The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Elevation Quartet koncert

Helyszín: Opus Jazz Club
Időpont: 2015-11-20
Csalhatatlan new york-i hangulatot varázsolt az Opus Jazz Clubba, az Erdélyben született zongorista, Lucian Ban által vezetett formáció, az Elevation. A zenekart Ban és a szaxofonos Abraham Burton alapította 2007-ben. Velük együtt a csapatban még John Hebert (bőgő) és Eric McPherson (dobok) játszik. Ha, szlenggel szeretnék élni, akkor azt mondanám, hogy az együttes „ott van a tutiban”, ami pontosan leírná a valóságot, hiszen a székhelyük a jazz műfaj egyik legjelentősebb központjának számító New York City-ben van. Az Elevation új albuma a Songs from Afar (Dalok messziről) címmel néhány hete, 2015 őszén jelent meg a Sunnyside Records gondozásában. Így érthető módon ennek a kiadványnak a repertoárja adta az esti műsoruk gerincét. Egyébként az európai koncertkörútjuk egyik állomásaként léptek fel Budapesten a „Take the MOL Train” programnak köszönhetően. Az együttes muzsikáját az energikus, erős szólók mellett a megkomponáltság, a markáns ritmusalapok, valamint a dallamosságból fakadó befogadhatóság jellemezte. A „húzósabb” számok mellett a repertoárban szép számmal voltak lágy melódiák is. Olyan pillanatok, amikor csak a zongora és a szaxofon vagy a zongora és a bőgő szólt. Annak ellenére, hogy a kompozíciókat – mind komponálásban, mind az előadásban - mérnöki precizitás jellemezte, nem váltak „hideg” darabokká, megmaradtak élő organizmusnak. Láthatóan remek kapcsolat van a zenekart alkotó muzsikusok között. Mivel a közelükben voltam, így jól láttam, hogy a bőgős Herbert és a dobos McPherson között folyamatos volt a kommunikáció, mosollyal, fejbiccentéssel, apró intésekkel ösztönözték egymást jobb és jobb teljesítményre. Remek párost alkottak. Lucian Ban játéka úgy tudta derűre hangolni a közönséget, hogy közben komoly dolgokról is „beszélt”. Humor és fájdalom összetartozását érezhettük benne, általa. Igazi élmény volt végigkövetni a muzsikus társaival együtt sugárzott előadásbeli összhangot, melyet számtalan rafinériával dúsítottak a melódiák, harmóniák kiapadhatatlan változatosságában, a négy hangszeren végigfuttatott hangszínekben.

A szaxofonos Abraham Burton igazi nagypályás amerikai zenész, aki számos, a jazzben ikonikus alaknak számító muzsikussal játszott már együtt. Méghozzá úgy, hogy önmaga is felkerült a legkeresettebb szaxofonosok listájára. Ezen az estéjén is remek formában játszva csillantotta meg professzionális tudását.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a koncert szünetében alkalmam nyílt beszélgetni a zenekar dobosával Eric McPherson-nal, aki azt mondta – nem udvariasságból -, hogy nagyon szimpatikus neki a magyar közönség. A new york-i hallgatóság egészen másként viselkedik. Ott folyamatos a „járkálás” a koncertek alatt, az emberek mindenféle dolgot csinálnak. Kint egyfajta háttérzeneként tekintenek a koncertekre. Ezért volt számára meglepő és szimpatikus, hogy a magyar közönség arra figyel, ami a színpadon történik és folyamatos visszajelzést is a muzsikusok felé.