The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Charge 2

Egy nagyszerű ötletből született kiváló aktív hangszóró – a JBL Charge – „második kiadása” került a boltokba a közelmúltban, melyről hírben már beszámoltunk, azóta pedig a tesztpéldány is megérkezett. Kihasználva az alkalmat, gyorsan össze is hasonlítottam a „testvéreket”.

 

A Charge számomra etalon. Jól eltalált forma, kitűnő hang és a töltőként való alkalmazhatóság együttesen olyan csomagot alkot, melyet nehéz felülmúlni. A JBL most házon belül teremt konkurenciát a Charge 2-vel, ami kicsit nagyobb, kicsit „okosabb” is, az ára viszont fillérre azonos az elődjével. Lefutott meccs, gondolhatnánk…

maxresdefault

A forma tehát alapvetően változatlan, ugyanakkor a Charge 2 kissé megnőtt, minden dimenziójában, átmérője és hosszúsága is nagyobb lett. A változtatások célja a mélyhangok intenzitásának növelése lehetett, minden erre utal. 41-ről 45 mm-esre növekedett a hangszórók átmérője, a reflexnyílást pedig felváltotta a passzív membrán, sőt ebből mindjárt kettőt is beépítettek. Feladatuk ugyanaz, a hangszórók - amúgy veszendő – hátrafelé irányuló rezgéseit hasznosítani közvetett módon. A passzív membránokkal még intenzívebb basszust nyerhetünk, különösen igaz ez kisebb méretű dobozok esetében, mint amilyen a Charge 2 is.

Charge2SpeakerLong2Blue dv535x535Dokkolhatunk Bluetooth-al vagy 3,5-es kábelen keresztül, a vezeték nélküli kapcsolat az ún. Bluetooth Social Mode-dal egészült ki. Az elnevezésből már következtetni lehet, ez egy közösségi használatot segítő funkció, ami egyszerre 3 eszköz párosítását teszi lehetővé, természetesen nem egyszerre, hanem felváltva fogadja az eszközökről küldött zenéket. A Charge 2-t használhatjuk kihangosítóként telefonbeszélgetésekhez, akár egy tárgyalóasztal közepén elhelyezve, konferencia-beszélgetések lebonyolítására is alkalmas, hála a beépített, beszédérthetőséget javító áramköröknek. A névadó tulajdonság, vagyis a mobil töltőállomás szerep változatlan, a 6000mAh-s akkupack továbbra is ott lapul a henger belsejében, egyedülálló üzemidőt biztosítva a felhasználóknak.

Nagy kíváncsisággal fogtam neki az összehasonlításnak, mivel a Charge az egyik kedvenc dokkolóm. Hangja kivételesen szép, tiszta, és a mélyhangokkal sem volt problémám – persze a realitások talaján maradva. A Charge 2 valóban erőteljesebb basszust varázsol elénk, a cső két végén a passzív membránok hatalmas lüktetéssel válaszolnak a felemelt hangerőre. Az egész már a hihetetlen kategóriába sorolható, nem is elmélkedem azon, miként lehet ilyen kellemes, lágy mély tónusokat kihozni egy ekkora csőből. Egyszerűen el kell fogadni, ennyi. Azért a Charge első verziójának sem kell szégyenkeznie, de mélyek csatáját egyértelműen az új modell nyeri meg.
A zene ugye nem csak puszta basszusgörgeteg, a hangok zöme a középtartományból érkezik, és a teljesség érzetéhez a magasak is épp olyan fontosak. A mérleg nyelve most a Charge felé billen, a tisztább, természetesebb közepei és csillogóbb magasai miatt. Sokáig és sokféle zenével próbáltam őket, egyszer az egyik, másszor a másik tetszett jobban, a zene jellegétől függően. Egyén-, ill. ízlésfüggő, ki melyiket választaná, az igazi a kettő keveréke lenne. Személy szerint a Charge mellett döntnék, míg a fiamnak a Charge 2 tetszett jobban, és ezzel a fiatalság zöme egyetértene. A legfőbb célcsoport ízlését tehát eltalálták, de a kínálatban remélem a Charge is marad egy ideig a magamfajták számára.

Hangszórók: 45 mm
Frekvenciaátvitel: 75 Hz-20 kHz
Teljesítmény: 2×5 W
Jel/Zaj viszony: >80dB
Akkumulátor: 6000mAh LI-ion
Akkumulátor üzemidő: 12 óra
Méret: 79mm×184mm×75mm
Tömeg: 540 Gr
Ár: 39.990,- Ft
www.extremeaudio.hu