The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A Vein trió Budapesten

Helyszín: Opus Jazz Club (Budapest)
Időpont: 2015. október 30.

Az Opus Jazz Club szervezőinek köszönhetően – hétről hétre - olyan külföldi zenekarok színesít a fővárosunk kulturális palettáját, amelyek előtte még sohasem jártak a hazánkban. Ráadásul, sok esetben tartalmas és színvonalas produkcióval érkező csapatokról van szó. Ez utóbbiak közé tartozik Vein névre hallgató trió is.

Habár náluk a trió elnevezés inkább formálisnak tekinthető, hiszen időről-időre vendégmuzsikusokkal is dolgoznak. Készítettek albumokat Dave Liebman és Glen Ferris közreműködésével is. A Michael Arbenz - zongora, Thomas Lähns - nagybőgő, Florian Arbenz – dob felállású csapat most az amerikai szaxofonos legenda, Greg Osby társaságában érkezett Budapestre. Ahogy már megszokhattuk, bármerre is járunk a világban mindenütt találhatunk magyar kapcsolódási pontokat. Ez így vagy a svájci zenekar estén is.

Náluk a „magyar vonal” a nagybőgős révén van jelen, ugyanis
Thomas Lähns tanárai Elekes Tibor és Kostyák Botond voltak.

   A trió az eddigi igen bőséges – 9 lemezes - életművéből szemezgetett az esti, kétrészes műsorában. Ennek köszönhetően nagyon élvezetes produkciónak lehetett részese közönség. A trió játékában aligha lehetett kivetnivalót találni, pontosan, tökélyre törekvően játszottak, ettől azonban nem vált hideggé, idegenné az előadásu, hanem megmarad egyfajta természetesség, lágyság a zenéjükben. Az általuk képviselt zenei stílus leginkább a „rádióbarát zene” kategóriába tartozik. (Habár, ennek ellenére ritka vendégnek számítanak az ilyen dallamok az éterben.) A Vein tagjai nem hagyták, hogy körüllengje őket a kivételes tehetségű, ámde közönségüktől eltávolodó művészeket övező áhítat, ők egyszerűen csak zenéltek, és ez örömmel töltötte el őket éppúgy, mint a hallgatóságot. A zenekar szemmel láthatóan a tagok maximális egyenlőségén, tökéletes zenei együvé tartozásán és a köztük lévő szimbiotikus kölcsönhatáson alapul – ez a sikerük egyik záloga. Megvoltak a cinkos mosolyok, összekacsintások, melyek nélkül a közös muzsikálás, bármilyen műfajról legyen is szó, képes elveszíteni a lényegét. Annak ellenére, hogy rendkívül bravúrosan játszottak a virtuozitás egyikük esetében sem vált kiüresedett, csupán technikailag kidolgozott profizmussá, hanem mindvégig jelen volt benne az alázatos muzsikus. Osby hozta az ő jellegzetes és modern, de a hagyományt mindig tiszteletben tartó stílusát, amelynek köszönhetően a mai jazzélet legfontosabb szaxofonosai között tartják számon őt. Mesterien mozgott a jelenlétével kvartetté bővült trió elsősorban saját szerzeményekből álló repertoárjának hol groove-os, hol lírai, ritmikailag és harmóniavilágában is komplex és nyitott darabjaiban. Habár a munkakapcsolatuk és a barátságuk nem új keletű, Osby a „vendégszerepet” maximálisan tiszteletben tartotta és nem a saját „sztársága jogán” a muzsikustársak fölé nőni.

   Akik lemaradtak erről a koncertről és szeretnének belekóstolni az izgalmas zenei világukba azok mindenképpen szerezzék be a zenekar legutóbbi lemezét a Jazz Talks-ot.