The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Masabumi Kikuchi Trio: Sunrise

Az bátran kijelenthető, hogy a japánok szeretik a jazzt, ezt bizonyítja többet között az is, hogy számos muzsikusunk futott be szép karriert a felkelő nap országában. A műfaj ottani népszerűsége ellenére alig forog a köztudatban japán jazzmuzsikusok neve, pedig vannak, tevékenykednek és nem is akármilyen produkciókra képesek. Itt van például a zongorista Masabumi Kikuchi is, aki egy remek albumot készített – az ECM Records égisze alatt - Sunrise címmel. A japán zenész remek segítőkre lelt Thomas Morgan (nagybőgő) és az amerikai dobos legenda Paul Motian személyében. Az utóbbi előadóval hosszú ideig tartó baráti és munkakapcsolatot ápolt a japán művész. Sajnos erről csak múlt időben beszélhetünk, mert Motian 2011 novemberében bekövetkezett halálával, egy nagyszerű zenésszel lett szegényebb a világ. A Sunrise, Motian utolsó munkáinak az egyike volt…

 

A két muzsikus a Tethered Moon formáció tagjaként (Gary Peacock társaságában) 1995-ben készítette el az első közös albumát a Play Kurt Weill-t. Ezt a produkciót később számos, remek korong követte. Közös történetük utolsó fejezete a pedig a Sunrise.

A lemez egyik érdekessége, hogy a muzsikusok két generációja találkozik rajta, ugyanis a felvételek rögzítésekor a japán zongorista hetven felett járt, Motian a nyolcvanadikat töltötte, viszont Thomas Morgan akkor még csak harminc volt. A felvételeket hallgatva gyorsan kiderül, hogy az „öreg rókák” nem véletlenül adtak bizonyítási lehetőséget a fiatal bőgősnek. Morgan megszolgálta a bizalmat és remek egyéni teljesítménnyel járult hozzá a lemez sikeréhez.

Ritkán lehet ilyen kiegyensúlyozott repertoárt felvonultató lemezzel találkozni. A Sunrise számaiban az improvizációé a főszerep és ez egy nagyon személyes hangvétel mellett történik. Néha olyan benyomása van az embernek, hogy egy összegző, visszatekintő anyagot hall. Nem tudni, de lehetséges, hogy ilyen szándékkal kezdett hozzá a lemez elkészítéséhez a japán muzsikus. Az is kétségtelen tény, hogy Masabumi Kikuchi szinte mindent felszínre hozott, az ilyen felállásban működő trióban rejlő lehetőségek közül.

Közreműködnek:
Masabumi Kikuchi – zongora
Thomas Morgan – nagybőgő
Paul Motian – dobok

A lemezen található számok listája:

  1. Ballad I
  2. New Day
  3. Short Stuff
  4. So What Variations
  5. Ballad II
  6. Sunrise
  7. Sticks and Cymbals
  8. End of Day
  9. Uptempo
  10. Last Ballad