The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-V575

Hosszú évek óta nem volt módunk Yamaha termékeket tesztelni, a kissé furcsán működő hazai képviselet miatt, nemrég azonban importőrt váltott a gyártó, így az Invitone Kft. révén újra vendégeink lehetnek a „hangvillás” márka produktumai. Elsőként a házimozi receiverek közül választottunk egy figyelemre érdemes darabot, az RX-V575-öt. Receiverünk árban még bőven a megfizethető kategóriába tartozik, de szolgáltatások tekintetében már nem lehet szégyellnivalója, a legnépszerűbb és nemrég még csak a felsőbb osztály kiváltságának számító szolgáltatásokkal ma már ő is fel van vértezve.

Megjelenése a frontlapi (eltávolítható) matricától eltekintve diszkrétnek és szépnek mondható, az előlapon csak kevés gombbal találkozhatunk, ennek egy része ráadásul vizuálisan beleolvad a környezetébe. Titán és fekete színben gyártják, szálhúzott fémlemezt imitáló műanyag frontja nagyon jól sikerült, tapintás nélkül nehéz eldönteni miből készült (ellentétben néhány konkurens gyártmánnyal).
Diszkrét elemekből épített 7.1 csatornás végfokozata, folyamatos üzemben - minden csatornát egyszerre terhelve - 6 Ohmos hangsugárzókkal 80W teljesítményre képes csatornánként, ami aktív szubbal kiegészítve nyugodtan nevezhető minden igényt kielégítőnek. Amennyiben a házimozi kiépítésére elegendő az 5.1-es konfiguráció, a további 2 csatornát egy második, független zónaként használhatjuk fel sztereóban.

x022RXV575-o internalA Yamaha különös figyelemmel fordult a hangminőség felé, a receiver konstrukciójában ez több helyütt meg is figyelhető. Tápegysége osztott, külön látja el az analóg és digitális fokozatokat a megfelelő szűrőáramkörökkel kiegészítve, így a digitális zajok nem zavarják az analóg áramköröket. A diszkrét tranzisztoros végfokozatok hűtőbordáit (és a komplett készülékházat is) rezgéscsillapítással látták el, így a rezonanciák okozta torzításokat sikerült minimalizálni. Minden audio csatorna Burr-Brown 192 kHz/24 bites DAC-ot kapott, támogatja a HD audio formátumokat, sőt, a tömörített audio állományok közül a népszerű FLAC is lejátszható, egészen a 192/24-es változatig (valamint a wav 192/24, mp3, aac és wma). A készülékkel való kapcsolat AirPlay használatával vezeték nélkül is lehetséges Apple mobil eszközökről, vagy az iTunest futtató Mac ill. PC gépekről. Az MHL link már kezd általánossá válni a receivereken, az 575-ös is rendelkezik ilyen bemenettel. A készülék a mobil eszközök számára dedikált bemeneten akár 1080p-s video és többcsatornás audio jeleket fogad, szólaltat meg, ill. továbbít a kép megjelenítő felé. Az előlapi USB bemenet iPod/iPad/iPhone kompatibilis, ez több előnnyel is jár. A receiver egyrészt közvetlenül a digitális jelet fogadja, ami jobb hangminőséget jelent, másrészt használat közben tölti a csatlakoztatott eszközt, s nem utolsó sorban a rendszertávvezérlővel kezelhetjük is a lejátszási funkciókat. A tömörített audio jelek megszólaltatását pedig a „Compressed Music Enhancer” szolgáltatás segíti, mely megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni a veszteséggel összecsomagolt állományokból.

A hálózati kapcsolat kábellel az ethernet porton keresztül hozható létre, vagy a külön megvásárolható YWA-10 Wifi adapter segítségével vezeték nélkül is. A szolgáltatások a megszokottak: internet rádió, online streaming, digitális állományok lejátszása a hálózatból, ill. távvezérlés mobil eszközökről. A természetesen ingyenesen letölthető programmal az RX-V575 teljeskörű vezérlése megoldható, mindez könnyedén egy szép és jól áttekinthető felületen. (Meg is lepődtünk volna, ha a Yamaha nem rendelkezik önálló mobil alkalmazással.) Aki egyszer kipróbálja - mondjuk egy tabletről – annak többé nem lesz kedve az amúgy jól sikerült hagyományos távvezérlő gomb-erdejét böngészni. Az óriási szolgáltatási skála és a beállítási lehetőségek áradata egyszerűen kinőtte a klasszikus távszabályzók nyújtotta komfortot, arról nem is beszélve, hogy a tabletes vezérlés vizuális visszajelzést is nyújt – jócskán felülmúlva a receiver kijelzőjének komfortját.
A beállítási procedúra nem megy 10 perc alatt, még akkor sem, ha a Yamaha YPAO mérőmikrofonos automata rendszerét használjuk. Nagyon gyakorlatlan felhasználóknak ajánlom csak, magam inkább a manuális kalibráció híve vagyok, az eredmény pontosabb, a hangzás pedig sokkal jobb lesz, ha a paramétereket saját méréseink – és fülünk - alapján állítjuk be (egy mérőlemez azért nem árt). Hozzáteszem, a Yamaha rendszere semmivel sem gyengébb, mint amit a vetélytársak kínálnak, de ha jobban belegondolunk, egy komolyabb mérőmikrofonért ma többet elkérnek, mint amennyibe az RX-V575 kompletten kerül, hogy várhatnánk el tökéletesen pontos kalibrácíót?

rxv575-3

Csatlakozások
Öt HDMI bemenettel rendelkezik, ebből egyet BD lejátszók számára dedikáltak, egy pedig a fentebb már emlegetett MHL bemenet, kimenetből viszont (sajnos) csak egyet kapunk. 4k (3840×2160 képpont) felskálázásra nem készítették fel, viszont a natív jel gond nélkül áthalad az 575-ös HDMI csatornáin. Készülékük támogatja a korábbi kép/hang szabványokat is, komponens és kompozit kábelekkel bátran csatlakozhatunk, míg a hang a koax ill. optikai digitális aljzatokra érkezhet, hagyományos „dedikált” analóg RCA bemenetből már csak egyet alakítottak ki, de az AV bejáratok audio része ettől még bátran használható. Az USB bemeneteken feltüntették a tápáram értékeket is, külső merevlemezes meghajtók csatlakoztatása esetén nem elhanyagolható szempont ennek ismerete.

Hangminőség
Ugyan jó néhány éve már annak, amikor utoljára Yamaha receivert teszteltünk, a hangzás jellege még ma is ugyanaz, mint anno. CD-ről alapvetően kellemes, hosszan hallgatható, nem keménykedik sem alul, sem pedig felül. Basszusban tud erőteljes is lenni, ha kell, de erőszakos nem lesz soha, kissé lekerekített, puha jellege miatt. Középtartománya viszont egyértelműen tisztább és levegősebb, a szólóhangszerek és az ének szépen elválnak a háttérben munkálkodó kísérettől. Az akusztikus hangszerek – mint pl. Dominic Miller zseniális gitárjátéka a „Shape Of My Heart”c. felvételen – ábrázolása során ez kifejezetten jól jön. Az élő zene nagyszerű hangulata, a közönség halk neszezése remekül átjön, a basszusgitár közben lágyan, visszafogott hangerővel játszik, de egészen mélyre megy, ahogy kell. Klasszikus zenével is jól elboldogul, de azért audiofil jellegű megszólalást ne reméljünk, az nem a házimozi receiverek „szakterülete”. Az internet rádiót böngészve, vagy a könnyebb műfajban – főleg okostelefonról, mp3-akkal hajtva – nem éri nagy kihívás, ehhez képest összeszedett, és élvezhető a hang.
Térjünk át a filmekre. Kettő helyett öt csatornával és aktivált subwooferrel (Velodyne CHT12) már nem nevezném finomkodónak, az akciójelenetek effektjei kegyetlenül odavágnak, megmozgatnak mindent a szobában. A lágyabb karaktert ilyenkor felülírja a bekötött szub sajátA nyílt, tiszta és levegős középsáv a centercsatornában is előny, itt érthető, jól artikulált párbeszédek formájában köszön vissza. A pontosan beállított hangszórók remek térérzettel hálálják meg a munkánkat, az igényesebb hangsávval bíró filmeken a hang és képi élmény teljesen együtt van. A dinamika a készülék árkategóriájához képest kiemelkedően jó, mivel a zaj szinte észlelhetetlen, az eseménytelen filmrészletek után az ütősebb jelenetek hangi hatása óriási. A BD lemezek HD hangsávja tehát nagy élmény az RX-V575-tel, de a DVD-ket sem kell még félretenni, a sima Dolby Digital hangsávokkal is messze élvezhető a produkció, valamivel tompább, kevésbé levegős és laposabb is, de ez csak közvetlenül a BD után feltűnő.

rxv575-1

Ajánlás
A Yamaha remekül pozícionálta az 575-öst, a megcélzott árkategóriában műszaki adatait és szolgáltatásait tekintve előkelő pozíciót foglal el az ajánlólistán. A jobb hangminőség irányába tett lépések hatása érezhető, a hálózati szolgáltatások és a mobil eszközökkel való „együttműködés” a mindennapokban is kihasználhatóvá teszi, az iOS és Android app pedig csak hab a tortán. Amit hiányoltam, az a második HDMI kimenet, így elsősorben azok vegyék számításba, akik amúgy is csak egy megjelenítővel használnák.

Főbb jellemzők:
- 7-csatornás surround hangzás
- 115 W csatornánként (6 ohm, 1 kHz, 0,9% THD, 1 csatornán hajtott)
- 80 W csatornánként (6 ohm, 20 Hz-20 kHz, 0,09% THD, 2 csatornán hajtott)
- HD Audio formátum dekódolás: Dolby ® TrueHD és DTS-HD Master Audio ™
- Dolby Digital Plus és DTS-HD High Resolution Audio ™
- Teljes mértékben elkülönülő végfok konfiguráció
- Burr-Brown 192 kHz/24 bites DAC minden csatornára
- Bi-amp  vagy B zóna kapcsolhatóság
- FLAC és WAV 192 kHz/24 bites audio lejátszás
- Ár: 159 999,- Ft

Forgalmazó: Invitone Kft.
Web: www.extremeaudio.hu