The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha MusicCast Vinyl 500

Érdekes szerkentyűre bukkantunk a Yamaha kínálatában, egy analóg lemezjátszóra amelyet a MusicCast multiroom rendszerbe integráltak. Az analóg és digitális világ fura egyesülése ez, de csak első hallásra, a Vinyl 500 hamar megszerethető és jól kihasználható készülék.

 

Sokan csak divatból vagy nosztalgiából nyúlnak a polcokon rekedt fekete korongokhoz, talán nem is hallottak audiofil zenehallgatásról, nem tudják, hogy milliós összegekért is kaphatók még efféle lejátszók. A Yamaha természetesen nem az audiofil tábor figyelmére pályázik, a divathullámot szeretné meglovagolni egy szemre is vonzó készülékkel. Mert a Vinyl 500 szép darab. Zongoralakk felületű, masszív hatású test, csillogó peremű alumínium tányér és ezüst keretbe foglalt kezelőszervek.

yamaha vinyl det


Bár nem a hifistáknak szánták, azért mégis foglalkoztak a részletekkel is. Szíjhajtást és megfelelő tömegű alu tányért kapott a jobb egyenfutás végett, egyenes alu hangkart skálázott, állítható ellensúllyal a különféle hangszedők beépíthetőségét biztosítandó. Antiskatingja is állítható, van rendes karlift, valamit tisztességes filc alátét kapunk a lemezek alátámasztásához. Bár a kornak megfelelően vezeték nélküli (Bluetooth) kapcsolaton továbbíthatjuk a jelfolyamot erősítőnk felé, a kábelezés hívei kapnak két pár aranyozott RCA hüvelyt is. Az egyik közvetlenül a hangszedő kimenetéhez csatlakozik, a másik a beépített phono fokozat közbeiktatásával már vonalszintű jelet biztosít az erősítő számára.
Mozgó mágneses hangszedője az Audio Technikától érkezik, annak is talán a legolcsóbb darabja (AT-3600L), ez szerencsére nem jelent automatikusan olcsó hangot, de erről majd később. Egyetlen hátránya a relatíve magas tűnyomás (2,5-3,5g), erre a beállításkor figyelni kell, mert a megszokott 1,5g körüli érték mellett karcos tud lenni.
A digitális integráció feladatát a MusicCast kapta meg. A lemezjátszóba rejtett médialejátszó és az azt vezérlő applikáció önállóan is megállná a helyét, így viszont a bakelitről érkező hangok a multiroom rendszer bármely egységén hallgathatók, függetlenül annak helyétől. A pörgető nem automata, ezért az indítás/leállítás marad kézi művelet, de ennyi azt hiszem, mindenkinek belefér. Kezelése és szolgáltatásai tehát nálam öt csillagos értékelést kapnak, de nézzük a hangját.

yamaha musiccast vinyl 500 back

Nem volt különösebb elvárásom a lemezjátszóval szemben, de azért reménykedtem benne, hogy nem okoz csalódást. Szép és „ügyes” cucc, drukkoltam neki.
Nem tudni, a futómű kiszolgálna e nívósabb pick-upot is (gyaníthatóan igen), a kis Audio Technica-val egész jól elmuzsikál. Nyoma sincs az olcsó lemezjátszókra jellemző súlytalan és üres hangzásnak, a Yamaha lendületesen, dinamikusan teszi elénk a barázdába vésett dallamokat. Meglepőek a sávszélek, alul különösen kiterjedt és erőteljes, de a csilingelések is szépen jönnek a csipogók felől. Részletekből kicsit szűkmarkú, de pont ez a jellemző, ami általában elkerüli a „gyakorlatlan” zenehallgató figyelmét. A produkció egyben van, attraktív és élvezhető.
Mint MusicCast lejátszó hangminőségén nehéz fogást találni, természetesen helyén kezelve a dolgokat. Kellemes karaktere van, az a hang, amit órákon át lehet hallgatni és garantáltan nem fáraszt, csak szórakoztat. Itt úgy érzem, hogy a csatlakoztatott erősítő jellegén és minőségén sok múlik, maga a lejátszó kiegyenlített, semleges karakterével „megtévesztően” komoly benyomást tesz a hallgatóra, csak audiofilként közelítve tudnék kritikával élni vele szemben, de nem teszem.

tt n500 fig04 sp 900x793 001f2b39015786ada04274605f77ce87

Már pusztán berendezési tárgyként is szépséges, emellett funkcióját teljes mértékben betöltő készülék a MusicCast Vinyl 500. Az olcsó „műanyag” lemezjátszók helyett – még ha drágábban is – de korrekt multiroom komponens berendezéshez jutunk, ami szemnek és fülnek egyaránt kedves, ráadásul a sokaknál régóta csak a helyet foglaló hanglemezeket újra életre kelti.

Yamaha MusicCast Vinyl 500
Méretek: 450 x 136 x 368 mm
Tömeg: 5,7 kg
Ár: 199.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu