The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Alasdair Fraser and Natalie Haas: In The Moment

Kétségtelen, hogy sokféle hangszer alkothat egymással duót, de a fidula (fiddle) cselló párosítás mégsem olyan túl gyakran fordul elő. Nem tudom, hogy a két instrumentum más műfaji közegben együtt hogyan teljesítene, de a kelta-skót zenében kifejezetten jó érzés hallani a kettősüket. A két hangszer megszólaltatói jelen esetben a skót származás Alasdair Fraser és az amerikai, fiatal csellista hölgy, Natalie Haas. A hangszerpárosításon túl a másik különlegessége ennek a formációnak az, hogy mester és tanítványa játszik együtt.

Az ötvenes évei második felét taposó, a tengerentúlon élő Fraser a skót és zenei tradíció ápolása, megmentése érdekében több zenei tanodát is alapított Kaliforniában. Ezek egyike volt az 1984-ben létrehozott Valley of the Moon. Ennek zenei képzőhelynek az ajtaján kopogtatott hajdan az akkor 11 éves Natalie Haas. Aki az ott szerzett élmények hatására egész életére elkötelezte magát a skót és kelta zene mellett. A tanár és a tanítvány az iskola keretein kívüli tényleges együttműködése 2001-2002 környékén kezdődött. Ami gyorsan lemezes formát is öltött, ugyanis 2002-ben megjelent a Legacy of the Scottish Fiddle, Vol 1 címet viselő album. Ami két évvel később a második résszel folytatódott. De, ugyanebben az évben jelent meg az első duó albumuk a Fire & Grace is. A lemez telitalálatnak bizonyult, ugyanis megjelenésének évében elnyerte a „Best Album of the Year int he Scots Trad Music Award 2004” címet. A folytatásra három évet kellett várni. A most bemutatásra kerülő In the Moment 2007-ben került a zenei piacra.
Az album 14 számot felölelő repertoárjában a művek többségét ugyan Alasdair Fraser komponálta de, a csellista hölgy is lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa a zeneszerzői vénáját is (a Between-t Natalie önállóan, a Salamanca-t pedig Fraser-rel társszerzőségben írta). Az említetteken kívül egy tradicionális mű ( a John Macdonald’s) és két feldolgozás, az Alien Ceilidh (Galen Fraser) és a Trip to Pakistan (Niall Kenny) teszi teljessé a kínálatot. Két szerzeményben (a Miss laura Risk és a Rob Fraser’s Welcome to San Francisco) három illetve négy tagúvá bővül a zenei formáció. Az említett számokban Hanneke Cassel zongorája és Eric Rigler skótdudája teszi gazdagabbá az összhangzást.
Az elhangzó felvételek között éppúgy találhatunk lassú lírai darabok, mint a lábat mozgásra ösztönző tételeket. Ez a lemez garantáltan közelebb viszi a hallgatót az időtlen kelta, skót zenei világhoz.

Diszkográfia:
Legacy of the Scottish Fiddle, Vol 1 (2002)
Legacy of the Scottish Fiddle, Vol 2 (2004)
Fire & Grace (2004)
In the Moment (2007)

Értékelés (Rating)
Külső megjelenés (Art & Design): 10/8
Belső (zenei) tartalom (Music & Lyrics): 10/8
Előadás (Performance): 10/8
Hangzás (Sound Fidelity): 10/8
Műsoridő (Total Time): 60:30

Kiadó: Culburnie Records (USA)
Honlap: www.alasdairfraser.com valamint www.nataliehaas.com