The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL SB400 soundbar/sub szett

A „házimozi láz” első hulláma után, a racionálisabb felhasználók igénye alapján a gyártók megoldásokat kerestek a kábelek eltüntetésére, majd a hangszórók számának csökkentésére. Ekkor születtek meg az első „soundbar”-ok, vagy "hang-projektorok", melyek – ha teljes mozi-élményt nem is, de – térhatású hangot képesek varázsolni a nappaliba egyetlen dobozból. Azóta sok cég sokféle megoldásával találkozhattunk, ezúttal a JBL szubbal kiegészített szettjét teszteltük.

 

Miközben a lapostévék dizájnerei azon munkálkodnak, hogy minél vékonyabb – és ha lehet, keret nélküli – készülékeket alkossanak, a hangért felelős mérnökök vért izzadnak, hogy hallgatható hangot tegyenek az egyre jobb felbontású, színesebb, szebb kép mellé, egyre kevesebb sikerrel. Nem is lenne ezzel semmi gond, ha minden vásárló venne hozzá legalább egy 2.1-es rendszert, de van, akinek még az is sok. A soundbar praktikus megoldás, és a legtöbb esetben gond nélkül elhelyezhető a TV alatt, vagy a falra szerelve. A JBL úgy tűnik elkötelezte magát e témában, választékukban már 4 modellt sorakoztattak fel, ezek közül kettőt subwooferrel is kiegészítettek.
Fontos, hogy a soundbarok megszólalását ne egy korrekt, sokcsatornás házimozihoz hasonlítsuk, sőt ilyen elvárása senkinek ne legyen, mert az egydobozos 3D élmény – gyártótól és gyártmánytól függetlenül - bizony messze elmarad még egy alap 5.1-es produkciótól is.

sb400 soundbarSB400
A JBL sorozatának „csúcskészüléke” rendkívül diszkrét, elegáns megjelenésű, szemből nézve a hangszóróselyem dominanciáját csak egy vékony fekete keret, egy ezüst szegély és a JBL logója töri meg. A mai TV divatot abszolút követi, a legtöbb modellhez 42”-os méret felett jól illeszkedik. Menetes „tappancsain” biztosan megáll, de a tartozék konzollal akár a falra is szerelhetjük, ekkor a lábak természetesen eltávolítandók. Kezelőszervei és a kontroll-ledek felül helyezkednek el, innét, vagy a kártya-távvezérlőről a teljes körű kezelés biztosított. Ez a távvezérlő képes „megtanulni” a TV távjának hangerő kódját, így a későbbiekben a hangerő szabályozás egyedül ezzel végezhető.
Az SB400 2×60W-os beépített erősítővel rendelkezik, a térhatást pedig a „HARMAN Display Surround technology” segítségével állítja elő. Hogy ez mit jelent, arról bővebb információkat nem közölnek, nyilván a hangok irányának és késleltetésének beállításával, az oldalfalakról történő visszaverődések által keletkezik a 3D hatás, erre találták e frappáns elnevezést. Négy darab 57mm-es mély-közép sugárzót és két 25mm-es dóm tweetert találnánk a selyem alatt, ha eltávolítható lenne, de fixen rögzítették. Ez nem hátrány, különösen, ha a családok legkisebb tagjainak ’hangszórónyomorgató’ kényszercselekvésére gondolunk. Csatlakoztatása a 4 HDMI bemeneten keresztül, ill. analóg módon, vagy optikai digitális kábellel lehetséges, zenei állományok streameléséhez pedig vezeték nélküli (Bluetooth) kapcsolat használható. Ez utóbbi funkció ma már minden valamire való audio célzatú készülékbe beépítésre kerül. A 2013-as év egyértelműen a „wireless” éve, a zene lejátszása már nagyrészt mobil eszközökről (telefon, tablet, notebook) történik, így ez szinte elengedhetetlen része a készülékeknek.

sb sub aljaSubwoofer
Az aktív mélysugárzóba 200mm-es hangszóró és 100W-os erősítő került, a hangszóró a padló felé néz. Reflex rendszerű, frontoldali nyílással. A kivitel egyszerű, a fekete fóliázott forgácslap doboz egyhangúságát lekerekített oldalélei és reflexnyílásának lakkhatású bemélyedése töri meg valamelyest. A Soundbarhoz hasonló gumi tappancsokon áll, elhelyezésre kialakításából fakadóan nem kényes. Kezelőszervei a megszokottak, a vágási frekvencia, a szint és a fázis szabályozásával hangolhatjuk szobánk akusztikájához, ill. igényeinkhez. Csak hálózati csatlakozást találunk a hátoldali panelen, mivel a soundbarral vezeték nélkül kommunkikál, párosításuk nagyon egyszerűen, pár másodperc alatt elvégezhető.

Ahhoz, hogy a térhatás teljesebb legyen, nem árt, ha a szobában nagyjából szimmetrikusan helyezzük el a TV és a soundbar együttesét, ekkor az oldalfalakról egyformán verődnek vissza a hanghullámok. A mélysugárzó 20m2 körüli szobában érzi jól magát, e méret felett a hang intenzitása csökkenni fog. A megszólalás rendben van, mindössze szub tartomány felett érzek kisebb beszakadást a frekvencia-átvitelben, de azt is csak zenén venni észre, ezért érdemes 120 Hz-ig elengedni a szubot. A filmek párbeszédei tiszták, jól érthetőek, ha nem került túl mélyre a soundbar, a magastartománnyal is elégedettek leszünk. A mélyek intenzívek, akciójelenetekben a robbanások, lövések, ütések kellő aláfestést kapnak. Térhatás van, értelemszerűen a háttéreffektek kevésbé érvényesülnek, ennek ellenére – ha a képi élmény rendben van – összességében megvan a mozi-fíling.
Vezeték nélküli zenehallgatásal tabletről (Galaxy tab) próbálkoztam. A Bluetooth kapcsolódás zökkenőmentes. Hangja egy átlag dokkolóhoz képest a mélysugárzó miatt sokkal teljesebb, kiegyensúlyozottabb, popzenei (mp3-as) felvételekhez, nem elmélyült zenehallgatáshoz tökéletes.

Ajánlás
Kisebb nappalik (max 20-25 m2) és nagyobb (43”+) TV készülékek ideális társa lehet olyan háztartásokban, ahol a precíz 3D élmény nem fontos, de mozis megszólalás igen, továbbá a vezeték nélküli streaming funkció is fontos lehet. Ára, minősége és szolgáltatásai egyensúlyban vannak, a tartósságra pedig a JBL logo elegendő garancia.

Technikai adatok
Frekvencia átvitel: 38Hz – 20kHz
Soundbar
Teljesítmény: 2×60 W
Méretek: 95×1100× 64mm
Subwoofer
Teljesítmény: 100W folyamatos, 200W zenei.
Frekvencia átvitel: 38Hz – 120Hz
Méretei: 355×329mm×320mm
Tömeg: 10.5kg

www.extremeaudio.hu