The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Grencsó Open Collective - Rétegzene

A tavalyi évben magasra téve – önmaga és a szakma előtt – a lécet, elkészítette a Flat/ Síkvidék című albumát a Grencsó Kollektíva. A kiadvánnyal gyorsan be is gyűjtötték a Gramofon – Klasszikus és Jazz magazinnál a 2014 évi „Az év magyar jazz-hanglemeze” díjat. A „gépezet” nem állt meg, a zenekar még emelt a már így is magasan lévő lécen, és elkészítette a Marginal Music / Rétegzene címre keresztelt albumát.

A felvételen a kvartett tagjai (Grencsó István-szaxofon, Hans van Vliet-harsona és pozan, Benkő Róbert-bőgő, Jeszenszky György-dob) mellett közreműködött még rendszeres partnerük, a német basszusklarinétos Rudi Mahall is, valamint a ritmusszekcióban Benkő Róbert mellett még egy bőgős, Hock Ernő is részt vett.

Az új anyag legalább olyan izgalmas, mint amilyen a tavalyi kiadvány volt. Grencsóék zenéje sokrétegű és ebből fakadóan tele van meglepetésekkel, kiszámíthatatlan fordulatokkal. Váratlan újdonságokat hoz, megráz, felkavar, szellemi gazdagságra, teljességre tör, benne felszabadult, előrevivő erő van.

Valamennyi darab Grencsó István szerzeménye, kivételt pusztán a 3. és a 7. kompozíció jelent, melyek közös improvizációk.

Aki teheti, az mindenképpen hallgassa meg a Grencsó Kollektívát élőben is, mert garantáltan egy nem mindennapi élménnyel gazdagodhat, hiszen Grencsó a „zenei őserőt” személyesíti meg a színpadon. Koncerteken, a zenészek rendszeresen olyan készenléti állapotba hozzák magukat, hogy a bennük rejtve élő feszültségek, mozgatóerők is közvetlenül megjelenhessenek, így új, sablonoktól mentes zenét, „eseményözönt” tudnak útjára indítani. Valójában mozgatni akarják az elemi erőket, amik mindenkit mozgatnak.

A lemezen található számok listája:

01. Adj’ Isten! 2:08
02. A margón túlról 8:18
03. Illanó kék 1:13
04. Harmathullás 3:01
05. Kollektív szántás 10:27
06. Lassan a testtel 6:32
07. Illanó sárga 1:00
08. John emlékkönyvébe 9:00
09. Április 13 (Laci emlékére) 8:18
  Összidő: 50:03

 

Kiadó: BMC Records