The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Megérkezett az Auralic Aries

Noha az Auralic izgalmas kinézetű médialejátszóit a forgalmazó Audio Centrum és a szóhasználatát készségesen átvevő orgánumok digitális futóműveknek nevezik, szerintem ez meglehetősen megtévesztő elnevezés, hiszen a hifiben futóműnek a mozgó alkatrészeket tartalmazó meghajtókat, pl. CD futóműveket nevezik, az Ariesekben pedig egyetlen darab ilyen sincsen.

Az analógia ott fedezhető fel a kettő készüléktípus között, hogy az egyikben sincsenek DA konverterek és analóg áramkörök, hiszen az audio technika felsőbb kategóriáiban mindig arra törekednek, hogy a különféle részegységeket a zavartalan működés érdekében minél jobban elkülönítsék egymástól, hogy így mindegyiket a saját speciális kívánalmai szerint alakíthassák ki. Maga a gyártó egyébként Wireless Streaming Bridge-nek, azaz vezeték nélküli streaming hídnak nevezi készülékeit, ami jópofa fantázianév, bár tulajdonképpen a műfaj összes hasonló készülékére ugyanúgy ráillik, mint rájuk.

A készülékek koncepciója a high-end azon iskolájában rejlik, hogy csupaszítsunk le egy funkciót vagy feladatot minden nem odatartozó elemtől és szolgáltatatástól, hogy a végeredmény a lényegre koncentráló és abból a legtöbbet kihozó készülék legyen. Ennek értelmében az Auralic médialejátszókban, mint említettük nincs DAC vagy analóg fokozat és színes kijelzőkkel sem rendelkeznek, az információkat a retró Yamahákat idéző
sárga színű display közvetíti a felhasználó számára. A készülékek vezérlése a manapság divatos módon iPad vagy iPone eszközökkel lehetséges, a rajtuk futó Lightning DS alkalmazás segítségével.

auralic aries 2

Az Aries médialejátszók alapja a négymagos ARM Cortex-A9 processzor Linux alapú operációs rendszerrel, amit a későbbiken gyorsan és egyszerűen lehet frissíteni vagy fejleszteni. A szerkezet DLNA vagy OpenHome rendererként egyaránt működik, és a nevéhez hűen a gigabites LAN csatlakozás mellett kétsávos WiFi kapcsolattal is rendelkezik, ami még a nagyfelbontású DXD és DSD fájlok továbbítására is alkalmas, már amennyiben az otthoni WiFi hálózatunk megfelelő sebességű hozzá. (Vagyis könnyen szükség lehet új router beszerzésére.) Az otthoni hálózatunkban meglévő tartalmak mellett a készülékekkel az online rádiók műsorait is hallgathatjuk, és sok más mellett a Tidal veszteségmentes szolgáltatását is!

slide black 3

Az Aries által támogatott formátumok listája meglehetősen hosszú és úgy gondolom, gyakorlatilag minden igényt kielégítő. Szerepel rajta az AAC, AIFF, ALAC, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV, WMA és az APE is, annak ellenére, hogy az utóbbit mára már szinte teljesen kiszorította a FLAC. A PCM tartalmakból jöhetnek az akár 386 kHz mintavételezésű 32 bites változatok is, a néhány gyártó és forgalmazó által valóságos istenként tisztelt DSD fájlok pedig 5,6448 MHz-ig támogatottak.
Digitális csatlakozások terén felsőkategóriás készülékhez illően az Aries a megszokott USB, és koaxiális illetve optikai kimenetek mellett rendelkezik szimmetrikus AES/EBU kijárattal is, ami megfelelő DAC esetében jobb minőségű digitális jelátvitelt biztosít. A Class 2 USB támogatással ellátott, így akár 32 bit/384 kHz rendszerű jelek továbbítására is képes készülék USB DAC-ok vezérlésére is alkalmas, amelyik típuson pedig mindenféle csatlakozó van, az bizonyára remek terepet biztosít majd a hifistákat éltető kísérletezgetésre, hogy vajon melyik a jobb közülük.

Az ízléses műanyag burkolattal, alacsony fogyasztású ARM processzorral és XMOS USB chippel rendelkező Aries tulajdonképpen kétféle verzióban létezik, az alapmodell az egydobozos Aries LE, míg a komolyabb verziónál a tápegység a finom elektronikáktól távolra, egy külön kis fekete dobozba került.


Inter Audio
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu