The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lucian Ban-Mat Maneri koncert

Helyszín: Opus Jazz Club, Budapest
Időpont: 2016. május 11.
Érdekes koncertnek lehettek a részesei azok, akik ellátogattak a budapesti Opus Jazz Clubba. A román zongorista, Lucian Ban és a Grammy-jelölt amerikai hegedűművész Mat Maneri játszott a fővárosunkban az összetételét tekintve nemzetközi közönségnek. Kettőjük koncertje egyben a Budapesti Román Kulturális Intézet által az ország különböző helyszíneire szervezett „Nagy zeneszerzők a világ színpadain: George Enescu – Bartók Béla” nevű új sorozatának nyitókoncertje is volt, hiszen a duó az ő darabjaikból is folyamatosan merít szerzeményeihez. A két fellépő kapcsolata nem új keletű, hiszen már 2009-ben is együtt játszottak, az Enescu Re-Imagined elnevezésű – a nagy román zeneszerző műveit a kortárs jazz nyelvén újrafogalmazó – oktettben. Néhány évvel később a marosvásárhelyi operaházban adtak duó-koncertet, melynek a jazz és az európai kamarazene kettős hagyományára épülő, saját szerzeményű balladák, blues, himnuszok és absztrakt improvizációk alkotta anyaga az ECM kiadónál Transylvanian Concert címmel 2013-ban jelent meg. A zenész kettős ezzel az anyaggal érkezett hozzánk is. Az elvontabb zenei formák és a fülbemászó dallamok egyaránt jelen voltak az általuk tolmácsolt – döntő többségében a román zongorista által írt – művekben. Olyan mesterien kiegyensúlyozott volt a lemez illetve a koncert anyag, hogy abból még az elvontabb gondolatok sem egy szűkebb hallgatói körnek szóltak és a könnyedebb részeket sem áldozták fel a popularitás oltárán.

A két muzsikus abszolút egyenrangú partnerként viselkedett a színpadon. Nem volt közöttük rivalizálás, inkább annak lehettünk tanúi, hogy páratlan képességű és tudású művészek teljes harmóniában szövetkeznek a szépség, a közlékenység, a találékonyság szolgálatában. Mat Maneri személyében egy szuggesztív, spontán, mindentudó és felszabadultan közlékeny muzsikust ismerhettünk meg, Lucian Ban pedig egy energiabomba, ugyanakkor minden pillanatban kézben tudta tartani a zenei anyagot, amit kimagasló művészi színvonalon közvetített az ámuldozó hallgatóságnak.

Az előadott repertoárból – a reakciókat látva – a „Not That Kind Of Blues”, a „Harlem Bliss” és a „Retina” című számok nyerték el leginkább a közönség tetszését.

Habár egy koncertélményt nem lehet reprodukálni, de az eseményről lemaradók számára a Transylvanian Concert című album meghallgatása jelenthet egy kis „kárpótlást”.