The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A Delmark Records születésnapi lemezei

Bob Koester névre hallgató úriember hajdan, Lionel Hampton lemezeit hallgatva vált a jazz szerelmesévé. A mûfaj iránti rajongásból késõbb üzlet lett, egy barátjával Blue Note Record Shop néven lemezboltot nyitottak a Missouri állambeli St. Louis-ban. Néhány évvel késõbb, 1953-ban ugyanitt megalapították a Delmar Records-ot.  Koester és társának célja a blues és a jazz hagyomány ápolása és a két mûfaj új tehetségeinek a felkutatása volt. A legelsõ album ami a kiadó égisze alatt megjelent, egy tradicionális jazz együttes a Windy City Six lemeze volt. Öt évvel késõbb, 1958-ban - üzleti megfontolásból - áthelyezték a cég központját Chicago-ba. A költözésen túl egy kicsit a néven is változtattak és így lett Delmark Records.

Napjainkra a Delmark az USA egyik legnagyobb független lemezkiadójának számít a jazz és a blues mûfajában. Lemezportfoliójukban éppúgy megtalálhatóak a '60-as évek elõadói (Roscoe Mitchell, Junior Wells), mint a '70-es évek muzsikusai (Ron Dewar, Memphis Nighthawks) és napjaink jazz és blues sztárjai (Nicole Yarling, Byther Smith, Nicole Mitchell, Brad Goode).

A kiadó az idén ünnepeli az alapításának 55. évfordulóját. Ebbõl az alkalomból a Delmark 2 igazán impozáns ajándékkal lepte meg a blues és a jazz szerelmeseit. A cég meglepetése két, kombinált dupla album formájában ölt testet. Mind a két csomag 1 db CD-t és egy darab DVD-t tartalmaz. "55 Years of Blues" és "55 Years of Jazz" címen kerültek

delmark_2.jpgA lemezeken a kiadó legsikeresebb elõadóitól hallhatunk 1-1 számot. Megkockáztatom a kijelentést, hogy akad néhány olyan kompozíció is közöttük amelyek, még sohasem forogtak itthon lemezjátszóban. Sokan vannak - fõként a gyûjtõk között - akik fanyalognak a válogatáslemezek miatt, mivel azokat nem sokra értékelik. Kétségtelen, hogy egy válogatás elég szubjektív, kicsit mûvi dolog és sohasem érhet fel egy soralbum szintjére, de hozzájárulhat ahhoz, hogy felfedezzünk magunknak egy általunk sohasem hallott elõadót. A két albumon jó néhány remek muzsikus vár felfedezésre.

Aki találkozott már Delmark albummal az már nagyon jól tudja - aki nem annak most elmondjuk -, hogy a kiadó albumai nem csak tartalmi, hanem hangzáshûség tekintetében is a világ elithez tartoznak. Még nem késõ felírni a fenti lemezeket az ünnepi kívánságlistára…

Értékelés:
Külsõ megjelenés: 10/8
Belsõ (zenei) tartalom: 10/8
Elõadás: 10/9
Hangzás: 10/9

Kiadó: Delmark Records

Honlap: www.delmark.com