The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Elindult a Pro-Ject Audio hanglemez kiadó

Heinz Lichtenegger, a Pro-Ject Audio Systems tulajdonosa természetesen magánemberként is a zene és az analóg zenehallgatás szerelmese, így nem meglepő, hogy bő harminc éve lemezjátszókat készítő cége most már hanglemez kiadóként is funkcionál.

Az analóg lemezjátszók tervezése és gyártása és a rajtuk lejátszandó hanglemezek szerves kapcsolataként a Pro-Ject már régóta szorosan együttműködik a zeneipar olyan meghatározó partnereivel, mint a Universal Music Group (The Beatles), a Third Man Records (Jack White), a Rolling Stones, Parov Stelar vagy a világhírű Hard Rock Café. Emellett például nagyon jó kapcsolatokat ápol a Heinz Lichtenegger egyik személyes kedvencének számító bécsi filharmonikus zenekarral is, és ebből a kapcsolatból már egy exkluzív új hanglemez is született.

A Pro-Ject Audio lemezkiadó felvételi koncepcióját Heinz Lichtenegger és a tehetséges énekes és zenész 7Ray alkotta meg. A munkafolyamatok során kettejük teljesen megegyező elképzeléseivel összhangban végig a tiszta analóg felvétel, keverés és mastering gyakorlatát követik. Az így elkészülő felvételek prémium minőségű analóg hanglemezként valamint mesterszalagként kerülnek majd forgalomba. Legelső kiadványuk 7Ray Jazzy Zoetrope Studio & Live Recording című dupla lemeze, ami kettő 180 g-os korongon tartalmaz stúdió és élő felvételeket. A felvételeken7RAY mellett a Triple Ace jazz trió és Simon Plötzenede trombitás szerepel, a zenei anyag pedig a kiváló minőség érdekében a legjobb analóg felvevő készülékkel és mikrofonokkal, valamint minél rövidebb jel-utakat használva készült.
A stúdió felvételeket az immáron 1960 óta működő bécsi Studio Baumgartenben rögzítették. A különleges analóg WSW rögzítő konzol a stúdió különleges része, mivel a jelek tranzisztoros és elektroncsöves technológiával egyaránt feldolgozásra kerülnek. A lemez élőfelvételeit a Pro-Ject székhelyén készítették speciális körülmények között. Például a zenészek egyáltalán nem használtak monitor hangszórókat, így az énekes és a zenészek nem hallhatták magukat, ami igazi profizmust követelt meg tőlük a teljesen természetes hangminőség érdekében. Ahogy már az előbbiekben is említettük a teljes keverési és rögzítési folyamat a tiszta analóg felvételi mód jegyében vágás és szerkesztés nélkül zajlott szintén a minél természetesebb végeredmény érdekében.

E RVc1bw.jpeg

A Pro-Ject Records és a berlini filharmonikusok már említett közös együttműködése a Herbert von Karajan által vezényelt híres zenekar Richard Strauss Don Juan, Tod és Verklärung, valamint a Sprach Zarathustra című műveinek új exkluzív kiadása. A felvételek a Deutsche Grammophon és a Decca eredeti szalagjaitól kerültek áthelyezésre bármiféle digitális feldolgozás alkalmazása nélkül. A Pro-Ject főnök bécsi filharmonikusok iránti csodálata okán egyébként felmerült egy olyan terv is, hogy kiadják a világhírű zenekar 12 legendás felvételét.

Georg Burdicek
Georg Burdicek, a „Tonzauber” stúdió széles körben ismert hangmérnöke dolgozta fel a még 60 év után is meglepően jó állapotban lévő eredeti mesterszalagot a tökéletes 1: 1 átvitel érdekében. Burdicek szerint a hang megdöbbentő a dinamikus tartománya miatt, amely jóval meghaladja a mért értékeket, valódi 35 - 40 dB-es dinamikus tartomány és 15 kHz-ig terjedő frekvencia átvitel érhető el.
Az ilyen vinil sorozat persze nem egy tömegpiaci termék, ezért különösen nagy gondossággal és odafigyeléssel kell elkészíteni. Mint Lichtenegger mondja: "Vevőinknek a lehető legjobb minőséget produkáljuk, és amíg az eredeti szalagok sajnos tovább öregednek, az új lemezek igényesen dokumentálják a jelenlegi állapotukat."


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu