The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Glauco Venier: Miniatures

Az ötvenes évei közepén járó olasz zongorista, Glauco Veiner neve ismerősen cseng azoknak, akik időről időre nyomon követik az ECM Records friss kiadványait, ugyanis a Norma Winstone-Klaus Gesing-Glauco Venier felállású trió tagjaként már három album szerepel a neve mellett. Úgy tűnik a muzsikus most látta elérkezettnek az időt arra, hogy a csapatból egy kicsit „kiszállva” egy önálló lemezt készítsen. A szólóalbum a Miniatures címet kapta. A 15 felvételt tartalmazó korongon közel azonos arányban kaptak helyet Venier saját szerzeményei és más szerzők művei.

Az olasz muzsikusról azt is tudni kell, hogy az ütős instrumentumokat legalább annyira kedveli, mint a fő hangszerét, a zongorát, ezért nem meglepő, hogy az előadó nagy kedvvel alkalmazza a „fémes zörgéseket” az egyes kompozíciókban. Többnyire az általa használt eszközök nem is igazán nevesíthető hangszerek, inkább különbőző típusú ütőkkel megszólaltatott eltérő méretű fémlapok. Használatuk varázslatos többlet tartalommal tölti meg az egyes műveket. Van, amikor csak szinte füstszerű finomsággal úsznak be a hangképbe (pl. a lemez nyitó tétele, a „Ritual”), máskor kicsit markánsabb (de, korán sem dominanciára törekvő) a jelenlétük (pl. a „Visible Spirit", a „Deep And Far" és az „Abstractio").

Szerintem felesleges bármilyen hosszadalmas összegzésbe bocsátkoznom, hiszen ez egy csodálatos album, amit egy rossz szóval sem tudok illetni. A Miniatures egy olyan kiadvány, ami joggal követel helyet magának az igényesebb lemezgyűjteményekben.

Közreműködik:

Glauco Venier: zongora, „hangminták”

A lemezen található számok listája:

1. Ritual (Glauco Venier) 03:15
2. Tiziano’s Painting (Glauco Venier) 04:13
3. No. 40 (Georges I. Gurdjieff, Thomas de Hartmann) 02:40
4. Byzantine Icon (Glauco Venier) 03:26
5. Serenity (Glauco Venier) 04:24
6. Abstractio (Glauco Venier) 02:13
7. Prayer (Glauco Venier) 03:40
8. Gunam (Alessandra Franco) 05:13
9. Madiba (Glauco Venier) 02:52
10. The Temple – War – Litanies (Glauco Venier) 08:05
11. Krunk (Komitas Vardapet) 03:35
12. Ave Gloriosa Mater Salvatoris (Anonymus C13) 03:39
13. Visible Spirit (Glauco Venier) 02:09
14. Deep And Far (Glauco Venier) 01:38
15. Ce jour de l’an (Guillaume Dufay) 03:51

Kiadó: ECM Records