The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Edifier Breathe iF600

Az iPod/iPhone bizniszt ügyesen meglovagló, prémium minőségű készülékeket gyártó Edifier „Breathe” néven újabb alternatívát kínál a hangminőségre is igényes vásárlóknak. A csaknem százezres árcédula már bizony rangos ellenfelekkel állítja szembe az iF600-ast. Nincs könnyű dolga annak a cégnek, aki kínaisága ellenére a prémium kategóriát célozza meg. A származás, mint jelző, egyáltalán nem a jó minőségre utal, erről gondoskodott az a sokezer ázsiai cég, aki bő egy évtizede az olcsó áruk tömegével bombázza a világot. Az Edifier más hozzáállással indult, és a körülmények ellenére szépen fejlődik származását nyíltan felvállalva világszerte. Aki egyszer is kezébe veszi valamelyik termékét, láthatja, érezheti, hogy nincs mellébeszélés, itt tényleg a minőség a legfontosabb szempont.


De hiába jó valami, ha egyben csúnya is, ezt a hibát nem szabad elkövetni, ezt tudják az Edifiernél is, ezért a formatervezésre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy Steve Jobs mennyi munkát, energiát fektetett termékeinek megjelenésébe, milyen fontosnak tartotta a design mellett az egyszerű kezelhetőséget is, egy más szellemben tervezett dokkoló itt eleve halálra ítélt dolog lenne.
edifier-breathe-detailA Breathe lágy vonalú harmonikus formái láthatóan fontosabbak voltak, mint a műszaki megvalósíthatóság, persze ez nem jelenti azt, hogy a forma keretei limitálták volna a megvalósíthatóságot, mert végül mindennek meglett a megfelelő helye. A térben is ívelt, hangszóróselyemmel fedett előlap mögött találhatóak a hangszórók, melyek ezáltal – ha egy pontból is – de térben szórtabb hanghatást tudnak produkálni. Az alsó részben, lefelé irányítva a subwoofernek is jutott hely, így szinte láthatatlanul, de jól érzékelhetően jelen van a produkcióban. A készülék tetején, központi helyen, enyhén hátradöntött pózban trónol a dokkolt iPod vagy iPhone.
Fekete előlapjának kontrasztos ellenpontja a szimmetrikus hátoldal, amely selyemfényű ezüstszürke festést kapott. Csatlakozásait a hátlap alján alakították ki, mindössze a tápegység és egy külső forrás számára (3,5mm jack) alakítottak ki bemenetet.

A táp adapter csatlakoztatása után azonnal készenlétbe kerül a Breathe, amit egy diszkrét zöld fény jelez a dokkoló felület alatt. A be/ki kapcsolót hiába kerestem, olyan nem található készüléken. A kezelés távszabályzó használatával lehetséges, a korong alakú egység kivitelben és működését tekintve is nagyon meggyőző darab, magasan a konkurens termékek felett áll. Teljes iPod navigációt biztosít, a lejátszást, a hangerőt, a némítást és a forrás kiválasztását végezhetjük vele.

 

258479-edifier-breathe-if600-controlsHangminőség
Tiszta, jól kidolgozott középtartomány és csilingelő magasak jellemzik, miközben a mélysugárzó szorgalmasan adja alulról a támogatást. A mélyhangokat a fronthangszórókról teljesen leválasztották, ezért a közepek még nagyobb hangerő mellett is tiszták, torzítatlanok maradnak, ezt sokan fogják értékelni. A hang kifinomultnak nevezhető, érezni, hogy a tervezés során erre időt áldoztak. Könnyűzenén és rockon a frekvenciabalansz többnyire megfelelő, igényesebb hangszeres zenéken azonban a mélyek néhol túlzásba esnek, mintha külön életet élnének, sajnos a szintjüket nem tudjuk szabályozni. Ilyenkor olyan érzésem van, mintha a mélysugárzó erejét akarták volna demonstrálni. Térhatása – mint az ilyen dokkolóknak általában – minimális, azért a szórt hangok révén valamelyest képes betölteni a rendelkezésre álló teret, ami 20 vagy akár 30 négyzetméter is lehet, még ott is elegendő a „szufla”. Összességében kidolgozott és élvezetes hangot kapunk, inkább könnyűzenére optimalizálva.

 

Ajánlás
A Breathe szép és jó, kivitelén és hangján is látszik a „törődés”. Egyértelműen prémium kategória, árát tekintve alulról közelíti a „nagyágyúkat”, mint pl. az előző számunkban tesztelt OnBeat Xtreme. Azoknak ajánlom, akiknek a beépített rádió vagy a video kimenet hiánya nem jelent gondot, iPad csatlakozás sem fontos, és főként könnyűzenét hallgatnak, őket maximálisan ki fogja szolgálni az Edifier eme dokkolója.