozott a piacra. És most, alig több, mint egy évvel az első hálózati médialejátszójának (Sonata NP30) bemutatása óta, ismét egy hálózati médialejátszóval jelentkezett a cég. A külsejében az elődjére nagyon hasonlító, a burkolat alatt azonban teljesen új elektronikát tartalmazó Stream Magic 6 számos téren többet nyújt: egyaránt használható hálózati lejátszóként, DA konverterként vagy csak digitális előerősítőként. A cég tulajdonképpen nagysikerű DacMagic sorozat legutolsó (Plus) darabja köré épített egy audiofil tulajdonságokkal rendelkező hálózati médialejátszót. Lássuk milyen a készülék, amelynek „szüleit” korábbi számainkban már teszteltük.

A fekete vagy ezüst színben kapható készülék laposabb, kecsesebb elődjénél, elegáns, egyben fiatalos megjelenésű. A készülékház méretének csökkenése ellenére, a változatlanul a teljesen középre helyezett, kijelzőn több adatot lehet megjeleníteni. A korábbi négy helyett öt sor, továbbá soronként 26 karakter áll rendelkezésre az információk részére, a változatlanul pontmátrixos kijelzőn.
Az előlapon megtaláljuk a bekapcsoló gombot, a távirányító érzékelőjét, egy USB-A bemenetet, a fázisszűrők kiválasztó gombját, valamint nyolc vezérlőgombot a tekerőtárcsával. Ez utóbbiak a lejátszó funkciói közötti választást, valamint a zeneszámok lejátszásának vezérlését teszik lehetővé.
A hátlapon a bemeneti szekciót egy a PC-kkel való közvetlen összekötést szolgáló USB-B, egy a hordozható adattárolókat támogató USB-A, egy digitális koax és egy digitális optikai bemenet alkotja. A kimeneti szekció egy digitális koax és egy digitális optikai csatlakozóból, valamint egy pár hagyományos RCA és egy pár szimmetrikus XLR foglalatból áll. A készülék egy Ethernet csatlakozónak, egy beépített Wi-Fi csatlakozónak köszönheti hálózati képességeit. A multiroom rendszerekhez való kapcsolódást egy 3,5 mm-es IR minijack bemenet, valamint egy pár RCA Control Bus ki/bemenet támogatja. Az áramellátásról egy normál hárompólusú csatlakozó gondoskodik.
streammagic6 backA készülék "lelke" a DacMagic Plusból már ismert kettős Wolfson WM8740 24 bites DA konverter. A csatornánként különálló jelfeldolgozás lehetővé teszi teljesen elkülönített és szimmetrikus analóg szűrőáramkörök beépítését, ezzel javítva a hangminőséget, valamint a sztereó hangtérleképezést. A Stream Magic 6 megörökölte az Anagram Technologies ATF2 felkonvertálási technológiáját is. (Teljes nevén "Adaptive Time Filtering 2nd Generation", amely egy aszinkron felkonvertálási eljárás. Az eljárás során a beérkező 16-24 bites audio jeleket (bármely standard mintavételezési frekvenciáról legyen is szó 32-96khz között) interpolálja 24 bit/384khz-re. Az ATF2 ezzel fokozza a tömörített zenék tisztaságát, részletgazdagságát, valamint dinamikáját.) A lejátszás közben az Analog Devices 32 bites DSP jóvoltából három szűrő közül választhatunk: Lineáris fázisszűrő, amelyet a csúcsmodell AZUR 840C cd-játszóban is alkalmaznak; a Minimális fázisszűrő, valamint a Sleep szűrő.
A teszt során mindhármat kipróbáltam és nem sok eltérést tapasztaltam közöttük. A Minimális fázisszűrő bekapcsolásakor kicsivel világosabbnak, hozzám közelebb állónak éreztem a hangzást. A valamivel sötétebb hangzást kedvelők a Sleep-et válasszák.
Felszerelték továbbá a cég által szabadalmaztatott Dual Differential Virtual Earth Balanced Filter Topology megoldással is. Ezt úgy konfigurálták, hogy kihasználják az elért magas mintavételi frekvenciát, ennek eredményeként a zenének extrém linearitása, valamint nagyobb dinamikatartománya lesz.
Nem maradhatott el a jittercsökkentő algoritmus sem, amelyet „Bit-Perfect Signal Path w/ Jitter Suppression”-nak hív a gyártó. A jittert kiküszöbölendő a Stream Magic 6-ban a bit azonos jelútvonal és a jitter szűrő megoldása jelentősen javítja digitális zene minőségét lejátszás közben. A végeredmény: a teljes jitter kisebb, mint 130ps.
A Stream Magic 6 számára nem okoznak gondot a legnépszerűbb formátumok, mint az FLAC, a PCM (WAV és AIFF), az MP3, az AAC, a WMA, valamint az Ogg Vorbis. Csalódás, hogy nem képes a gapless módra.
A zenei felbontásokat illetően azonban korlátozásokkal élt a gyártó: a 24bit/192kHz-es felbontású felvételetek megszólaltatása csak a hátsó USB-B vagy a koax bemeneten keresztül lehetséges. Minden más esetben az engedélyezett maximumérték csupán 24bit/96kHz, sőt a Wi-Fi csatlakozást nem javasolja a CD-nél nagyobb felbontású zenék lejátszására. (A készülék felismeri a magasabb felbontást, sőt el is kezdi játszani, de élvezhetetlen minőségben.)
