The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Martin Logan Crescendo

A Martin Logan név hallatán bizonyára mindenkinek a sztatikus hangsugárzók jutnak az eszébe, azonban a nagy múltú amerikai gyártó más területeken is bebizonyította már jártasságát. Gondoljunk csak a Grotto szub-woferre és társaira, vagy a nemrég bemutatkozott Crescendo prémium vezeték nélküli hangsugárzó rendszerre, ami újabb felhasználási területen teheti ismertté és elismertté a Martin Logan nevet.

Napjaink egyik legnagyobb audio slágertermékei kétségkívül a vezeték nélküli hangsugárzó rendszerek, amikkel, mivel általában analóg és digitális kábeles csatlakoztatás is található rajtuk, a hagyományos műsorforrások mellett mobiltelefonokról, tabletekről, zenelejátszókról, az „i” betűs cuccokról vagy számítógépekről is lehet zenélni, sőt, egyesek, mint például a Crescendo még hálózaton lévő tartalmakat is elérik. Természetesen, amikor egy olyan kvalitású gyártó, mint a Martin Logan, hozzányúl ehhez a szegmenshez, az eredmény minden szempontból más lesz, mint a hétköznapi cégek esetében. A Crescendo esetében ez annyit jelent, hogy a tervezése során nem kötöttek kompromisszumokat, és nem úgy tekintettek rá, mint egy alacsonyabb kategóriájú divattermékre, ahol lazábban lehet kezelni a dolgokat, mint mondjuk a sztatikus hangsugárzóknál. A Crescendo éppen ezért kizárólag minőségi anyagokból és technológiák felhasználásával épül fel, elegáns és modern kinézete pedig nem csupán design elem, hanem szintén az auditív szempontok maximális figyelembevételével alakították ki.

MartinLogan-Crescendo-no-grill

A fényes alumíniumlemezből hajlított lábon álló Crescendo körültekintően felépített stabil és erőteljes MDF kabinetje modern lakk fekete, valamint a klasszikusabb enteriőrökbe harmonikusabban illeszkedő tölgyfa külsővel kapható – a maga módján mind a két verzió nagyon elegáns és egyedi, ízlése válogatja, kinek melyik jön be jobban. Az alul íves előlap mögött középütt az aszimmetrikus rezonanciamentes kamrában működő 5”×7” méretű matt fekete polipropilén membrános mély/középsugárzó, míg a bal és jobb oldalon egy-egy Folded Motion tweeter található, amely a gyártó Motion hangsugárzó sorozatában mutatkozott be és a korábbi élményeim alapján már előre megelőlegezi a készülék magas átviteli kvalitásait. A hangszórók meghajtásáról 24 bit/48 kHz-es DSP alapú D-osztályú erősítő gondoskodik 100 W nominális és 140 W csúcsteljesítménnyel, úgyhogy vélhetően a hangerőre sem lehet majd panasz. Az előlap legelső csíkján az alapfunkciók (bekapcsolás, bemenet, hangerő) nyomógombjait helyezték el, a kényelmes kezelhetőséget pedig a kézhez álló fekete anodizált alumínium távvezérlő biztosítja. Az éppen kiválasztott bemenet fajtáját az előlapi kezelőszervek közti LED mutatja különböző színekkel, amik hamar megjegyezhetők; a Bluetooth például kék, az USB fehér, valamelyik meg élénkzöld – na, még ismételnem kell egy kicsit…

13149677285 ab6922dd89 b

A készülék hátlapján sorba rendezve találjuk a hasonló berendezéseken egyáltalán nem megszokott (kikapcsolható) szub-woofer kimenetet, valamint a különféle bemeneteket. A Crescendo hatféle bemenettel rendelkezik, ami széleskörű felhasználhatóságot biztosít számára és szinte mindenféle eszközzel lehetővé teszi a közös zenélést. A vezeték nélküli kapcsolatok között a Wi-Fi és az aptX-es V4.0 Bluetooth egyaránt megtalálható azok számára, akik már nem akarnak kábelekkel bajlódni. Az AirpPlay és DLNA protokollokat egyaránt támogató Ethernet csatlakozás mellett USB port (az Apple eszközökkel is kompatibilis, dokkolja és tölti is őket), 3,5 mm-es analóg jack bemenet és optikai digitális bejárat is található a készüléken, amely utóbbiak révén akár audio komponensek hangjának megszólaltatására is alkalmas lehet.

Az elmaradhatatlan Limehouse Blues-zal kezdek és a dobozba zárt jazz banda a normál hangsugárzós rendszerek arányait megtartva, testesen és kiegyensúlyozottan szólal meg. A basszus meglepően testes és erőteljes, s ha valakinek ez sem lenne elég, van még egy mélykiemelő funkció is (a távvezérlőről elérhető), amivel még dögösebbé tehető, ráadásként kulturált módon. A zene friss és életteli, a klub hangulat abszolút átjön, a szellős és könnyed magasak glóriaként veszik körbe a készüléket. Egy efféle egydobozos rendszernél amúgy is fontos szempont, hogy a hangok mennyire tudnak elszakadni és függetlenedni tőle, hogy ne csak azt a szó szerinti dobozba zárt világot halljuk, és e tekintetben a Crescendo, bizonyára a Folded Motion tweetereknek köszönhetően nagyon szépen teljesít. A klarinét levegős hangja teljességgel elszakad a kabinettől, ugyanúgy, ahogy a vibrafon szépen csengő, egy icipicit üveges és kimondottan játékos hangulatú muzsikája is.

A Mozart opera részlet énekesnője szintén felülemelkedik a „dobozon”, a hangja a középponti tengely felüli részről érkezik, telten, kellemesen és szárnyalóan. A Crescendo sikeresen megbirkózik a nagyzenekar hangszertömegével is, s noha a két hangsugárzós szettekhez képest a zenészek most nagyon kicsit helyre vannak összezsúfolva, az arányok jók, és a hangszerek nem gabalyodnak össze. A hangkép felhangosítva sem változik negatív irányban, az énekesnő viszont egyre vehemensebb lesz, szinte már kiszabadul a Crescendo dobozából, olyannyira lendületbe jön. Mindenesetre az tökéletesen látszik, hogy ez a készülék a műfaj legtöbbjével ellentétben klasszikus zene hallgatására is alkalmas, még ha vélhetően nem is erre fogják a legtöbben használni.

A laptopomon és a telefonomon lévő zenék közt tallózva nagyon sok minden megszólalt a Crescendón, ami műfajtól függetlenül nagyon szépen teljesített. Monaco 28 fok – kb. annyi van szobámban is, jókora páratartalommal, szóval meg is van a fülledt tengerparti hangulat, izgatott kabócákkal, finom gitárokkal és a kellemesen dörmögő Jean-Francois Maurice-szal, valamint a légiesen szárnyaló női vokállal, amin a Crescendo ismét meg tudja mutatni, milyen is az igazi jó tweeterek hangja és, hogy a magasaknak nem kötelező a boboz belsejéből szólniuk. Egy kis Kosheen lüktető ritmussal és basszussal, az ember ujja óhatatlanul is a basszus fokozó gombra téved és a funkció bekapcsolva is marad, mert nagyon jól működik. A mélyek tényleg dúsabbak és erőteljesebbek lesznek, de nem agyatlan módon, hanem élvezetesen. A bugi-vugi faktor végig kiemelkedő.
Az Amelie filmzenén azonban már nincs rá szükség; szépen csengő zongora és élethű tangóharmonika vesz le a lábamról. A legszívesebben hagynám is a tesztelést, a bágyasztó melegben végigfeküdnék a kanapén és végighallgatnám az egész lemezt.

A vezeték nélküli hangszórók tömegében a legtöbb típus csak általános igények kielégítésére alkalmas, mondjuk úgy, szól valami, amikor a tulajdonos hazaér. A Crescendo ezzel szemben a normál audio rendszerek life-style alternatíváját kínálva a komplett zenegyűjtemény minőségi hallgatására lehetőséget nyújt. Jellegéből adódóan természetesen némileg más világot képvisel, mint a két hangsugárzós komponens hifi, de ezzel együtt nagyon élvezetesen szól és ráadásként szinte mindenféle eszközzel korrektül együttműködik, amiről valamilyen módon vezetékkel vagy a nélkül zenét lehet hallgatni.


Martin Logan Crescendo
Teljesítmény: 100/140 W (nom/max)
Ár: 299.000,- Ft
Forgalmazó: Limar Audio Kft.
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu