The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman Kardon Citation 500

A Citation sorozat legkisebb tagja – a One – után ezúttal a legnagyobb, 500-as modellel folytatjuk a Harman Kardon vezeték nélküli multi room hangszóró sorozatának bemutatását. A széria akár 5.1-es házimozi rendszer kiépítésére is lehetőséget kínál, a soundbartól a subwooferig sokféle hangszórót felvonultat. Tesztpéldányunk termetes darab, ami már önmagában nagyobb tereket, tágas nappalikat is kiszolgál.

 

A Citation sorozat alapvetően a Google Home szoftverre épülő, okos otthonokba (is) integrálható vezeték nélküli hangszórókat vonultat fel, tulajdonképpen ez a legérdekesebb szolgáltatása is. A hangvezérlés megjelenése jelentősen könnyít a hangtechnikai berendezések kezelésén is, a Google asszisztens már jelen fejlettségi szintjén is elég jól használható, ehhez azért jó angoltudás és kiejtés szükséges. Képes felismerni a kezelő hangját, követni utasításait a háttéthangok, zajok vagy éppen zene mellett. Folyamatos „figyelmet” kapunk, és nem kell ahhoz paranoiásnak lennünk, hogy lássuk a dolog rossz oldalát is. Aki Facebook, Instagram felhasználó, nyilván már tapasztalta, hogy a reklámfelületeken megjelenő hirdetések szinte a gondolatainkkal is összhangban vannak, de az biztos, hogy mobiltelefonunk mikrofonja a Google Home nélkül is figyel, ha akarjuk, ha nem.
E funkció a Citation 500-on kikapcsolható, nélküle is kényelmesen kezelhető a készülék. A Google Home kezelése, szolgáltatásai külön cikket érdemelnek, ezért itt és most ezt bővebben nem taglaljuk.

citation500 with stand

Amit mindenképpen meg kell említeni, az a Harman Kardon termékekre jellemző minőségérzet. Már az anyaghasználat is sokat mond; alumíniumból készül a felső lap, szennyeződés- és égésálló Kvadrat gyapjúszövet takarja a hangszórókat, ill. az egész berendezést körben. Tápcsatlakozója az alsó lapba süllyesztett mélyedésben kapott helyet, két szervízport és egy reset gomb mellett, vezetékes bemenete nincs. Fekete és szürke színben kapható, ebből is látszik, hogy a célközönség elsősorban az érettebb korosztály képviselői.

Hangszórórendszere kétutas, tulajdonképpen egy sztereo hangfalpár hangszóróit építették egy dobozba. Termetéhez illő 13cm-es mély/közép sugárzókat kapott, „normál” méretű, azaz 25mm-es csipogókkal kiegészítve (2-2). Hátoldalán ehhez illő méretű passzív membrán dolgozik a mélyhangok mennyiségének és minőségének fokozásán. A 200W RMS összteljesítmény kissé túlzottnak tűnik, de használat közben beláttuk, nem értelmetlenül nagy ez a teljesítmény. Polcon, állványon, komódon egyaránt elhelyezhető, persze tömegére és méretére tekintettel kell lennünk.

Kezelése egyszerű, a Google Home telepítése után szinte végtelen mennyiségű zenei anyag áll rendelkezésre a streaming szolgáltatók révén, természetesen a két legnépszerűbbet – Spotify és Tidal – is beleértve. Használhatunk netrádió appot, vagy médialejátszót is akár, ez utóbbival a telefonon, vagy saját hálózati tárolón mentett állományból streamelhetünk zenét a Citation 500-ra. Elég a Google Home streamelést jelentő ikonra kattintani bármelyik applikációban ahhoz, hogy a HK-ra küldjük a zenét. Ennyire egyszerű a használat.

citation500 hangszorok

A szép külső és a stabil hardveres, szoftveres alap mellé kitűnő hangot kapunk, de ezen nincs mit csodálkozni, a Citation One már ízelítőt adott a sorozatra jellemző hangzásvilágból. A szolíd, elegáns külső mellé erőteljes, de megfontolt és tiszta hangzás párosul. Teljesítménye valóban elegendő nagy terek hangosítására is, bátran emelhető a hangerő, a megszólalás minden körülmények közt stabil és kellően részletezett marad. Mélyhangjai megfogottak, bár a nagy felületű passzív membrán alapján nem erre tippeltem volna. Nagyon kellemes karakterű, hosszú távon sem válik zavaróvá, így halkan hallgatva akár egész nap „elvan” a háttérben, de ha odafigyelve hallgatjuk, felfedezhetők a közép-, és magastarományt érintő erényei is. A hangszerhangok elkülönülnek egymástól, van levegője és csillogása is a zenének, és bár nem várnánk, de zene apróbb részleteiből, történéseiből is kapunk jó adagot. Nem hasonlíthatjuk a sztereo zenei rendszerekhez, ennek ellenére bármely műfajban képes élvezhető produkciót nyújtani, még az audiofil berendezésekhez szokott fülnek is.

harmon kardon citation 500 img

A Citation 500 a kivitelre és hangminőségre igényes zenehallgatók hangszórója. Önmagában nagy térben, multiroom rendszer részeként, de akár házimozi kiépítés frontsugárzójaként is számításba jöhet. A Google Home integráció pedig biztosítja az okosotthon integrációt, és szoftveres oldalról az időtállóságot is. Egyértelmű prémium kategóri, ahogy azt az árcédulája is jelzi.

Harman Kardon Citation 500
Teljesítmény: 200 W
Méretek: 374 x 212 x 172 mm
Tömeg: 7,6 kg
Ár: 199.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremeaudio.hu