A készülék nem dekódolja az 5.1-es DD vagy DTS jeleket, azonban átengedi a digitális kimenetein (path-through only).
A zeneszámok elérése vezetékes (Ethernet 10/100) vagy vezeték nélküli hálózaton (Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4GHz) keresztül lehetséges. A DacMagic Plus-szal megegyezően a hátsó USB-A csatlakozóba opcionálisan Bluetooth egység is vásárolható. Meglepő, hogy az USB csatlakozók még mindig csak a 1.1-es verzió tagjai, de képesek a 2,5"-os, külön tápellátás nélküli külső merevlemezeket is probléma nélkül kezelni, amely az előd esetében még nem volt egyértelmű bizonyos gyártók merevlemezeinél.
Sokak számára azonban hátrányt jelenthet, hogy ez a készülék is csak egy partíciót, valamint csak a FAT16 és a FAT32 fájlrendszert ismeri fel.
A Stream Magic 6 természetesen rendelkezik internetrádió funkcióval, amely több ezer rádió elérését teszi lehetővé. Magyarországról a teszt idejében 57 rádiót sorolt fel. A rádióadókat elmenthetjük a Preset gombbal (más zenei források mentésére ez nem használható). Nagyon szokatlan, hogy az elmentett rádióadók törlése csak a készülék (webes) regisztrációja után lehetséges: úgy működik, mintha szoftverfrissítés lenne.
Ezen felül több média streaming szolgáltatást ismer, mint a Pandora, a Rhapsody, az Aupeo!, stb. Sajnos ezek nem mindegyike érhető el Magyarországról.
A készülékhez kapott távirányító jó fogású, minden funkció elérhető vele. Ugyanakkor maga a gyártó is inkább az iPhone, iPad és az Android alkalmazását javasolja használni a megfelelő készülékeken. Ezekkel az alkalmazásokkal gazdagabb és ergonomikusabb funkcionalitás érhető el: például a zenei listák lejátszása, kiválasztása, az albumképek elérése, amelyek a pontmátrix képernyőn nem jeleníthetőek meg.
A készülék elődjéhez hasonlóan könnyen üzembe helyezhető. Alapértelmezésben először a vezetékes hálózatot keresi, majd a vezeték nélkülit. Ez a menüben gyorsan testre szabható. A hálózat kiválasztása, csatlakozása után azonnal frissebb szoftver meglétét ellenőrzi és ajánlja fel telepítését, ha létezik. Hálózat nélküli használat esetén javasolt a Wi-Fi hálózatot beállítani, mert így gyorsabban lép be a műsorforrás-választásba.
A beállítási menüben megadható még a menü nyelve (magyar nem lehetséges), az USB-B port USB Audio Class besorolása 1.0 vagy 2.0. Ez utóbbi választandó, ha 24bit/192kHz-es anyagot játszunk le. Windows-t futtató gépeknél külön driver letöltése szükséges ennek használatához.
A kijelző jól látható és olvasható. Amennyiben a zenei fájl meta-adatai kitöltésre kerültek (pl. ID3 tag), akkor megjeleníti annak tartalmát (MP3 és FLAC): dalcím, előadó, album, eltelt idő és felbontás/formátum részletezettséggel. A szövegek megjelenítése nem ékezethelyes, az ő és az ű betűk, valamint speciális karakterek pl. ł szóközként jelennek meg. A 26 karakternél hosszabb szövegek betűreklámként futnak a kijelzőn. A metaadat nélküli a fájloknál a fájl neve olvasható.
A zenelejátszást támogató szolgáltatás függ a választott bemenettől. Hálózati eléréskor a lejátszási listák, albumok, előadók, (stb.) szerint tudunk válogatni, míg külső merevlemezek esetében csak a könyvtárstruktúrában lépegetve választhatunk zeneszámot. A lejátszó az ide mentett lejátszási listáinkat (pl. m3u, pls) sem veszi figyelembe. Ezt meg tudjuk kerülni, ha a Queue menübe felvesszük a kiválasztott zeneszámokat, azonban ez a lista csak a lejátszó kikapcsolásáig él, utána újra fel kell építeni.
Lejátszás közben a fájlstruktúrában szabadon lépkedhetünk a távirányítóval vagy a tekerőtárcsával (ez utóbbi sokkal gyorsabb): egészen addig nem fog megszakadni a lejátszás, míg ki nem választunk egy másik zeneszámot. Akárcsak a korábban nálunk járt lejátszók esetében, itt is hiányzik a zeneszámokban való előre-, hátratekerés funkciója, valamint a fejhallgató kimenet. Ez utóbbi nagy veszteség, mert a DacMagic Plus egyik erős fegyvere volt.
Megszokást igényel még, hogy a két USB (-A) bemenet elnevezése teljesen megegyezik a kijelzőn, ha mindkettő használatban van. Illetve a készülék kikapcsolása (stand by) csak a távvezérlővel lehetséges.

 

Hangminőség
Már rutinból a NuForce Audio tesztfájljaival (MP3 és WAV) kezdem a készülék hallgatását. Nem csalódom: a hangzás finom, a dobok ott ütnek, ahol kell és akkorát, hogy magam is beleremegek. A zongora szinte alig fér be a szobába. A nagy felbontású változat sokkal részletezőbb, kicsit nyugodtabb. De az MP3 verziót hallgatva is sokan meglepődnének.
Kíváncsiságból felteszek egy DVD koncertlemezt, hogy DA konverterként is megismerjem a készüléket. Diana Krall montréali koncertfelvétele kellően dinamikusan, tiszta térábrázolással, a stadion hangulatot visszaadva csendül a hangszórókból. A bőgős pengetése fantasztikus és precíz.
A CD felbontású FLAC formátumban Sophie Ellis-Bextor érzékelhetően széles térben énekel. A zene finomabb, az elektronikus hangszerek hangjai nem olvadnak egybe és a hangkép dinamikus marad. Stílusváltásként Slash legújabb albuma kerül terítékre. Itt azonban váratlanul visszavesz a készülék: a dobos nem úgy üt, ahogy várható lenne, laposabb az egész hangzás. Csak a gitár és az elektronikus hangszerek "hozzák" a korábbi minőséget. Az egyes szűrőket kipróbálva is csak kicsit változik a kép.
Stúdió minőségű FLAC-ra váltva Barg Jungr hangja kellemes, meleg hangvételű. Most elhiszem, hogy szívből énekli, hogy I'll be your baby Tonight. A kísérő zongora könnyed, mesélős, szinte látom magam előtt. Az egész előadás megnyugtat, mint egy esti mese vagy történetmesélés.
Moloko Familiar Feeling-je (24bit/88.2kHz, FLAC) részletező és dinamikus, bár mélyei nem ütnek akkorát. A férfi háttérének is egészen jól kivehető. Róisín Murphy hangja valahogy más, mint amit eddig ismertem. Kicsit érdes és széles tartományú.
A Nine Inch Nails The Four of us are dying (24bit/96kHz, FLAC) felvételének kezdetén mintha egy szívmonitor ütéseit hallanánk. Sötét a hangulat, a zene betölti a teret, körbevesz. Lépegetés, szenvedés, sikoly és dörömbölés, ezek lennének a haldoklás stációi? A hangzás ismét mesélősnek hat, ez egy amerikai film zenében előadva. A valószínűsíthető happy endet megerősíti a Stream Magic is: nem olyan határozottak a mélyek, csak éppen bemutatja azokat.
Wolfgang Amadeus Mozart (Marianne Thorsen és Trondheim Solistene előadásában elhangzó) D-dúr Hegedűversenyének 4. Allegro tételében a szólisták kiemelkednek, a hangzás élvezetes, de mintha a hátsó sorokban ülnék a koncerten. Ugyanezen felvétel 24bit/192kHz-es változatban USB DA konvertert használva kiteljesedik. A zenekar teljes mivoltában zenél előttünk, mintha a koncert első néhány sorában ülnék. A magas tartomány finoman részletező, tiszta. A hegedűk még jobban szeparáltak egymástól. Egy pici monotonitás jelenik meg, de a felvétel kiegyensúlyozott, sima, sűrű.
John Pizzarelli Lady be good feldolgozása (24bit/96kHz, WAV) remek tér és hangszerleképezésével nyűgöz le. Széles a tér, „látjuk” magunk előtt a színpad mélységét, a basszust szolgáltató bőgő ezúttal is fenomenális, finoman végig kivehető a felvétel alatt.

 

Ajánlás
Nem hazudtolta meg magát a Cambridge Audio a Stream Magic 6-tal. Azt kapjuk tőle, amelyet a többi készülékétől is: nagyszerű hangzás elérhető áron. Egyaránt jól használható hálózati módban, külső jelforrásokról érkező digitális jelek konvertereként vagy közvetlen pc kapcsolatban, de akár egy pendrive-val is. Egyesek felróhatják neki, hogy önmaga nem tudja konvertálni a 24bit/192kHz-es felvételeket, lemaradt a fejhallgató kimenet és rockzenén félénké válik. Azonban mindezek ellenére kezdő és haladó audiofil rajongók egyaránt megtalálhatják benne számításukat főként, ha nagy felbontású felvételek megszólaltatásáról van szó.