The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

UFi UCube

A multimédiás termékek „elszaporodása” az Apple hordozható termékeinek divattá válása után kezdődött. A vitathatatlanul zseniális eszközökre épülő kiegészítők piaca hatalmas, és a recesszió idején is emelkedő tendenciát mutatott világviszonylatban. UCubes néven nemrégiben notebookhoz tervezett aktív hangsugárzók jelentek meg a boltokban, természetesen Mac-es dizájnnal. Az egyszerű, ízléses kivitel még nem jelent semmit a konkurens termékek között, kell valami, ami kiemeli közülük, ez a UCubes esetében nem más, mint a tápegység nélküli működés. Most senki se gondolja, hogy feltalálták az ingyenenergia-gépet, pusztán arról van szó, hogy az USB-n keresztül rendelkezésre álló 5V tápfeszültségről (ami nem túl sok) táplálják a beépített erősítőt.

Hogy használható teljesítményhez jussanak, a minimális veszteséggel dolgozó digitális – class-D - erősítéstechnikát hívták segítségül, amit DSP vezérelt, energia-tárolós tápegység lát el energiával. Így a dinamikusabb zenei részletekkor a pufferelt energiát használva 2×15W-os teljesítményre képesek az aprócska kockák, ami szinte hihetetlen érték.

Az alig több, mint 8 centiméteres kockák szélessávú, síkmembrános hangszórót rejtenek (BMR, vagyis Balanced Mode Radiator) melyek extrém széles 170 fokos szögben sugároznak, könnyedén megtöltve a szobát zenével – áll a gyártó ismertetőjében. Az igazság az, hogy a legtöbben már annak is örülnénk, ha egyáltalán zenének nevezhető hangáradat hagyná el az apró hangszórókat
ucube2Az installáció tényleg csak néhány perc. A kockákra rászereljük az alu lábakat, majd a mellékelt két kábellel összekötjük a dobozkákat egymással, majd a számítógéppel. Csatlakoztatást követő 10-20 másodperc alatt gépünk felismeri az eszközt és telepíti a szükséges drivert beavatkozás nélkül.
Lévén, hogy ez egy audiofil eszközökkel foglalkozó lap, és jómagam – s természetesen a kedves olvasó – is a minőségi hangzást keresi, amit egy multimédia hangszórótól nagy valószínűséggel nem fogunk megkapni. Tesztpéldányunk pedig még kisebb eséllyel indul e téren, mert a koncepció a külső tápegység nélküli működésre van kihegyezve, ez pedig hangzásbeli korlátokkal is jár egyben. A UCube-okat tehát ennek figyelembevételével, nem abszolút értékben kell megítélni.
A kis kockák tehát teszik a dolgukat, messze felülmúlják a notebook hangszóróit, tulajdonképpen kisebb csoda, amit produkálnak, de egy jobb aktív hangszórópár teljesítményétől, hangzásától azért elmaradnak. Hangerőben még éppen elegendő, amit nyújt, a dinamikában és a sávszélek jelenlétében érezni a határoltságot. Az élvezhető szintet azért könnyedén eléri, youtube videók és multimédiás anyagok kísérőhangjának megszólaltatásához tökéletesen megfelel.

 

Notebook felhasználók számára könnyű mobilizálhatósága folytán a fejhallgató után az egyik legjobb alternatíva. Habár Apple dizájnnal áldották meg, „mezei” laptopok mellett is jól mutat, és szépen működik, de gyanítom, ára miatt inkább a MacBook-ok kiegészítőjeként fog szolgálni.