The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó - A jó is lehet még jobb

A Pro-Ject Debut lemezjátszó, ahogy a neve is mutatja, annak idején még egy olcsó belépő típusnak készült, azonban az idők során egyre komolyabbá vált, például többek között karbon kart is kapott, most pedig megjelent az EVO toldalékkal kiegészített nevű legfrissebb továbbfejlesztett változata.

A változattól függetlenül mindig kiváló ár/érték aránnyal rendelkező Debut legutóbbi Carbon verziója most számos ponton megújult; több helyütt javítottak a konstrukción, egyes alkatelemeket pedig vadonatújakra cseréltek. A munkálatok során a gyártó szakembereinek figyelme elsősorban azokra a részegységekre irányult, amelyek a legfontosabbak egy lemezjátszó hangminőségének szempontjából, ezért megújultak többek között a lemeztányér, a motor felfüggesztése, a sebességszabályzás és a rezonanciamentességet garantáló fémlábak is.

PJ Debut Carbon EVO 5

A korábbi Debut Carbon filckorong rátétes fém lemeztányérja nehezebb volt, mint a konkurens típusoknál alkalmazottak, azonban a fém lemeztányéroknak van sajnos egy kiküszöbölhetetlen kedvezőtlen tulajdonsága: a rezonancia. Az új 1,7 kg tömegű változatnál ezért a TPE (ThermoPlastic Elastomer) technológiát hívták segítségül a rezonancia hatékony csillapítására. Mivel a speciális TPE anyag a lemeztányér belső peremére került fel, a mozgási energia lendkerék hatást vált ki, aminek az eredmény egy még csendesebb, zajmentes működés mérhetően alacsonyabb nyávogási értékekkel.

Debut Carbon Evo Motor Detail

A lemezjátszók minőségének másik fontos kulcseleme a motorból érkező rezonanciák kiküszöbölése a megfelelő motor felfüggesztés révén, ezért a Debut Carbon EVO számára második lépésként egy teljesen új motorfelfüggesztést alakítottak ki, hatékonyan leválasztja a motort sassziról. Az új felfüggesztésnek köszönhetően a rezgések nem befolyásolják a kar és a hangszedő kifinomult munkálkodását, mentesítve ezáltal a hangzást a különféle mechanikai eredetű zajoktól.

Debut Carbon EVO Steel Blue DETAIL SWITCH LowKey


Ugyancsak a rezonanciák témakörébe tartoznak a lemezjátszók lábai is, amelyek a külső rezgések távoltartására hivatottak. A Debut széria lemezjátszói eddig négy csillapított műanyag lábbal készültek, az új Debut Carbon EVO azonban tőlük eltérően három állítható magasságú, nagy teherbírású fémlábat kapott, amelyekkel mindig pontosan vízszintbe lehet állítani a szerkezetet. A három állítható fémláb használata még egyenetlen felületeken is képes növelni a stabilitást, ami azért fontos, mivel a tökéletesen kiegyenlített lemezjátszó elengedhetetlen a minőségi hangzáshoz.

Debut Carbon Evo tonearm detail steel blue cutout.png

A felhasználóktól érkező visszajelzésekre reagálva a Debut Carbon EVO már beépített elektronikus sebesség szabályzóval készül, ami többek között azért is érdekes, mivel a 9 collos hanglemezek és a minőségi 45-ös fordulatú felvételek népszerűsége a jobb hangzásuk okán folyamatosan növekszik. Az új típus esetében amellett, hogy egyetlen gomb megnyomásával kényelmesen változtatható a lejátszási sebesség, maga a sebesség elektronikus szabályzása is kivételes precizitású, ami pontos és stabil sebességeket eredményez. A lemezjátszó ráadásként a gyári tartozék ékszíjjal alkalmassá válik a 78-as fordulatú sellak lemezgyűjtemény meghallgatására is. Ehhez mindössze az Ortofon 2M 78 (nem tartozék) hangszedőre kell cserélni a betétet és a tartozék ékszíjat kell felhelyezni. A sebességváltásra szolgáló gomb a lábazat aljára került, ezzel is hozzájárulva a letisztult külső megjelenéshez, ami a Debut ismertető jegyévé vált. A luxust sugárzó esztétikum eléréséhez a lábazaton semmilyen kapcsoló, gomb vagy feliratozás nem található.

PJ Debut Carbon EVO lifestyle 1

Az új Debut Carbon EVO egybeöntött karbon hangkarja a már bizonyított 22 centiméteres tervezésű változat. Az elsőrangú Ortofon 2M Red betéttel párosítva a rendkívül merev, de ugyanakkor könnyűsúlyú hangkar kiváló hangminőséget produkál meggyőző színtérrel. Az egyetlen darabból álló hangkar és hangszedő tartó tervezése kiküszöböli a nemkívánatos rezonanciákat, így a hangkar szilárd fizikai kapcsolatot képez a hangszedővel. Az erősítőhöz történő tökéletes csatlakozás érdekében a lemezjátszót minőségi phono RCA kábellel gyártják. A ’Connect it E’ kábel egy fél-szimmetrikus, alacsony kapacitású típus elsőrangú árnyékolással. Az egyéb digitális és analóg hangforrásokkal összehasonlítva a lemezjátszó hangszedőjéből érkező jelek igen érzékenyek, ezért a gyengébb RCA kábelek gyakran alkalmatlanok arra, hogy megfeleljenek a phono jelek által támasztott követelményeknek.

Debut Carbon Evo group colour

Az új típus elődöknél már megismert nehéz és tömör MDF anyagú lábazata és a nyolcrétegű kézi festése minőségi és elegáns megjelenést biztosít számára. A Debut Carbon EVO nemcsak a hagyományos magas fényű lakkozott kivitelű verziókban (fehér és fekete), hanem a valódi diófából készült furnér borítással is modern és időtálló hatást kelt. A gyönyörűen megvalósított selyemfényű felületi kezelés ötféle színben elérhető. Az új lemeztányér, motor felfüggesztés, sebesség szabályozás és az állítható magasságú lábak mindegyike önmagában is fontos részlet, de együttesen összeadódó hatásuk egy olyan új Debut lemezjátszót hoz létre, amely nemcsak a korábbiaknál szól jobban, hanem a hallgatása általánosságban is jóval kellemesebb érzetet kelt. A gyártó ezért ismételten abban reménykedik, hogy új mércét állított fel az elérhető árú, minőségi lemezjátszók terén, és az új változat egyúttal előzőleg még soha nem tapasztalt luxus látványt és érzetet is kelt.

Pro Ject Debut Carbon EVO 2

Az új Debut Carbon EVO praktikus módon állítható akril porvédő fedéllel érkezik. Tartozék adaptere a kislemezek lejátszásához szolgál. A csatlakoztatásához szükséges ’Connect it E’ RCA kábel és a normál szíj mellett még egy kiegészítő ékszíjat is mellékelnek hozzá, ami a 78-as fordulatú lemezek lejátszására szolgál.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu