The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A Secret Labyrinth (A Celebration of Music from the Middle Ages to Renaissance)

A régizene híveinek egy igazán gigantikus – több, mint 16 órányi zenei anyagot tartalmazó – lemezcsomaggal kedveskedett a Sony kiadó. Ráadásul nem arról van szó, hogy ismeretlen elõadók felvételeit terelték össze innen-onnan, megtöltve ezzel 15 korongot. A képzeletbeli középkori utazásra invitáló zenei anyag Paul Van Nevel lelkiismeretes és fáradhatatlan kutatómunkáját dicséri. Neki köszönhetjük, hogy Mateo Flechta el Viejo (1481-1553), Costanzo Festa (1490-1545), Nicolas Gombert (1500-1557), Pierre de Manchicourt (1510-1564), Orlando di Lasso (1532-1594), Jacobus Gallus (1550-1591) és Joáo Lourenco Rebelo (1610-1661) nevét ma már nem csak a zenetudósok ismerik.

Az általa 1971-ben alapított énekegyüttes a Huelgas Ensemble fellépésein a világ minden részén (tavaly tavasszal pl. hazánkban is) megismerheti a közönség a több száz évvel ezelõtt született mestermûveket. Az együttes sikere lassan már négy évtizede töretlen. Ennek oka egyrészt a különlegességben, másrészt a folyamatosan magas színvonalban keresendõ. A sok-sok emberöltõvel ezelõtt született kompozíciók – a tolmácsolásukban – egy egészen új hangzásvilággal jutnak el a fülünkhöz. A míves beltartalom mellett mindenképpen érdemes néhány gondolatot szánni a hangzásvilágnak is. Tisztán átlátható, nyílt terû elõadás szólal meg, a legapróbb momentumról is pontos információt kapunk. Az énekhang atmoszférikus, lebegõ és néha olyan érzése van a hallgatónak, mintha ezt az egészet egy remek akusztikájú templomban hallgatná – szóval fantasztikus.
Az azért senkinek sem ajánlom, hogy a 15 korongot gyorsan egymás után „betárazza” a cd-lejátszóba, mert a régi mondás itt is igaz: a jóból is megárt a sok.

Összességében elmondható, hogy Paul Van Nevel egy beavatott dirigens magabiztosságával és szabadságával irányítja a kezébe adott virtuóz és tiszta anyagot, polifon voltát szinte feledtetve alakít belõle nagy formákat.
A Secret Labyrinth egy olyan lemez-kollekció amely minden valamire való gyûjteményben helyet követel magának.

Közremûködnek: Huelgas Ensemble vezeti Paul Van Nevel

Értékelés (rating)
Külsõ megjelenés (art of cover): 10/10
Belsõ (zenei) tartalom (music) 10/9
Elõadás (performance) 10/9
Hangzás (sound fidelity) 10/9

Kiadó: Sony Music (Classical sorozat)
Honlap: www.sonymasterworks.com