The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Adam Unsworth-Byron Olson-John Vanore: Balance

A kürtön játszó amerikai muzsikus, Adam Unsworth 2006-ban készítette el a nagy visszhangot kiváltó bemutatkozó albumát az Excerpt This!-t. Az azóta eltelt évek alatt Unsworth a nagyzenekari jazz egyik keresett előadójává vált a tengerentúlon. Nem meglepő, hogy a hivatalosan a jövő év januárjában megjelenő új album, a Balance is sokszereplős produkció. Ugyanis az Adam Unsworth-Byron Olson-John Vanore nevével fémjelzett albumon egy seregnyi muzsikus dolgozott. A háttér információk szerint nagyon hosszú volt a hangzó anyag „érési ideje”, ugyanis a felvételek egy részét már 2009-ben rögzítették. A hangzó anyag ismeretébe kijelenthető, hogy érdemes volt ezt az „utolsó simításokig” eltelt 4-5 évet kivárni.

A lemezen nyolc – többségében – hosszabb lélegzetű kompozíciót találunk. Unsworth és Olson igazságosan megosztották egymás között a munkát, mind a ketten négy-négy művet jegyeznek szerzőként. Jól látszik, hogy mind a ketten szeretik a részlet gazdag, kifejtős tételeket. Unsworth megírta a Flow-t (10:32), Olson pedig a Tilt-be (10:57) sűrítette a gondolatait. A közel egy órányi játékidejű anyagot hallgatva az embernek olyan érzése van, mintha egy filmzene albummal lenne dolga, pedig hivatalosan nem az, de véleményem szerint csak idő kérdése, hogy mikor emelnek be egy-két számot a repertoárból egy új filmbe. Mert aki könnyed dallamokra vágyik, az éppen úgy megtalálja a neki szóló számot, mint aki drámai feszültséget szereti.

Érdemes szétnézni a produkciót jegyző művészek háza táján is, mert ott is sok érdekes dolgot találhatunk. Itt többet között például Olson két korábbi hanghordozójára gondolok, a Sketches of Miles-ra és a Sketches of Coltrane-re.

Aki szereti Gil Evans és Henry Mancini lemezeit annak a Balace címet viselő album is sok örömet fog szerezni.

Közreműködnek:

Adam Unsworth – kürt

Byron Olson – karmester

John Vanore – trombita és szárnykürt

Bobb Mallach – tenor szaxofon

Bill Mays – zongora

Mike Richmond – nagybőgő

Danny Gottlieb – dobok

Byron Olson Chamber Ensembles