The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Flip 4

Negyedik kiadásánál tart a JBL Flip Bluetooth hangszórója, amely a modellfrissítéseknek köszönhetően minden évben többet nyújt, hangban és szolgáltatásokban egyaránt. Nézzük, mit tud a legfrissebb négyes verzió.

Már majdnem leírtam, hogy olyan, mint egy jó testes vörösbor, az ével múlásával csak jobb lesz, de ez nem igaz. A bort elég a hűvös pince mélyén pihentetni, a JBL-nél viszont komoly munkát végeznek a fejlesztők azért, hogy az amúgy is elismert modellek utódai felülmúlják elődeiket. A változások nem kizárólag kozmetikai jellegűek, avatott fül sem kell hozzá, hogy a hangminőség változásait is felfedezzük. A Flip 4 külsőleg nem sokat változott, maradt a sörösdoboz méretű hengeres forma, elsőre csak a passzív membránok új kivitele tűnik fel, ennek oka pedig nem más, mint a fröccsenő víz elleni védettséget felváltó teljes vízállóság. A Flip 4-et bátran csap alá lehet tartani, ha kicsit elkoszolódott, de kibírja víz alatt is egy ideig (az ipx7 védettség szerint 1m-en 30 percig). Kismértékben változott a kezelőfelület is, de lényegileg maradt minden ugyanaz, a háttérvilágítással ellátott „power” és „connect” gombok, a gumi szimbólumokkal jelölt hangerő, léptető és Bluetooth gombsor, a vízhatlan fedéllel lezárt USB és jack (analóg bemenet) aljzat. A hordozhatóság biztonságát növeli a színben megegyező csuklópánt.

IMG 20170830 150426

Jópofa dolog a „connect” funkció, amelyet már az előd Flip 3 is felvonultatott, a Flip 4-et pedig a frissebb „connect +” változattal látták el. A connect-tel ellátott Bluetooth hangszórók egymással párosíthatók, ráadásul a pluszos verzióban akár 100 db-ot is összeköthetünk, így együtt komolyabb teljesítményt képviselnek a kis Flipek. Baráti összejövetelek, medence bulik népszerű szolgáltatása ez, szerencsére minden kompatibilis eszközzel működik, nem csak azonos típusok párosíthatók egymással.

A műszaki tartalom ezen kívül – elvileg, paramétereiben – nem változott, továbbra is két 40 mm-es szélessávú hangszóró további két passzív membránnal alakítja hanghullámokká az elektromos jelfolyamot, és a 3000 mAh-s akkumulátor is változatlan. Az üzemidő hangerőtől függően 5 és 10 óra között alakul.

jbl flip 4 29

A Flip 3 személyes kedvencemmé vált praktikussága és főleg kitűnő hangzása miatt. Ugyan a Charge modellektől a mélyhangok tekintetében elmaradt, a közép és magas tartományt viszont a Flip 3 prezentálta élvezhetőbb módon. A modellfrissítés az alapjellegen nem változtatott, de még tovább javítottak a magas hangok átvitelén, mintha a szélessávú hangszórók helyett kétutas rendszerrel lenne dolgunk. Szokatlan ez a felbontás, nem találkoztam még ennyire tiszta és élénk felső tartománnyal Bluetooth hangszórók esetében, beleértve a JBL komplett palettáját is. Basszusban nem érzek változást, bár a kinyílt magashangok miatt néha még visszafogottabbnak tűnik, mint a Flip 3, valójában ugyanaz. Szerényebb, de tisztességes a mélyhang átvitel, érdemes masszívabb asztalfelületeket, falhoz közeli polcokat választani, ezek erősítik a mélyhangok volumenét.
Pont a fentebb vázolt karaktere miatt érdemes odafigyelni a zenék minőségére a Youtube helyett valami tisztességesebb forrást választani. A beépített dsp kitűnően teszi a dolgát, a tőlem mindössze 50 cm-re elhelyezett Flip 4 hangjai nem egy pontból, hanem a szűkebb térből érkeznek, ilyent még soha nem tapasztaltam BT hangszórótól.

05

Sikerült a jót még jobbá tenni, a már eddig is kívánatos Flip 3-at így nem fogjuk siratni, mert funkcionálisan és hangban is egyértelműen jobb lett az utód. Azoknak ajánlom, akik beérik szerényebb „dübörgéssel” is, de a lehető legjobb hangot szeretnék megkapni pénzükért. Mert a Flip 4 kimondottan szépen szól, a hordozhatósághoz pedig még kellően könnyű és kicsi, így társunk lehet szinte bárhol és bármikor.

Ár: 44 999 Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
Bemutatóterem: Extreme Audio
www.extremeaudio.hu