The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A régmúlt idők skandináv zenei világa tovább él

A lemezkiadók jóvoltából a magas hangzáshűségű lemezek szerelmeseinek nem kell „nyári szünetet” tartaniuk, ugyanis a norvég Kirkelig Kulturverksted és a német Stockfisch Record is jelentkezett egy-egy remek kiadvánnyal. A dolog érdekessége az, hogy mind a két lemez előadója erősen kötődik a régmúlt idők norvég zenei kultúrájához. Kristin Fjellseth esetén ez korántsem meglepő, hiszen „ebbe született bele”, a berlini születésű Kerstin Blodig pedig tanulmányai során maga választotta ezt a „szakirányt”, skandináv nyelveket és zeneművészetet tanult. További közös vonásuk, hogy mindketten gitáros-énekes előadók.

keeper of the keysA többszörös díjnyertes norvég énekesnő, Kristin Fjellseth új lemeze a Keeper of the Keys címet kapta. Az előadó már korán részesévé vált a színpadi világnak, ugyanis tizenéves kora óta tagja a Pale Forest band-nek, az első felvételeit is velük készítette. A sokéves előadói múlt ellenére Fjellseth számára az éneklés, dalszövegírás és a gitározás inkább egyfajta passzió, ismertsége és népszerűsége ellenére a hétköznapjaiban mind a mai napig pedagógusként dolgozik egy iskolában. Talán ebből fakad, hogy nem kapcsolódott különösebb csinnadratta az új korong megjelenéséhez sem, egyszerűen csinált egy magas színvonalú albumot, aminek a híre villámgyorsan körbefutott a zenei csemegére vágyók körében. Az énekesnő friss albumát saját szerzeményekkel töltötte meg, melyekben a valós és a mesebeli világ ad olykor randevút egymásnak. Ahogyan ez egy norvég művésztől nem meglepő, a költői igényességgel megírt dalaihoz az ihletet a természetből és az emberi társadalomból merítette, így a madarak, angyalok, csillagok, az emberek és a kalózok - hogy csak néhányat említsünk – a „múzsái”. Aki szeretne egy kicsit kiszakadni a hétköznapok monotóniájából, az feltétlenül ismerkedjen meg az énekesnő több évszázadot átívelő „mesevilágával”. Kristin Fjellseth új lemeze igazi csemegének számít, ezért érdemes „begyűjteni”.

Az album producere az a John Anders Narum, aki a lemezen gitárosként is megjelenik.

Közreműködnek:
Ellen Andrea Wang- nagybőgő
Arne Henry Skullerud –dobok és ütősök
Benedikte Narum- háttér vokál
Stina Kjelstad – háttér vokál
John Anders Narum - gitár

A lemezen található számok listája:
1. Dark Clouds (03:13)
2. Like Thieves In the Night (02:41)
3. Shine (04:13)
4. The Keeper of the Keys (03:34)
5. Oh Fire Let This Cold Heart Burn (03:02)
6. Sleep With Lions (03:39)
7. All This Talk About Grace (02:30)
8. Mermaids (05:27)
9. Water Colored melodies (03:12)
10. Precious Piece of Paper (02:25)
11. I Am Your Home (04:15)
12. How Deep (06:03)

kerstin blodig out of the woodA német Kerstin Blodig a kelta és skandináv zenei örökség elkötelezett hívének számít. Évente számos európai zenei fesztiválon fellépve tartja életben a régmúlt idők zenéjének szellemét. Az énekesnő hangját sok helyen úgy minősítik, hogy „tiszta, mint a norvég fjordok vize”. Ezt a különleges hangot bárki megtapasztalhatja, aki meghallgatja a művésznő legújabb albumát, az Out of the Wood-ot. Habár ez már az előadó sokadik lemeze, de a német Stockfish Records színeiben ez az első bemutatkozása. A lemez repertoárjában 13 csodálatos – bár néha melankolikus – norvég folk ballada jelenik meg, az énekesnő különleges tolmácsolásában. A gazdagon hangszerelt kompozíciók tartalmas hallgatnivalót jelentenek még a vájt fülűek számára is. Az Out of the Wood című album tipikus példája annak, amikor a remek tartalom minőségi hangzással párosul.

Kerstin Blodig „bemutatkozó albuma” méltán követel magának helyet a magas hangzáshűséget kedvelő zenebarátok lemezgyűjteményeiben. Remélhetően az énekesnő hangjára valamelyik koncertszervező is felfigyel, így hamarosan élőben nálunk is hallhatóvá válik a friss album anyaga.

Közreműködnek:
Kerstin Blodig - ének, gitár, bodhrán, bouzouki
Ian Melrose – akusztikus és elektronikus gitár, fütty, seljefløyte, ének
Urs Fuchs - nagybőgő, ének
Mia Gunberg Ådin – nykkelharpa
Liv Vester Larsen – fidula
Manfred Leuchter – harmonika
Yogi Jockusch – ütősök

A lemezen található számok listája:

1. Fause Fause
2. Out of the Woods 1 (Impro 1)
3. Herr Ole/Jeg lagde meg så silde
4. The Raven
5. Solbønn
6. Liti Kjersti og elvekongjen
7. Out of the Woods 2 (Impro 2)

8. Våren din
9. The Power of the Moon
10. Nattergalen
11. The Ferryman
12. Out of the Woods 3 (Impro 3)
13. Den blomstertid nå kommer