The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dwiki Dharmawan: Hari Ketiga

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy a Leonardo Pavkovic által vezetett, new york-i székhelyű lemezkiadótól, a MoonJune Records-tól mindig ínyencségek kerülnek a zenei piacra. Ez most sincs másként, hiszen az indonéz billentyűs, Dwiki Dharmawan jóvoltából egy minden szempontból gigantikus mű került a lemezboltokba. A kétlemezes, összességében közel két és félórás produkció a progresszív zene világának minden egyediségét megcsillogtatja. A repertoár olyan komplex kompozíciók töltik meg, amelyek akár egy önálló albumban is testet ölhettek volna. Gondolok itt például az albumot nyitó „The Earth”- re vagy a közvetlenül utána következő „The Man”-re. Mindkettő nagyívű és egyben bonyolultabb szerkezetű kompozíció. Nagyszerű lehetőséget kínálnak a muzsikusoknak a kifejtős játékra és az improvizációra, hiszen a játékidejük külön-külön is félóra körül alakul.

A lemez anyagát akár nevezhetjük egy háromszereplős sci-fi „operának” is. Az opera meséjének három főszereplője van: a Föld (anya), az ember (fiú) és az eseményhorizont (apa). A történések nyomon követésében a kiadvány kísérőfüzete nyújt segítséget. A dalszövegek olasz nyelven szólnak, mintegy követve az opera hagyományt. A hangzóanyag szerkezetében is igyekszik megfelelni az „előírásoknak”. De, mindez 21. vagy inkább 22. századi miliőbe kerül beágyazásra. Nem állítható, hogy egy könnyen fogyasztható anyagról van szó. Mert ez valóban nem így van. A Hari Ketiga igényli a nagyobb odafigyelés, hiszen ennek hiányában a hallgató nem kerülhet igazán közel alkotók-előadók által megformált világhoz.

Egy kis technikai érdekesség a végére… A bemutatott kiadvány a La Casa Murada stúdióban készült Spanyolországban. A stúdiót, a muzsikus-zeneszerző Jesus Rovira álmodta meg 2007-ben. Aki egy parasztházat alakított zenei stúdióvá. Méghozzá úgy, hogy tiszteletben tartotta a munkálatok során az egykori épület elemeit. A 12. században épített épület akusztikája és a legmodernebb zenei technológia találkozik egymással a megvalósult stúdióban. Ide csábított Leonardo Pavkovic kivételes zenészeket a világ minden tájáról, hogy spontán módon improvizáljanak egyet. Ennek eredménye a Hari Ketiga című dupla album lett.

A lemezen található számok listája:

01. The Earth (28:21)
02. The Man (34:01)
03. The Event Horizon (13:49)
04. The Loneliness of the Universe (19:22)
05. You’ll Never Be Alone (6:52)
06. The Truth (11:35)
07. The Perpetual Motion (19:18)
08. The Deal (9:36)
09. The Memory Of Things (11:24)

Közreműködnek:

Dwiki Dharmawan – zongora, Mini Moog, Fender Rhodes, harmónium

Boris Savoldelli: ének és ének effektek

Markus Reuter: gitárok és elektronika

Asaf Sirkis: dobok és egyéb ütősök