The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL OnBeat Venue LT

A Harman csoport idejekorán ráérzett a mobil zenehallgatásban rejlő számtalan érdekes lehetőségre, és mire a versenytársak észbe kaptak, már elképesztően izgalmas készülékekből álló választékkal tarolta le a piacot. A kreativitás ráadásként látszólag kifogyhatatlan árucikk a gyártónál, ugyanis évről-évre jelennek meg az újdonságok, melyek közül mindenféle eszközhöz találunk megfelelőt és még a design sem ismétli önmagát. Az aktuális választék egyik legérdekesebb darabja a JBL On Beat Venue, ami a legújabb Apple eszközök dokkolásán kívül Bluetooth csatlakozással is rendelkezik, így mindenféle megfelelő telefonnal, zenelejátszóval és komputerrel zenél vezeték nélkül.

Az ízlésesen áramvonalas, ívelt alakú készüléknek szokásos módon, az elején van a Lighting connectornak nevezett dokkoló állomása, ami dicsérendő pozitívumként eltüntethető a készülékben, mert minek porosodjon feleslegesen, ha éppen,- vagy egyáltalán nem használják. A dokkoló az összes új Apple eszközt fogadja, úgymint az iPhone5-öt, az iPad minit és a különféle iPod lejátszókat. (iPod touch 5. generáció, iPod nano 7. generáció)
Az igazi nagy durranás azonban a Bluetooth kapcsolat, ami számottevően kitágítja a készülék felhasználási körét, meg hát a világ amúgy sem csak „i”-vel kezdődő cuccokból áll, még ha a gyártó ezt is szeretné elérni. A zenei jelek átviteléhez különösen ideális AAC Bluetooth rendszerhez a Harman által kifejlesztett Truestream technológiát párosították, és a végeredmény egy tökéletesen működő, ráadásul még műszaki analfabetizmussal megáldottan is kényelmesen használható egység lett. A hagyományos vezetékes kapcsolat lehetősége szintén nem hiányzik a készülékből; a 3,5 mm-es jack bemenet a hátlap alján a külső adapter csatlakozója mellett található.

JBLOnBeatVenueLT16

A JBL/Harman mobileszközök és dokkolók népszerűsége azonban nemcsak a jópofa külsőnek vagy a sokrétű felhasználhatóságnak köszönhető, hanem a kiváló hangminőségnek, ami a legtöbb esetben messze túlmutat az apró készülékek minőségi kategóriáján. Az On Beat Venue relative kisméretű dobozában például 30 Wattos erősítő található, amivel átlag szobában szinte még házibulit is lehetne tartani. A bassz-reflex rendszerű, (kettő reflexnyílás a hátoldalon) négy hangszórós (kettő magas, illetve kettő mélysugárzó) rendszerhez basszuskiemelő és házi-mozit imitáló térhangzás funkció is tartozik, közülük az utóbbi akkor lehet igazán érdekes, ha valaki játékot vagy filmes anyagot szólaltat meg a készüléken. Hiányosságként talán a távvezérlőt, vagyis inkább annak hiányát lehetne említeni, emellett szerintem még egy rádió is jól jött volna a készülékbe.

Az On Beat jellegű készülékek elsődleges célcsoportja vélhetően nem a hangversenytermek közönsége közül kerül ki, ezért a Venue meghallgatásánál inkább populárisabb zenéket használtam fel, amik között azért akusztikus hangszerek, sőt, a filmzenék jóvoltából klasszikus zenéket idéző művek is előfordultak, hogy a kép azért teljes legyen.
A Limehouse Blues azonban nem maradhat ki a repertoárból, annál is inkább, mivel a hangszerelése miatt nagyjából azt is megmutatja, hogy mire lehet számítani különféle popos és finoman rockos zenék esetében.
A kisméretű Venue meglepően nagy energiákat mozgósítva szólal meg, mélyei alapesetben is erőteljesek és dinamikusak, de a basszus kiemelővel még tovább lehet javítani a helyzeten, ám ennek némiképpen a tisztaság látja kárát. A hangerő több mint elégséges, nem lódít a gyári infó anyag abban a tekintetben sem, hogy egy szolidabb bulit is meg lehetne tartani a készülékkel. Nincsen dobozból szól effektus, hanem egy gömbszerű tér rajzolódik ki az egység körül, ami a házi-mozi funkció alkalmazásával még tovább növelhető. A hangzás alapvetően egészséges és kiegyenlített, könnyed magasakkal és közepekkel, a vibrafon pedig kifejezetten szépen szólal meg, azon hangszerek közé tartozva, amelyek prezentálásával a készülék kategóriájának határait feszegeti.
Ugyancsak nagyon kellemes élmény az Amelie filmzene akusztikus hangszer orgiája élethű színezetű tangóharmonikával, zongorával és finom csilingelésekkel, amik egyértelműen jelzik, hogy a gyártó nem valami filléres csipogóval akarta kiszúrni a vásárlók szemét.

JBL-OnBeat-Venue-LT pad
Ahogy a Kosheen Get A New One felvételének dinamikusan pattogó taktusai megszólalnak, akár már indulhatna is a buli. A hangerőt jól felnyomva sincs torzítás és még mindig van tartalék, a basszus telt és erőteljes, a ritmika feszesre húzott, Sian Evans éneke pedig tiszta és artikulált.
House hangzásra váltva Falco kései klasszikusa, a polgárpukkasztó „Anyám, meghozták a kokszot” következik finom csilingelésekkel és kemény basszussal, amit a Venue derekasan prezentál. Ennél is érdekesebb az angyali hangú fiúk által énekelt refrén, ami bebizonyítja, hogy ezzel a cuccal tényleg lehet zenét hallgatni.
Végezetül egy Clannad klasszikus, az Ancient Forest szólal meg a „Legend” albumról finom női énekhanggal, férfi vokállal és nagyon élvezetes és izgalmas folkos jellegű hangszereléssel, sok apró, finom hangocskával, amiket a készülék egyáltalán nem rejt véka alá.

A JBL On Beat Venue újabb erős adu lehet a mobileszközökről való zenehallgatás mellett, ami adott szituációban, a vezetékes és Bluetooth csatlakozás révén nem csak iValami tulajdonosoknak lehet kiváló alternatíva a „normál” audio rendszer mellett. Legalábbis a világ jobbik felén, mert nálunk sajnos kényszerűségből sok helyütt valószínűleg fő műsorforrás válik belőle, de ez esetben vigasztaljon az a tudat, hogy legalább kulturált módon lehet zenét hallgatni vele.

JBL On Beat Venue
Ár: 65.000,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.