The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Aqua Formula DAC

Még a müncheni High-End Show előtt egy hónappal, április 9-én tartották meg a belgiumi Noir et Blanc szervezésében az Aqua legújabb Formula névre hallgató high-end DA konverterének első hivatalos bemutatkozását. A névre visszautalva, a gyártó valóságos digitális kinyilatkoztatásának mondható készülék egy új formula, az Optologic technológia alapján készült, a kategóriája alapján pedig még a Formula One név is tökéletesen illene hozzá.

A dollárban közölt árát átszámítva közel 4 millió forintba kerülő Formula DAC külsőleg abszolút beleillik a gyártó többi készülékének sorába, a belsejében azonban sok tekintetben egészen más, valóban kimagasló szintű műszaki tartalom rejtőzik. Az előlapja már önmagában sok mindent elárul a tudományairól, így például a készülék által kezelt nyolcféle mintavételi frekvenciát is mutatja, melyek repertoárja a klasszikus 44,1 kHz-től egészen 384 kHz-ig terjed. Ugyancsak az előlapon lévő billenő kapcsolókkal választhatunk a 0 és 180 fok fázisok, illetve a mindenféle digitális forrás eszközzel való összeköttetést lehetővé tévő hat digitális bemenet között is.

A digitális szűrők és bármi egyéb digitális „machinációk” nélküli készülékben az Optologic technológia az FGPA és az R2R konverter négy ágának tökéletes mágneses és galvanikus elválasztását jelenti, ami nemcsak tökéletes izolációt jelent a digitális egységek, mint például az órajel generátor és az analóg áramkörök között, hanem lényegében egy tiszta földet is létrehoz. A különleges megoldás eredménye a leírások szerint olyan fokú természetesség és tónus kontraszt, amit digitális eszköztől állítólag még sohasem lehetett hallani.

A Formula DAC tervezése során természetesen kiemelt figyelmet fordítottak a tápellátás kialakítására is; az analóg és digitális tápegységek teljesen diszkrét felépítésűek BJT-kel, MosFetekkel, JFET-ekkel és ultra gyors diódákkal kivitelezve. A beépítésre került passzív alkatelemeket nemcsak a mérési paramétereik és a szónikus tulajdonságaik alapján válogatták ki, hanem figyelembe vették még a várható élettartamukat és a megbízhatóságukat is. Hat darab extrém minőségű elektrolit kondenzátort kivéve az összes többi kizárólag Tantalum, szolid-polimer OS-CON vagy dupla fémbevonatú MJP típus. A különösen kényes és a végső hangzás szempontjából abszolút meghatározó minőségű jel-út direkt csatolt és teljesen kondenzátormentes, a kettős kimeneti fokozatban (egy single ended és egy transzformátorcsatolású szimmetrikus) pedig szintén szigorúan válogatott diszkrét BJT-k, JFET-ek, valamint metál film ellenállások találhatók. Számos más egyéb paraméter mellett az alkatrészek kiválasztásánál a kivételesen alacsony RF zajszint szintén különösen fontos szempontnak számított.


Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu