The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dr. Lonnie Smith: Evolution

Amikor a jazz és az orgona kifejezés találkozik, akkor előbb vagy utóbb felbukkan Dr. Lonnie Smith neve is, ami nem véletlen, hiszen a muzsikus már hosszú évtizedek óta a hangszer meghatározó képviselőjének számít a műfajon belül. Káprázatos játékát már több alkalommal is megcsodálhatta a hazai közönség.

Smith 1967-ben készítette a bemutatkozó albumát Finger Lickin’ Good-t, a Columbia-nal, aztán következett egy termékeny korszak a Blue Note-nál. Ennek a „nyitó darabja” a Think! volt 1968-ban, majd ezt a Turning Point (1969), a Move Your Hand (1969), a Drive (1970) és a Live at Club Mozambique (1970) követte. A következő évtizedek során a muzsikus több lemezcégnél is megfordult és számos albumot készített. A Blue Note-hoz 2014-ben tért vissza, mégpedig a kiadó fennállásának 75. évfordulója kapcsán a Kennedy Centerben tartott nagyszabású születésnapi ünnepségnek volt aktív résztvevője. Vélhetően akkor rakták le a közös jövő alapjait is. Ennek az együttműködésnek az első eredménye a most megjelent Evolution című album. A lemezen hét szám kapott helyet, de a kevésnek tűnő tétel ne tévesszen meg senkit, hiszen bő egyórányi műsort „véstek” a korongba. A kompozíciók többségét Smith jegyzi szerzőként, kivételt csak két örökzöld, a „Straight No Chaser” (Thelonious Monk) és a „My Favorite Things” (Oscar Hammerstein II-Richard Rodgers) jelent.

Az Evolution egy nagy létszámú, jól ismert muzsikusokból álló gárda produkciója, egy magas szintű csapatmunka eredménye.

A „Hammond király” Dr. Lonnie Smith fiatalemberként hagyta el a Blue Note-ot és most sok évtizednyi tapasztalattal a háta mögött, bölcs zenészként tért vissza. Az új lemezével ismét bebizonyítja (nem mintha az őt ismerők nem lennének vele tisztában), hogy mindent tud a hangszeréről és természetesen a jazz ill. soul műfajokról. Minden valamirevaló lemezgyűjteményben ott a helye ennek az albumnak.

Közreműködnek: Dr. Lonnie Smith: Hammond B-3 orgona, billentyűsök (6, 7); Robert Glasper: zongora (1); Joe Lovano: G mezzo szoprán szaxofon (2), tenor szaxofon (3); Johnathan Blake: dobok; Joe Dyson: dobok (1-3, 5, 7); Jonathan Kreisberg: gitár; Keyon Harrold: trombita (1); Maurice Brown: trombita (2, 3, 5); John Ellis: tenor szaxofon (1, 2, 5), basszus klarinét (3), fuvola (7);

A lemezen található számok listája:

  1. Play It Back
  2. Afrodesia
  3. For Heaven’s Sake
  4. Straight No Chaser
  5. Talk About This
  6. My Favorite Things
  7. African Suite