The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

B.J. Jansen: Ronin- The Masterless Samurai

Habár az amerikai szaxofonos, B. J. Jansen még csak a harmincas évei elején jár, már elmondhatja magáról, hogy készített néhány, színvonalas albumot. A muzsikus a lemezes világba a The Movement 1 illetve a The Movement 2 címet viselő albumaival lépett be 2008-ban. Folytatásként egy évvel később megjelent a Reflection Of A New World, majd 201-ben a Syracuse Connaction. A She Do What She Do 2011-ben került a lemezboltok polcaira, most pedig itt van a friss anyag, a Ronin- The Masterless Samurai. A repertoárjában 9 saját szerzeményt felvonultató album felvételei a tavalyi év őszén New York-ban készültek.

 

Az ősi Japánban a szamurájokat harcra képezték ki, feladatuk az volt, hogy megvédjék hűbérurukat. Joguk volt ölni, bárkit meggyilkolhattak, de ez nagy felelősséggel járt, ezért a szamuráj mindig szellemileg érett ember volt, aki a bushidót, a harcos útját követte, melynek legfontosabb értéke a hűség, a hűbérúr iránti lojalitás. A japán harcosok erkölcsi kódexét Hagakure-nak nevezzük. A szamuráj egyszerre volt harcos és művész. Mivel a fő feladatuk a harc, a személyvédelem volt, ezért nagy szégyent jelentett, ha a gazdájukat mégis megölték. A gazdátlan szamurájok kóboroltak az országban, zsoldosnak szegődtek, vagy útonállásból próbáltak tengődni. Az ilyen harcosokat többé nem hívták szamurájoknak, ronin-nak nevezték őket… Az amerikai muzsikus – saját bevallása szerint - nagy kedvelője a távol keleti kultúrának és nagy hatással volt rá a ronin-ok harcossága, műveltsége és filozófiája. Az új album elkészítéséhez is ők jelentették Jansen számára az inspirációt. Az előbbi gondolatok alapján bizonyára sokan úgy vélik, hogy egy keleti zene lemezzel van dolguk. Pedig a valóság más a Ronin- The Masterless Samurai egy jazzalbum. Olyan dallamokat álmodott meg Jansen amelyekhez leginkább egy éjszakai nagyváros fényeit lehetne „társítani”. Többnyire ehhez hasonló zene szól pl. az amerikai filmek azon jelenetei alatt, amikor a főhős végiggördül autójával az esti New York utcáin.
Összességében elmondható, hogy Jansen jó muzsikusok talált a szerzeményei tolmácsolásához és egy szerethető korongot készített.

Közreműködnek: B.J. Jansen: szaxofon, Mamiko Watanabe:zongora, Mike Boone: nagybőgő, Amanda Ruzza: basszusgitár, Chris Beck: dobok, Dorota Piotrowska: dobok.

A lemezen található számok listája:
01. Ronin
02. Rose for Noriko
03. Best Fiend
04. The Cost
05. Blues for C.P.
06. Manhattan Trane'in
07. Brother Sid
08. Diamonds for Lil
09. The Code

Honlap: www.bjjansen.com