The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject CDBox RS2 T CD futómű – Vannak, akik még hisznek a kis ezüstkorongokban

Ma a streamelés korában számos gyártó már beszüntette a CD lejátszók fejlesztését és gyártását, vagy esetleg becsületből tart még egyet-kettőt a választékában, az osztrák Pro-Ject azonban másképp gondolkodik és most éppen egy vadonatúj CD futóművet mutatott be.

A CD lemezek rohamosan csökkenő népszerűsége a lemezboltok összeszűkült kínálatán vagy éppen a lemezboltok sajnálatos eltűnésén keresztül bárki számára tetten érhető, és ugyanilyen beszédes adat, hogy az Egyesült Államokban például a tavalyi CD értékesítés 40%-al csökkent a 2017-es értékhez képest. Ráadásul sok zenehallgató, aki régebbről komoly CD gyűjteménnyel rendelkezik azóta már átnyergelt a kényelmesebb streamingre, a lemezeit meg szépen elraktározta, így vélhetően nem is fog új lejátszóba beruházni hozzájuk. A zeneletöltésen felnőtt új generáció pedig vajmi kevés eséllyel fog nekiállni drága CD lemezeket gyűjteni, amikor a neten lényegében minden elérhető jóval olcsóbban vagy éppenséggel ingyen.

Ebben a helyzetben a Pro-Ject azonban még mindig lát esélyt a CD feltámadására vagy új reneszánszára. Amint Heinz Lichtenegger a cég alapító tulajdonosa elmondta „Őrültek vagyunk. Amikor mindenki CD-ket hallgatott, mi nekiálltunk (analóg) lemezjátszókat gyártani. Most, amikor mindenki a streamingel, befektetünk egy új forradalmian új CD-lejátszóba."

pro ject cd box rs2 t transport 2

A Pro-Ject persze ugyanúgy látja a helyzetet, mint mindenki más, csak éppen úgy gondolja, hogy sokan megőrzik a kedvenc CD lemezeiket, hogy elő tudják őket venni, ha olyan kedvük van, ezért ők úgy vélik, hogy nekik még szükségük lehet egy megfelelő CD játszóra a gyűjteményük hallgatásához.

A CDBox RS2 T jelű új CD futómű CD Audio, írható és újraírható CD-R/RW valamint Hybrid SACD lemezek lejátszására képes. A kompakt méretű készülék egyetlen funkciója a különféle lemezek jeleinek precíz kiolvasása illetve továbbítása, ezért beépített DA konvertert és analóg kimeneti fokozatot nem tartalmaz, vagyis semmi olyan részegység nincsen benne, ami bármiben is befolyásolná a fő funkciójának minőségét. Mindez persze üzletileg valahol megint egy újabb kockázatot jelent, hiszen a CD futómű + DAC kettősök még a CD lejátszás fénykorában is rétegtermékeknek számítottak, másrész viszont a streamerek-nek köszönhetően manapság szinte mindenben van DA konverter, így a legtöbb esetben már alapból jó eséllyel van mihez csatlakoztatni a futóművet. A készülékhez természetesen maga a Pro-Ject is többféle DA átalakítót kínál, és mivel minden szabványos, értelemszerűen más gyártók kínálatából is bátran lehet válogatni hozzá.

pro ject cd box rs2 t transport 1

Az elegáns és különleges felültöltős rendszerű RS2 T CD futómű klasszikus audio eszközként a „Red Book” CD sztenderd alapján készült, amelynek előírásait, mint elmondták, annak idején valójában nem sok gyártó tartotta be, ezért sok gyatra minőségű készülék is piacra került. Például sokan DVD vagy CD-ROM meghajtót használtak valódi CD mechanika helyett és más helyeken is eltértek a szabványtól, ami miatt sok modell az eredeti 16-bitből jó, ha 10-et „látott” valójában.

A gyártók közül a Pro-Ject az első, aki az új BlueTiger CD Pro 8 meghajtót és a StreamUnlimited CD-84 szervót együtt használja, emellett az egész test felfüggesztésre került egy szabadalmaztatott rezgéscsillapító rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy teljesen távol tartsák a külső vibrációkat a készülék belsejétől, aminek köszönhetően egyáltalán nem befolyásolják a CD-mechanizmus működését és a kiolvasás pontosságát.

pj cd box rs2 t silver back cutout large full

A Pro-Ject ezenfelül egy új alumíniumötvözetből készült CD leszorítót is alkalmaz, így biztosítva a tökéletes kapcsolatot a lemez és a meghajtó között a pontos illetve sima lemezforgatás és a tökéletes jelkiolvasás érdekében. A mindenre kiterjedő precízségnek köszönhetően lényegében jitter-mentes jelek az SPDIF koax, optikai, AES/EBU szimmetrikus XLR és az I2S + masterclock HDMI digitális kimeneteken keresztül vezethetők át a külső DAC-okra.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu