The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Gryphon - legendás márkával bővült a Stream Audio választéka

 

A hatalmat, uralkodást és gazdagságot szimbolizáló mitológiai Griffmadárról elnevezett dán gyártó termékei minden szempontból a vérbeli ezoterikák közé tartoznak; megjelenésük, műszaki perfekcionizmusuk és hangminőségük egyaránt a felső kategóriák mérvadó, semmivel össze nem téveszthető készülékeivé teszi őket.

A céget megalapító Flemming E. Rasmussen egy érdekes írásban emlékszik vissza a gyermekkorára és azokra az impulzusokra, amelyek már akkor megalapozták benne a muzsika szeretetét és a későbbiekben a minél tökéletesebb reprodukciója iránti vágyat és elkötelezettséget. Mint őszintén megírja, egy nem túl jó környéken és szűkös anyagi körülmények között nőtt fel, ennek okán sok mással egyetemben TV-jük és lemezjátszójuk sem volt, csak egy törött rádiójuk és az anyja általában szomorú dalokat énekelt a konyhában. Az utca túloldalán azonban ott volt a népszerű Pan-Am nevű éjszakai klub, ahol szinte minden este élő zenét játszott egy híres jazz együttes, a Papa Bue's Viking Jazz, melynek kifejezetten tehetséges tagjai viking ruhákban léptek fel és a hangulatuk további fokozása érdekében tetemes mennyiségű sört fogyasztottak el zenélés közben. Meleg nyári éjszakákon a kis Rasmussen a szobája nyitott ablakán keresztül hallgatta a jókedvű vikingek több órán át tartó zenélését, és mint találóan írja az egyetlen hangerőszabályzója az ablak nyitási szöge volt. Feküdt az ágyában és hallgatta a zenét, ami varázslatos élményt jelentett számára. Úgy érezte, mintha a hangok vizuálisan is megjelenő zenei hullámokként lépnének be a szobájába és álomba kísérnék az ettől a hatástól valósággal elbódult kisfiút, aki akkor még azt sem tudta, hogyan néznek ki azok a hangszerek, amelyeknek a hangját hallgatta. Ez volt életének az az időszaka, amit sohasem felejtett el, és ami kétségkívül meghatározta a jövőjét és megalapozta a zene iránti feltétlen szeretetét. Délutánonként az általában másnapossággal küszködő zenekar az új zenéket gyakorolta, amit Rasmussen először az utcáról hallgatott, majd nagy bátran megállt a klub ajtajában. A zenekar tagjai szórakoztatónak találták a jelenlétét, mint a legfiatalabb rajongójukét, ezért sütivel és limonádéval kínálták, és megmutatták a különféle hangszereket is az elragadtatott kisfiúnak, akinek a zene valósággal beindította a képzeletét.

828631442663345

A reprodukált zene iránt azonban sokáig nem mutatott különösebb érdeklődést, abból a prózai okból kifolyólag, hogy nem volt pénze rá. Művészeti tanulmányai közben dolgozott is, hogy megéljen és továbbra is nagyon sok élő zenét hallgatott, legtöbbször csak a sarokban állva. Érdekes módon nagyon sok barátja dolgozott a zeneiparban és rendelkezett sztereó rendszerrel, ami neki sokáig nem volt. Így adódott lehetősége különféle készülékek meghallgatására és az élő zenével való összehasonlítására, amelyet nagyon jól ismert. Amikor a társaságban több audiofil is volt, néha szenvedélyes viták keretében hasonlították össze a különféle berendezéseket egymással vagy az élő zenével, és érdekes módon néha még olyanok is voltak közöttük, akiknek a reprodukált zene jobban tetszett, mint az élő.
Az egyik barátja számos felvételt készített Nagra-beállítással és három mikrofonnal. Rasmussen meghallgatta ezeket a felvételeket, és kitalálta a felvétel helyét. Évekkel később megszerezte a mesterszalagok egyedülálló gyűjteményét, leginkább a Decca stúdiómestereinek 1950-1970 közötti felvételeit. Öreg koruk ellenére annyira valóságosnak tűntek számára, hogy minden alkalommal, amikor meghallotta őket libabőrös lett tőlük.

Amikor a Gryphont évekkel később megalapította, azt érezte a küldetésének, hogy „helyes” hangzású termékeket készítsen, és hogy ne hozzon létre semmilyen mesterségesen vonzó illúziót, hanem a tényleges felvétel reális reprodukcióját, legyen az jó vagy rossz. Értelemszerűen ez a filozófia nem mindenkinek találta el az ízlését, mert sokan „szép” hangokra vágynak, még ha nem is valóságosak, a Gryphon azonban nem erre a hamis illúzióra törekszik és ehhez a küldetéséhez több mint harminc éve töretlenül ragaszkodik. Sajnos az alapító egy súlyos betegség követeztében az egyik fülére megsüketült, így az aktív fejlesztő munkától visszavonult és eleinte úgy érezte, hogy a megszokott sztereó zenehallgatás nélkül élni sem tud többé. Ekkor azonban újra felfedezte a zene lényegének igazi szeretetét, mint egykoron kisfiúként a hálószobájának ablakán keresztül és ettől újra teljessé vált, bizonyos szempontból újra megtalálta önmagát.

gryphon ethos

A Gryphon cég igazából a festészeti és grafikai diplomával rendelkező, rendkívül sokoldalú Flemming E. Rasmussen azon vágyát fejezi ki, hogy a reprodukált zene a maga valójában szólaljon meg és az otthoni környezetben is lehetővé váljon az eredeti környezet és hangulat felidézése. Gazdag pályafutása során Rasmussen többek között lemezborítókat és koncertplakátokat is tervezett, majd Skandinávia legnagyobb sportruházat-gyártójának textil- és nyomtatványtervezőjévé, aztán a nyomdájának elnökévé vált. Cége a 2R Marketing gyorsan Dánia vezető audio készülék importőr cégévé fejlődött, és tulajdonképpen ennek a cégnek az utódjaként született meg 1985-ben a Gryphon Audio Designs.

Az első termékük, a ma már legendás Gryphon Head Amp volt, ami lényegében egy hobbi projektből nőtt ki kereskedelmi termékké, mivel eredetileg csak a tervezők saját otthoni rendszereire tervezték. Az 1986-os Chicago Consumer Electronics Show-n egy neves japán disztribútor kifejezte érdeklődését a termék iránt, nem sokkal azután, hogy a Head Amp-et a japán audio sajtó „Best Buy” készülékként értékelte. Noha a Gryphon projekt eredetileg szigorúan hobbi, nem pedig aktívan folytatott kereskedelmi vállalkozás volt, a különféle tesztek és elismerések által generált kereslet hatására a Gryphon Audio Designs komolyan a fejlesztés és a gyártás felé orientálódott. 1993-ban megszüntették a készülék importot is, hogy az alapító minden erejét a Gryphon termékek megalkotására fordíthassa.

gryphon sonett

Rasmussen képzőművészeti és ipari formatervezési képessége minden Gryphon terméket művészivé és egyedivé tett, és a készülékek a hangminőségük mellett a megjelenésükért is számos díjat és elismerést kaptak az évek során. Ugyanezt tükrözi maga a Gryphon név is.
Rasmussen olyan nevet akart, amely korlátlan hatalmat képvisel, ugyanakkor kecses könnyedséget ad, egy nevet, amely azt az erőt és kegyelmet képviseli, amellyel termékei a rögzített zene minden finomságát megmutatják.
A Gryphon nevét és emblémáját a görög mitológia mesés lénye, a Griffmadár inspirálta, egy sas fejével és szárnyával, valamint egy oroszlán testével. Az Oroszlán erejének és a sas kegyelmének tökéletes összekapcsolása a megfelelő jelképe annak az erőteljes eleganciának, amelyet a Gryphon audio berendezésekben szeretnének elérni.

Flemming E. Rasmussen ma már nem része a mindennapi fejlesztő tevékenységnek, azonban továbbra is ő a felelős a kiválasztott projektek koncepcionális kialakításáért, míg a tipikusan 4-5 tagból álló tervezőcsoportok az egyes projektek műszaki megvalósításán dolgoznak.
A tervező csapat elkötelezett elektronikai mérnökei szorosan együttműködnek a tapasztalt audiofilekkel, ilyen módon biztosítva a hallható jelenségek iránti nyitottságot, még akkor is, ha azokra jelenleg nincs is kielégítő tudományos magyarázat. Ha a tervező csapat úgy találja, hogy egy ötlet közelebb visz a valósághoz, akkor beillesztik a végső tervbe, függetlenül attól, hogy esetleg nem tudnak objektív módon igazolható magyarázatot adni rá.

A Gryphon Audio Designs a kezdetektől fogva a tökéletesen működő, minimalista megközelítés támogatója, mindenféle nem feltétlenül szükséges elem vagy áramkör elhagyásával a jel maximális integritásának fenntartása érdekében. Minden Gryphon terméket úgy terveztek, hogy megőrizze a bemeneti jel integritását szubtraktív vagy additív színek nélkül. Szerintük a bemeneti jel minőségének (jobb vagy rosszabb minőség szempontjából egyaránt) mindig az egyetlen tényezőnek kell lennie, amely meghatározza a végső hangminőséget. Ez a filozófia természetesen azt vonja maga után, hogy a gyenge felvételek hiányosságai és hibái egyértelműen megmutatkoznak, mert nincsen semmiféle kozmetikai beavatkozás, a másik oldalon azonban a kiváló felvételek a teljes valójukban kibontakozhatnak.

gryphon diablo integrated amplifier

A Gryphon úgy gondolja, hogy a hangzás és a hangulat az élő zene élményének alapvető elemei, emellett a kiterjedt sávszélesség számít a Gryphon áramkörök topológiájának fontos kulcselemének. Az összes Gryphon termék rendkívül széles frekvencia átviteli sávval rendelkezik, hogy biztosítsa a tökéletes fázisjellemzőket, amelyek nélkülözhetetlenek a tökéletes reprodukcióhoz. A Gryphon úttörő szerepet töltött be a külső tápegységek hálózati szűrésében is, azon elméletük alapján, hogy az audio-jel igazából az AC fali aljzatból indul. Az összes Gryphon tervezés erősen elfogult az A osztály felé, azért hogy a tranzisztorokat a leginkább lineáris működési tartományukban tartsák, és a Gryphon termékek túlnyomó többsége nulla negatív visszacsatolású. A Gryphon volt az első gyártó, aki bemutatta a valódi kettős monó konfiguráció, ami kiküszöböli a két csatorna közötti interakció mindenféle lehetőségét, amely károsan befolyásolhatná a hangminőséget.

Az élő zene iránti töretlen elkötelezettség jegyében a Gryphon mindmáig szorosan együttműködik egy profi hangmérnökkel, akinek a koncertfelvételei lehetővé teszik a gyakori lehetőséget, hogy részt vegyenek egy koncerten, majd azonnal meg is hallgathassák a róla készült felvételt. A koncertről szerzett tapasztalatok abszolút referenciaként történő szem előtt tartása az otthoni felszerelés kritikai értékelésében is új dimenziókat nyit számukra, amelyek végül mindig visszaköszönnek Gryphon termékek tervezésében is.

A különféle Gryphon Audio készülékek meghallgathatók és megvásárolhatók a Stream Audió bemutató termében.

Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu