The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Martin Logan Bravado

A leginkább a sztatikus sugárzókkal egybefonódott imázsú Martin Logan az utóbbi évek során számos egyéb készülékkategóriában is öregbítette a hírnevét, a vezeték nélküli hangszórók témakörében például a Crescendo után most a Bravado modellel jelentkezett.

Napjainkban, főleg a fiatalság körében a vezeték nélküli hangszórók a legnagyobb audio slágertermékek, amelyekkel kompakt módon a hagyományos műsorforrások mellett mobiltelefonokról, tabletekről, mobil zene lejátszókról és számítógépekről is lehet zenélni, sőt, egyesek, még hálózaton lévő tartalmakat is elérik. Természetesen, amikor egy olyan kvalitású gyártó, mint a Martin Logan, hozzányúl ehhez a szegmenshez, az eredmény minden szempontból más lesz, mint a hétköznapi cégek esetében. A Bravadót a Crescendóhoz és a komolyabb Martin Logan termékekhez hasonlóan minőségi anyagok és technológiák felhasználásával építették fel, elegáns és modern kinézetének kialakításánál pedig az auditív szempontokat is maximális figyelembe vették.

A Crescendónál kevésbé extravagáns formájú Bravado ívelt oldalú, álló formátumú kabinetje zárt kialakítású, amely révén egyrészt diszkrétebb, biztosan nem tolakodó hangzásra számíthatunk tőle, másrészt pedig az elhelyezése is szabadabb, például egy könyvespolcra is bátran feltehetjük és a falak közelsége sem fogja zavarni. A Crescendónál kisebb (25,7×14,2×17,3 cm) dobozban 100 W folyamatos teljesítményű DSP alapú D-osztályú digitális erősítő lakozik, amely 50 W teljesítménnyel hajtja meg a 12,7 cm-es alumínium membrános mély/középsugárzót, míg a kettő 2,4×2,5 cm-es Folded Motion tweeternek darabonként 25-25 W jut. A kettő tweeter alkalmazásának köszönhetően a Bravado bizonyos szempontból egy sztereó hangsugárzó pár imitálására képes, másrészt pedig ez megoldás drámaian mérsékli a torzítások szintjét is. További érdekes opcióként a „normál” alkalmazás mellett kettő Bravadóból valóban kiépíthetünk egy sztereó párost, ilyenkor az oldalt található kapcsolóval ez egyiket „bal”, míg a másikat „jobb” oldali hangsugárzóként tudjuk konfigurálni.

bravado 5a29843ebcd98

A kezelőszervek (ki/bekapcsolás, bemenet váltás, hangerő fel-le) az előlap alján találhatók függőleges sorba rendezve, az éppen kiválasztott bemenet fajtáját a bemenetváltó nyomógomb színe mutatja. A vezetékes csatlakozásokat a készülék oldalán helyezték el, a repertoár 3,5 mm-es sztereó analóg jack aljzatból, USB portból, Ethernet csatlakozásból, valamint egy mono RCA szub-woofer kimenetből áll. A Bravado jellegét tekintve talán még inkább izgalmas vezeték nélküli kapcsolatok között a WiFi, az Apple Airplay és a DTS Play-Fi szerepel, a Bluetooth viszont meglepő módon hiányzik, talán túl snassznak ítélték, nem tudom. A különféle módokon hálózathoz csatlakoztatott hangszóróval a saját, akár nagyfelbontású anyagokat is tartalmazó fájl gyűjtemény mellett a különféle internetes rádiók, valamint az on-line zeneszolgáltatók választéka is elérhető (Spotify, Pandora, Napster, Juke, stb).

Valóban felsőkategóriás szolgáltatásként a készülék megkapta Anthem Room Correction funkcióját szoftverrel és a komoly mikrofonnal, így egy hétköznapi vezeték nélküli hangszóróhoz képest teljesen az adott akusztikai körülményekhez lehet optimalizálni a hangzás paramétereit, aminek köszönhetően többek között az egydobozos hangrendszer által felépített színpad is jóval levegősebb és pontosabb lehet.

Amikor egy vérbeli audiofil vagy high-end gyártó nyúl egy ilyen divatos műfajhoz, a végeredmény általában teljesen más, mint a szórakoztató elektronikai óriások gyártmányai esetén. Többek között nyoma sincs csillogó és fényes megszólalásnak, a túllőtt, népkábító basszusnak és a sok esetben tapasztalható „műanyag” hangszíneknek. A Bravado és a hozzá hasonló készülékek hangzásvilága egyértelműen a minőségi audio komponensek hangulatát idézi, ami révén a zenéjük jóféle berendezésekhez szokott fülekkel is élvezhető, persze természetesen a kategória határainak figyelembevételével.
A szokásos jazz koncert a komponens hangsugárzós rendszerek arányaival, testes és kerek hangokkal, alapvetően egységesen és kiegyensúlyozottan szólal meg. A karaktere nagyban emlékeztet a Crescendóéra, a kisebb méret miatt némileg kevesebb basszussal, ami azonban így is nagyon korrekt és erőteljes. A zene energikus és friss, megvan az élő produkció pezsgése, és ha kellő levegő van a készülék körül, a szellős és könnyed magasak szépen el is tudnak szakadni tőle.
A Folded Motion tweetereknek és a kiváló elektronikának köszönhetően még a Mozart opera részlet és a többi klasszikus mű is nagyon élvezetesen szólal meg, levegős hangú, könnyed énekesnővel és kis méretben is komplex hatást keltő nagyzenekarral. A megszólalás egységessége és arányossága hangosabban hallgatva is megmarad, és noha a hang lényegében egy helyről érkezik, így sem tűnik tömbösnek vagy gombócosnak.
Mivel a vezeték nélküli hangszórók legtöbbje vélhetően nem elsősorban jazz vagy operák hallgatására van használva, sok egyéb más könnyedebb műfajú zenével is kipróbáltam a készüléket. A Crescendo korábbi produkciójához hasonlóan az ismét „előhalászott” Monaco most is izgatott kabócákkal, finoman zizgő gitárokkal, lágyan úszó női vokállal és kellemesen dörmögő Jean-Francois Maurice-szal szólal meg, a magasak múltkor említett glória-szerű effektje pedig szintén tetten érhető. Jöhetnek aztán a lüktető elektronikus ritmusok vagy a keményebb rock melódiák, a Bravado továbbra is telten, dinamikusan és barátságos hangvételben zenél, ésszerű hangerő határok között zavaró effektusok nélkül. Ha esetleg túlságosan megszaladna az ember ujja a hangerő gombon, a középsáv mélyebb regiszterei és a basszus egy kissé zavarossá válhat, de ez már csak így szokott lenni, ha egy hangsugárzótól túl sokat várunk el. A magasak viszont minden körülmények között megőrzik kellemes karakterüket, ezért a gyengébb berendezések éles vagy harsány megszólalása még akkor sem kísért, ha esetleg nagyon elvétenénk a hangerő arányokat.

Ajánlás


Ahogy azt a Crescendo tesztjénél már leírtam, az efféle kompakt hangszórók legtöbbje csak általános igények kielégítésére alkalmas, a Bravado azonban ezzel szemben a klasszikus audio rendszerek hangulatát nyújtja és még minőségi zenehallgatásra is használható. A műfaj jellegéből adódóan természetesen eltérő világot képvisel, mint a komponens hifi és nem is lehet kiváltani vele, de a maga helyén kezelve, nagyon jól használható. Az ára persze nem kevés, de a minőséget egyrészt meg kell fizetni, másrészt, egy Martin Logan kicsiben és kompaktban is Martin Logan, ennek minden velejárójával együtt.


Martin Logan Bravado
Frekvencia átvitel: 45 Hz-23 kHz (+/- 2 dB)
Váltási frekvencia: 6000 Hz
Csúcs/folyamatos teljesítmény: 200 /100 W
Méretek: 25,7×14,2×17,3 cm
Tömeg: 3,4 kg

Ár: 249.900,- Ft

Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu