The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Mats Eilertsen: Rubicon

Az ECM Records kötelékében sok remek muzsikus ténykedik, ezért egyfajta rangnak számít, ha valakire azt mondják, hogy sokat foglalkoztatott muzsikus. Ez a jelző vagy minősítés mindenképpen illik a nagybőgőn játszó norvég Mats Eilertsen-re is, hiszen a muzsikus az elmúlt évek során 11 ECM albumon szerepelt. Olyan, nálunk és népszerű művészekkel stúdiózott, mint pl. Jacob Young, Tord Gustavsen és Bobo Stenson. A gazdag lemezes múlt ellenére a most megjelent Rubicon című az első olyan korong, amelyet Eilertsen vezetőként jegyez.

Az előadó első – valahol a jazz és a kortárs határmezsgyéjére pozícionálható - saját albumára 10 felvétel került. A számok jelentős hányadát ő maga jegyzi szerzőként. Kivételt mindössze a „Cross the Creek” jelent, ami a zenekarban zongorázó Harmen Fraanje kompozíciója, valamint a „Wood and Water”, amelyet a zenekarvezető két társával (Eirik Hegdal és Rob Waring) közösen írt. Játékidő tekintetében két szélsőséget állapíthatunk meg meg a repertoárral kapcsolatban. Az egyik oldalon vannak a „Cross the Creek-től a „Wood and Water”-ig és az „Introitus”-ig a „kétperceces számok”, velük szemben pedig ott sorakozik 5 olyan kompozíció, amelynek a játékideje egyenként 7-8 perc.

Az album egészét szemlélve azt mondhatjuk, hogy elképesztő egység, szinkron és fegyelem a közös munkában és ugyancsak elképesztő differenciáltság a zenész karakterekben – a nagybőgős „munkatárs” válogatása tökéletesen sikerült.

A szimultán zajló zenei események a követhetőség határán mozognak, de biztos egyensúlyban maradnak végig: a Rubicon-t, mint izgalmas meccset követi az ember, amelyben csupa klasszis csillogtatja tudását, de ugyanabban a csapatban. Miközben pedig Mats Eilertsen, Erik Hegdal, Thomas T Dahl, Rob Waring, Harmen Fraanje, Olavi Louhivuori és Trygve Seim zenéjét hallgatja az ember, az agya szakadatlanul mozit vetít a filmzene szerű számok mellé-köré. A „hatást” tekintve a muzsikusok virtuóz tudása lenyűgözi a hallgatót, maga a produkció pedig kellemesen jóllakatja a közönséget. A Rubicon sokrétű, alkotás, mely képes könnyen befogadható arcával fordulni a széles, kevésbé járatos közönség felé. Finom nüanszaival pedig a zene avatottabb hallgatóságát, egyáltalán, a művet érzékenyebb figyelemmel letapogató hallgatót is képes elvarázsolni.

Közreműködnek:
Mats Eilertsen: nagybőgő
Eirik Hegdal: szoprán és bariton szaxofon, klarinét és basszus klarinét
Thomas T Dahl: gitár
Rob Waring: Marimba, Vibrafon
Harmen Fraanje: zongora, Fender Rhodes
Olavi Louhivuori: dobok   Drums
Trygve Seim: tenor és szoprán szaxofon

A lemezen található számok listája:

1. Canto (Mats Eilertsen) 05:33
2. Cross the Creek (Harmen Fraanje) 02:18
3. March (Mats Eilertsen) 08:03
4. Balky (Mats Eilertsen) 06:44
5. Lago (Mats Eilertsen) 06:57
6. BluBlue (Mats Eilertsen) 07:24
7. Wood and Water (Mats Eilertsen, Eirik Hegdal, Rob Waring) 02:03
8. September (Mats Eilertsen) 07:58
9. Reminiscent (Mats Eilertsen) 04:35
10. Introitus (Mats Eilertsen) 02:21

Kiadó: ECM Records