The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Kevin Kastning: Otherworld

Az amerikai gitáros, Kevin Kastning neve ismerősen csenghet a lapunk olvasói számára, hiszen több olyan lemezt is bemutattunk az elmúlt évek során, ami az ő közreműködésével készült. Számos remek albumot készített eddig, többek között Mark Wingfield, Carl Clements és Szabó Sándor oldalán. Nem tudni, hogy a közelmúltban megjelent, Otherworld címet viselő lemeze egy új korszak kezdetét jelenti az előadó életében vagy csak egy egyszeri projektről van szó, ugyanis a friss kiadvány egy szólóalbum, amire eddig nem volt példa Kastning munkássága során. Mielőtt a hanghordozó bemutatásába kezdenénk érdemes néhány szót szólni arról a hangszer kollekcióról, amellyel stúdióba vonult. Az amerikai muzsikus a lemezen a 36 húros dupla kontragitár mellett 30 húros kontra alt gitárt, 15 húros „extended” klasszikus gitárt, 12 húros szoprán gitárt és 6 húros klasszikus gitárt is megszólaltat.

Mintegy két-három évtizede újfajta tudatosság van terjedőben, nem csupán a zenében, hanem az élet számos területén. Az emberek bizonyos köreiben újjáéledt a lelki kérdések iránti elkötelezett érdeklődés. A nem-anyagelvű világnézet idealista zeneelméletet feltételez. Az ilyen zenefilozófia pedig, ha eljön az ideje, világra hozza az új szellemű, lelki zenét. A lemez sokszori meghallgatása után úgy érzem, hogy Kastning albuma már az említett új filozófia jegyében fogant és abszolút előremutató mű. Az Otherwold-ön folyamatosan elvontabb zenei formákkal találkozhatunk, ezért az átlagosnál jóval nagyobb nyitottságot követel a hallgatótól a lemezzel való „barátkozás”. Az anyag teljességében csak azok számára nyílik meg, akik teljes figyelmüket képesek a hallott zene felé irányítani.

Azt hiszem, hogy gitáros zenei gondolkodásának legfőbb hajtórugója a kíváncsiság: a hangok és hangzások belső struktúrája érdekli, hogy miként hozható létre zenei hangokból semmire sem emlékeztető időbeli rend. A zenei kíváncsiság kielégítésének végeredménye ez az album, amelynek repertoárjában viszonylag nagyszámú (16) kompozíciót találhatunk - valamennyit Kastning írta. A felvételek közel legalább felét illethetjük a „nagyléptékű, hosszan építkező szerzemény” minősítéssel. De, a rövidebb, két perc körüli játékidőt képviselő számok, mint például az Autumn Movement Speculation és a lemezt záró Corridors Therefrom Within is valódi esszenciális tartalommal bírnak. Személyes kedvencem az album két leghosszabb tétele, a Present Red and Vanishing és az In Stillness Defined. Ezt a két számot egyrészt összefoglaló jellegűnek érzem, másrészt sejteti a jövő zenéjét: ritmusainak oldottságában és harmóniavilágában, amely fényesebb és átvilágítottabb, mint bármelyik más kompozícióban.

Összességében elmondható, hogy minden hang, minden gitárfutam átgondolt és magas szinten megvalósított ezen az albumon. Ráadásul semmi sincs túlmagyarázva és szájba rágva, az érintett témák fokozatosan bomlanak ki a hallgató tudatában az értelmezést és a beintegrálást már rá bízva.

A lemezen található számok listája:

1. Dawn Forest Bridge
2. Into Glance Turning
3. No Light, but Rather
4. Present Red and Vanishing
5. Hiemal
6. In Stillness Defined
7. Autumn Movement Speculation
8. Drifting Thread and Wonder
9. Lingua Ignota
10. Arc Rotation Shadow
11. Whisper Garden
12. Veiled Silent Overturn
13. A Lingered Chamber to Wake
14. Aspect Form Vortex
15. No Abstraction of Perhaps
16. Corridors There from Within