The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Rozsnyói Péter Trió koncertje

Helyszín: Opus Jazz Club (Budapest)
Időpont: 2015. augusztus 06.

A veszprémi születésű Rozsnyói Péter 2004-ben Oláh Kálmán növendékeként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora szakán kiváló minősítéssel. 2003-ban egy budapesti mesterkurzus alkalmával figyelt fel rá a londoni jazz-nagyság, Julian Joseph, aki elismerése jeléül 2004-ben személyesen mutatta be Rozsnyóit egy londoni koncerten. A londoni debütálás után két évvel már ő képviselte hazánkat a nagyhírű Montreux-i nemzetközi jazz-zongora versenyen, majd egy évvel később szintén ő volt a magyar fellépő ott.

Zenei munkásságát a komponálás, a jazz-zongorázás, és a szabad improvizáció mellett Bach műveinek tanulmányozása és interpretálása alkotja. Trióját több mint egy évtizede alakította. Autumn Witch címmel 2010-ben jelent meg első saját szerzeményekből álló CD-je, bőgőn Orbán Györggyel, a doboknál pedig Mohay Andrással. A nagyszerű ütős közelmúltban bekövetkezett tragikus halála óta a zongoristát elsősorban szólóban, illetve különböző formációk tagjaként hallhattuk. A zenekara jó ideig alkalmi dobosokkal működött tovább. Úgy tűnik most rátalált a megfelelő zenésztársra, ugyanis Orbán György bőgős mellé a Svédországban élő, a Flower Kings neves progresszív rock együttes egykori dobosaként feltűnt, jelenleg a Jan Lundgren Trióval és saját svéd triójával játszó Csörsz Zoltánnak szavazott bizalmat. Az Opus Jazz Club közönsége megtapasztalhatta ezen a forró augusztusi estén, hogy milyen jól döntött a zongorista. Csörsz személyében egy rendkívül kreatív és energikus muzsikust ismerhettünk meg. Ezen az estén a rendkívül finoman – mondhatni patikamérlegen - mért hangoké volt a főszerep. A repertoárban régi és új felvételek egyaránt helyet kaptak. Volt olyan szám, ami csak néhány nappal ezelőtt született, ennek vélhetően ez volt az első nyilvános bemutatkozása. Egyébként a háttér információk szerint a közeljövőben egy új lemez kerül a triótól a piacra, amelynek a felvételeit a koncert előtt rögzítették.

Ahogy mondani szokták Rozsnyói stílusa száz zongorista közül is könnyen felismerhető, méghozzá azért mert ő például Jacques Loussier-vel ellentétben nem Bachot jazzesíti, hanem a jazzt Bachosítja. Ennek a roppant logikus építkezésnek lehetett most fültanúja a közönség. További különlegesség az, hogy mindezt áthatotta a jazz spontaneitása és sodrása. Rozsnyói harmóniákban gazdag játékával ezen az estén is varázsolt.

A bőgős Orbán György ugyanazt a mély átélésű, lendületes játékot produkálta, amit az elmúlt évek során, amit tőle - különböző formációk tagjaként- megszoktunk. Nem véletlenül számít ő az egyik legkeresettebb hazai bőgősnek.

A remek hangulatú koncert után, a közönség reakcióit látva sokan várják a zenekar új albumának megjelenését.