The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Aage Kvalbein & Iver Kleive: Til Trost (Comfort me)

Iver Kleive vitathatatlanul az egyik legnépszerûbb és legsokoldalúbb norvég zeneszerzõ-zongorista. Az elõadó híres arról, hogy igyekszik mindenféle mûfajban kipróbálni magát. A tavalyi évben például "Requiem" címmel jelent meg egy albuma. Az idei évben a csellista Aage Kvalbein-nel készített egy közös lemezt "Till Trost" címmel. A produkciót korok, kultúrák és zenei stílusok között önfeledt, szabad utazásnak is nevezhetnénk. A repertoárban - csodálatos harmóniát teremtve - remekül megférnek egymás mellett a klasszikus mûvek, az orosz, norvég és svéd népi ihletésû kompozíciók és a közkedvelt balladák.

A klasszikus mûvek közül felcsendülnek többek között Bach (az "Air" és az "Ave Maria"), Albinioni ("Adagio") Fauré ("After a Dream") és Grieg ("Ved Rondane" / "By Rodane") kompozícióinak részletei. Mellettük hallhatunk norvég altatódalt ("Gjendines bánlát"/ "Gjendine's lullaby") és orosz folkot ("Jag har hört om en stad ovan molnen" / "I have heard of a place above the clouds") éppúgy, mint Ennio Morricone filmzenét ("Gabriels obo" / "Gabriel's oboe"). Valamennyi kompozíció Kleive áthangszerelésében hallható. Munkáját most is az a borzasztóan természetközeli (jellegzetesen norvégos) és rendkívül precíz megközelítés jellemzi, ami egészen varázslatos hangulatot ad ennek az albumnak (is).

Nem véletlenül adták az albumnak (bár alig olvasható a borítón) a "meditáció csellóra és zongorára" alcímet, mert ez a zene egy sajátos világot teremt, amelyben valóban helye van az elmélyülésnek, a befelé fordulásnak és az elcsendesedésnek. Annak ellenére, hogy a repertoárban kizárólag nyugati szerzemények kaptak helyet összhatásukban mégis a keleti zenékre jellemzõ egyfajta õs-egység nyugalmát árasztják magukból.

 

Értékelés
Külsõ megjelenés: 10/7
Belsõ tartalom: 10/9
Elõadás: 10/8
Hangzás: 10/9 

Kiadó: KKV (Norvégia)
Honlap: www.kkv.no
Formátum: CD