The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HDMI 2.0 - mikor jön és milyen lesz?

A technológiák fejlődése megállíthatatlan és számos területen ráadásul egyre gyorsabb, nem csoda hát, hogy a szoftver és kábelgyártók sok esetben csak loholnak a hardverek után. Itt van mindjárt a képfelbontás, aminél alig szoktuk meg a HD-t, már itt van a 4K, amit bizonyára előbb-utóbb megint tovább fognak növelni a telhetetlen japánok, és akkor a többi paraméterről még nem is beszéltünk. Mindeközben a lassan már mindenféle digitális eszközön megtalálható HDMI kábelek aktuális 1.4-es verziója közel négy éves, és már épphogy csak bírja a „strapát”.

A HDMI (High-Definition Multimedia Interface) 1.4a verziója a 3D formátumokat is kezeli, a 2011. októberben megjelent 1.4b változat pedig a 120 Hz-es képfrissítésű 1080p120 videó formátumú jeleket is képes továbbítani, ugyanúgy, ahogy a 4096×2160p 4K jeleket is, viszont több ponton már nem tudja támogatni az UHD TV szabványt, vagyis hiába a sok tudás, bizony megérett a cserére. A 2011. október 25.-e óta működő HDMI fórum éppen ezért jelenleg is dolgozik a HDMI 2.0-es szabványon, ami az év eleji ígéretek dacára még mindig nem készült el, néhány dolgot azonban már lehet tudni róla.

Első és legfontosabb szempontként a felbontás növekedése miatt a kábelek sávszélességének is növekednie kell, vagyis a jelenlegi maximális 340 MHz-es órajel 600 MHz-re való emelésével a teljes adatátviteli sebesség 10,2 Gbit/s-ról 18 Gbit/s-ra nő, ami már bőven elegendő lesz a 4K UHD felbontású, 60 Hz-es progresszív képfrissítésű jelek korrekt továbbítására 24 bites felbontásban. Elméletileg az új verzió a 25 Hz-es 3D formátumokat, a 21:9-es képarányú jeleket, a 4:2:0 szín mintavételezést, valamint a HE-AAC és DRA audio szabványokat is támogatni fogja, továbbá a CEC vezérlő protokollt is újabb funkciókkal fogja kiegészíteni. Arról még nincsenek pontos információk, hogy az új szabvány támogatja-e a 120 Hz-es képfrissítést, a 3D műsorok 4K-s felbontású átvitelét vagy a színenkénti 10 bites felbontást - ez még legyen a jövő zenéje.

Egyes vélemények szerint a késlekedés oka a maximalizmus, ami dicséretes, csak az a gond vele, hogy időközben a hardver oldal sem tétlenkedik, szóval bármeddig is húzzák a HDMI 2.0 megjelenését, rövidesen úgyis megint lesznek olyan dolgok, amiket nem fog tudni, mert egész egyszerűen így működik a világ. A versenyfutás pedig sohasem ér véget.