The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Hegel V10 phono előerősítő

Többször leírtuk már, hogy az analóg lemezjátszás újra (meg újra) egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért nem is meglepő, hogy a Hegel most látta elérkezettnek az időt, hogy megtegye az első lépését ebben a világban és bemutassa történetének legelső phono előerősítőjét.

Mivel a V10 a Hegel legelső phono előerősítője, a minősége stratégiai fontosságú, hiszen meghatározza a teljes új projekt fogadtatását, ezért semmit sem bíztak a véletlenre. A készüléket a Hegel főtervezője, Bent Holter tervezte, természetesen a fejlesztő-tervező team többi tagjának hatékony, közreműködésével. Bent Holter már a 90-es évek óta foglalkozik phono erősítőkkel, így meglehetősen nagy tapasztalatra tett már szert velük kapcsoltban, emiatt viszont még érdekesebb, hogy a Hegel ennek ellenére mégsem rukkolt elő korábban ilyen készülékkel. Egy vadonatúj készüléktípus megjelenésénél persze az is fontos kérdés, hogy milyen kategóriában tegyék meg az első lépést; sokan óvatosságból szerényebb szinten kezdenek, a Hegel azonban bízott Bent Holterben, és az első modellt mindjárt a középkategória magasabb régiójába pozícionálta.

Hegel V10

A maga abszolút letisztultságában is elegáns és ízléses V10 kompakt mérete dacára 3 kg-ot nyom, és mind MM, mind MC hangszedők jeleinek fogadására alkalmas. A norvég gyártó készülékeinek letisztult megjelenését kimaxolva a frontlapján kizárólag egy hálózati kapcsoló és egy led kapott helyet. A készülék jóval izgalmasabb hátlapján az igényes aranyozott csatlakozók alatt számos dip kapcsoló található mind a bal, mind a jobb csatornán, amelyekkel különböző paramétereket lehet beállítani. Kiválaszthatóak az MM vagy MC hangszedők, az MM hangszedők kapacitása (47 - 367pF), az impedancia értéke (MC hangszedőknél 100 - 300 Ohm) a gain, ami a mozgó mágneses hangszedők esetében 40 dB és a 60 dB a mozgó tekercseseknél, és 5, 10 vagy 12 dB-el növelhető az erősítés. Végül van egy szubszonikus szűrő kapcsoló is, amelyet aktiválva a készülék levágja a problémás alacsony frekvenciákat. Ezekkel a beállításokkal némi időt rászánva a V10 az éppen használt hangszedőhöz optimalizálható, a bárki által elvégezhető művelethez a mellékjelt kézikönyv hathatós segítséget nyújt.

Hegel V10 hatlap

A V10-ben ultra alacsony zajszintű diszkrét JFET tranzisztorok találhatók az MM és az MC hangszedők bemeneti szakaszaiban. Az MC bemeneti fokozat összesen 4 JFET-t használ párhuzamosan, amelyek a Hegel szerint teljesen zajtalanná teszik a V10-et, és megakadályozzák, hogy az előfeszítő áram visszajusson a hangszedő tekercséhez. A bemeneti fokozat táplálja a V10 erősítő részét, és mind az MM, mind az MC erősítési fokozatok alacsony zajszintű tápegységekkel táplált diszkrét bipoláris tranzisztorokkal működnek, ismét azzal a céllal, hogy a zajt az abszolút minimumon tartsák. Ennek a szakasznak a tápellátását egy E-Core transzformátor biztosítja, amely a készülék tömegének egy jelentős részét kiteszi.
A hátlapon lévő minőségi aranyozott csatlakozások között az RCA bemenetek és kimenetek mellett szimmetrikus XLR kimenetet és sok esetben nagyon hasznos földelőcsavart is találunk.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu