The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer XW-NAC3

A plazmatévé üzletág eladásával felszabadult kreativitás jó részét a multimédia kötötte le a közelmúltban a Pioneer háza táján, egyre-másra látnak napvilágot újabb és újabb kompakt készülékeik, amik persze elsősorban a zenehallgatásról szólnak, de legfőbb szerepük mellé már szorosan felzárkózik a felhasználói élmény is. A varázsszó nem véletlenül továbbra is az iPod vagy talán már inkább az iPhone.


Egy ilyen készülék esetében, ami majdnem annyira divatcikk, mint szórakoztatóelektronikai eszköz, a szokásosnál is fontosabb a külső, jól eltalált formaterv nélkül a legszínvonalasabb műszaki tartalommal sem rúghat labdába a termék, a Pioneer tervezői pedig ebből a szempontból igen jó munkát végeztek, megmutatták, hogyan kel életre értő kezekben az egyszerű, kissé vaskos hasáb alapforma. Gyúrtak egy kicsit a téglán, szépen kihomorították a meghatározó vonalakat, itt-ott lekerekítették az éleket, és már elő is állt a gusztusos végeredmény. Variáltak picit a színekkel, a műanyag kabinet tetőlapja és talapzata minden esetben magasfényű fehér, a hátsó fertály és az elülső oldalt borító selyem pedig fekete, fehér vagy piros lehet. Az összes kezelőszervet felül találjuk, elöl körbe foglalva, néhány piktogram társaságában méretes, kék háttérvilágítású, kikapcsolható folyadékkristályos kijelző pihen, 4x16 karakteres, pontmátrixos kialakítása jól jön a menürendszerben közlekedéskor. Két oldalán szélessávú, 66 mm-es hangszórópár foglal helyet, amiknek a hátoldalon reflex rendszer helyett kb. másfél centis légrés hagyásával burkolva egy-egy 77 mm-es passzív radiátor segít a mélyátvitel kiteljesítésében. A kezes, fekete távvezérlő a kártyaformátumú kivitelnél nem nagyobb, ám jóval vastagabb, így hordozhat normál (nem fólia) gombokat.

xw-nac3-r-top_gallerySzépen népesedő iPod/iPhone dokkoló-kihangosító családjának egyik legfrissebb tagjával igyekszik a hasonló alkalmazásoknál nagyobbat dobni a gyártó, nem is sikertelenül. Mivel ott, ahol egy Apple hordozható lejátszó előfordul, előbb-utóbb egy másik is megjelenik, kapóra jöhet, hogy a NAC3-at két dokkolóterminállal és hozzá egy érdekes szimultán üzemmóddal is felszerelték, ami felváltva szólaltatja meg a számokat a lejátszókról, méghozzá folyamatosan, egymásba szépen átkeverve; a kép kompozit videojel formájában adható át a tévének. Ha nincs kéznél még egy árva Nano sem, akkor is maradnak lehetőségeink szép számmal. Nem a legkorszerűbb, viszont a legegyszerűbb a hátlap mini jack bemenetéhez járulni bármely forrás analóg audio kimenetével, de ez tényleg csak a legutolsó mentsvár, érdemesebb inkább a dokkaljzatok elé sorolt USB csatlakozót megcélozni egy megfelelő (FAT16/32 formátumú, tömörítetlen LPCM vagy CBR tömörítésű MP3, WMA, AAC, FLAC tartalmú) háttértárral. De még csak fizikai kapcsolatra sincs feltétlenül szükség, ha Bluetooth-os eszközt (mobilt, notebookot, stb.) használunk, a NAC3 integrált adaptere vezeték nélkül fogadja a zenét, sőt, a továbbfejlesztett Sound Retriever AIR szolgáltatás a rádiós átvitel miatti esetleges minőségveszteség pótlását is megkísérli. És még mindig nincs itt a sor vége, ugyanis a helyi Ethernet hálózathoz (fix vagy dinamikusan kiosztott ip címmel) csatlakozva egyrészt DLNA szerverek megosztásaiban válogathatunk, másrészt internetes rádiókat hallgathatunk. Utóbbiban ugyan van egy olyan kis csavar, hogy az egyszerű kezelhetőség kedvéért alaphelyzetben csak a Pioneer által már regisztrált állomások elérhetők, ám egyszerű webes regisztráció útján elvileg bármilyen URL-lel bővíthető a lista. Egyetlen szépséghibája van csak az online szolgáltatás elérésének: miközben a hálózati kapcsolat lassan egyet jelent a vezetéknélküliséggel, addig a NAC3-mal wifi híján muszáj kábeles végpont közelébe települni. Ez már csak azért is fájdalmas lehet, mert sajnálatos módon az FM rádió szintén kimaradt a repertoárból, pedig –  szerencsére – a hazai digitális átállás ezen a területen még jó darabig várat magára, így viszont kimaradunk az alanyi jogi rádiózásból.

 

 

Hangminőség
Ugyan az efféle eszközök leginkább szolgáltatásaik, technikai megoldásaik okán érdekesek, számunkra azért a hangzásuk sem lehet érdektelen, így a NAC3-nak is át kellett esnie egy rövid hangpróbán. Az értékelést muszáj a basszus méltatásával kezdeni, nem ok nélkül hangsúlyozza a gyártó az ebbéli képességeket, a mélyátvitel ugyanis valóban több mint becsületes, ami természetesen nem ágyúlövésszerű löketeket jelent, ilyen környezetben inkább az egyértelmű jelenlétű, ritmusos, pontos és dallamos nagybőgőnek, határozottan diktáló lábdobnak kell örülni, ha jazz szól. Igazából annyira rendben van ezen a téren a teljesítmény, hogy csak visszavetheti az egyutas berendezkedés, a szélessávú hangszóró bizony erősen küzd a dedikált magassugárzó hiányával, ha így magában el is éri a felső határfrekvenciát, az élénkség a fülnek mindenképpen kevés, kissé zárt, fátyolos a megszólalás. Habár műsor- illetve hangszerfüggő a dolog, amikor egyébként is mérsékelt a magasak jelenléte, egészen kellemes a produkció, az énekkel, a zongorával, a vibrafonnal kimondottan elégedettek lehetünk, lágy, muzikális a hangjuk. A klarinét, a szaxofon már kedvetlenebb, fényszegény, a cinek, csörgők meg éppen csak jelzésértékűek, ez viszont nem előny popzenével, szükség van hát némi kompromisszumkészségre az elfogadáshoz. Sztereó hatásról magától értetődően nincs értelme beszélni, arról már inkább, milyen szépen megtölti a zene a levegőt, nem kell a közelében lenni, hogy jól halljuk, elegendő a hangerő, teljes terhelés alatt sem torzít vagy rezonál a rendszer.

A NAC3 majdnem mindent tud, amire egy ilyen szerkezet egyáltalán képes lehet, legnagyobb villantása látszólag a dupla dokk, használat közben azonban a Bluetooth és a DLNA miatt legalább ennyire áldhatjuk a tervezőgárda nevét, kivéve persze a költségtervezőt, akinek a lelkén szárad a kétutas hangszórórendszer, a wifi és az FM rádió hiánya. A készülék ugyanúgy luxuscikk, mint bármely Apple termék, így az árát firtatni nem ér, a megvalósításba a hiánylistán túl nehéz lenne belekötni, az EISA-nak sem sikerült, ezért ítélte az XW-NAC3-nak a kategória idei díját.

 

Pioneer XW-NAC3
Teljesítmény: 2x10 W / 8 ohm
Frekvencia-átvitel: 60 Hz – 20 kHz
Méretek: 410x153x134 mm
Tömeg: 2,9 kg
Ár: 99.900 Ft
Forgalmazó: Basys Kft.