The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Spot

Lapunk visszatérõ vendégei a Harman Multimedia termékei, így a JBL szettjei is, amelyek nem csak formájukkal, de hangminõségükkel is felhívják magukra a figyelmet. Ezúttal a 2007. februárjában (HFP 67.) terítékre került JBL Spyro édestestvére, a JBL Spot került hozzám tesztelésre. Nem véletlenül használtam az édestestvér kifejezést, hiszen a technikai specifikációk tökéletesen megegyeznek, egyedül a forma lett kicsit visszafogottabb, hiszen a Spyro ábrándos lepke, vagy virágformájú szatellitjei helyett a Spot (amelyet talán „Pont”-nak lehetne fordítani, hiszen alapjelentésén kívül még az egyszerûségre, és a szlengben precizitásra is utal) a mélynyomó gombaformáját mintázó kísérõket kapott.

Az újítás ez esetben abból áll – ami legnagyobb valószínûséggel a 30 alatti korosztály EKG –görbéjét képes összekuszálni, mint annak idején a cserélhetõ mobil-elõlap – hogy egyedivé tehetõ a kinézet, méghozzá a külön árusított borításokkal. (Az én fekete példányomhoz volt a dobozban egy nagy és két kicsi fehér burkolat, de a cserére már nem ragadtattam magam, lévén, hogy tesztdarab, és semmiképpen nem akartam kárt tenni benne.

Maradjunk annyiban, hogy átlagos intenzitású erõszaknak simán ellenállt…)
A kivitel, ahogy azt megszokhattuk, most is gyönyörûen csillogó, egyedül a szatellitek kábeleinek szövetborítását tartom nehezen indokolhatónak, hacsak nem extrém használatra tervezték õket, hiszen annyira erõsnek tûnnek, hogy szerintem vontatókötélként is jól szerepelnének. Mindenesetre egyben van a szett, a kiforrott külsõ jól tervezett belsõt takar, a mélynyomóban egy 24 Wattos, 150 mm-es „Atlas” woofer van, mely akár 40 Hz-ig képes merülni, míg a kicsik egy-egy 6 Wattos, 25 mm-es, alumínium dóm membrános, neodímium mágnessel szerelt, szélessávú Odyssey sugárzót tartalmaznak. A nagy gomba hátulján a már ismert sorrendben sorakoznak a csatlakozók: jobb szatellit, vonalbemenet, Ki-bekapcsoló a zöld leddel, áramellátás, bal szatellit, a sor végén pedig a mélyhang szabályzót találjuk. Jobb ezt nem piszkálni, középállásban is pontos és dübörgõ mélyeket produkál a szett. A hangerõszabályzás a jobb szatellit tetején található két apró érintkezõ segítségével történik, mint ahogy már hagyományosnak tekinthetõ a mute üzemmód ezen két szenzor egyidejû megérintésével való elõhívása, ki-bekapcsolása is. A beüzemelés egyszerû, ám a késõbbiekben nem hiszem, hogy sokaknak lenne kedve kapcsolgatni, hiszen a power gomb, a basszusszabályzóval együtt nehezen hozzáférhetõ, a speciális forma miatt.

Hangminõség
Komolyzenén tisztességes teljesítményt nyújt, ám a nagyzenekar felrajzolásához kevés az ereje, tere ennek ellenére mégis meglehetõsen tágas. A hangszerhangok tiszták, helyenként élesek, de nem bántók. A vonósok egészen selymesen finomak, a rezesek hirtelenek. A JBL Spot gyors hangja a dinamikai különbségektõl sem jön zavarba, és különösebb megbicsaklás nélkül abszolválja a feladatot, de azért érezhetõen nem ez a mûfaj az õ fõ profilja. Jazzes, swinges zenéken a mélyek rendesen kikerekednek, és a magasak is szépen csillognak. Egyértelmûen a Spyro-t idézi, friss, üde, levegõs, ugyanakkor nyomatékos, ha kell. A MAPS (Minimum Audio Parameter Shift) nevezetû rendszer ekkor sem engedi, hogy elszaladjon velünk a ló, még a legnagyobb hangerõn sem engedélyez semmiféle torzítást, pedig ekkorra már egy közepes méretû szobában is összecsörrennek a poharak a vitrinben. Popzenén, elektromosabb darabokon mutatja legjobb formáját, élvezi a sarkosan túlkevert mélyeket, és a hasító magasakat, talán a közép lehetne kissé színesebb, de alapvetõen nagyon nagyot, és persze szépen is szól. Tömörített állományokon érezhetõen elül a jókedv, de még így is dögös a hangzás, más kérdés, hogy az mp3-ak jó részének tetején hallható kása azért lelombozza az igazi zenebarátot. Computeres játékon óriási elszántsággal durrog, üvölt, riogat, vagy éppen a sejtelmes aláfestõ zenével borzolja az idegeket, míg filmnézéskor is bõséges többletet ad a mû hatásához, jól eltalált hirtelenséggel, vagy éppen lírai finomságokkal.

Ajánlás
Akárcsak a Spyro, a Spot is a ma kapható egyik legjobb hangú multimédiás szett, ráadásként a méretei könnyen elhelyezhetõvé teszik. Nem hivalkodó, ugyanakkor szép, és arra, amire kitalálták, hogy a számítógép mellett teljesítsen szolgálatot, tökéletesen alkalmas. Érzésem szerint azonban ennél azért többet ad, szinte hozzánk nõ a hangja, nélküle már a gép elé sem olyan nagy örömmel ül le az ember.