The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Esbjörn Svensson Trio: Viaticum / Live in Berlin

Az igényes zenék gazdag kínálatát szállító Hangvetőnek a német ECM Records után ismét egy „nagy hal akadt a horgára”, ugyanis most már ők látják el az audiophile kiadványai révén népszerű másik német lemezcég, az ACT Music hazai képviseletét is. Ennek köszönhetően a főként jazz profilú cég összes kiadványa (CD és LP) könnyen hozzáférhetővé válik minden lemezgyűjtő számára.

Az ACT kínálatában olyan izgalmas albumokat találhatunk, mint pl. a svéd jazz zongorista, Esbjörn Svensson zenekarának a lemezei.

Az Esbjörn Svensson Trio-t (E.S.T.) 1990-ben alapított – Dan Berglund (nagybőgő) és Magnus Öström (dobok) társaságában a zongorista. A zenekar közel egy évtizedet dolgozott azért, hogy a nevük az országhatárokon túl is márkanévvé váljon. Persze addigra otthon már mindent elértek, ugyanis Svensson 1995-ben és a rákövetkező évben is elnyerte az Év jazzmuzsikusa címet Svédországban. 1998-ban pedig az Év dalszerzője lett, a triója Winter in Venice című albuma 1997-ben elnyerte a svéd Grammy díjat. Az E.S.T. számára az 1999-es From Gagarin’s Point of View című album hozta meg az első nemzetközi sikert. A zenekar népszerűsége a mai napig töretlen, annak ellenére, hogy Svensson tragikus búvárbalesete 2008-ban pontot tett a trió történetének végére. Szerencsére számos kiadatlan E.S.T. felvétel van még az ACT tarsolyában, vagyis a legenda még sokáig tovább él. Ilyen kuriózumnak számít a közelmúltban a boltokba került 4 lemezes LP-box is ami - Live in Hamburg címmel - a legemlékezetesebb koncertfelvételeket gyűjti egybe. Remekül illeszkedik bármelyik jazz gyűjteménybe a The E.S.T. Platinum Edition címet viselő kiadvány is ami két lemezt foglal magába. Az első korong stúdió anyag Viaticum címmel, a második pedig – ahogyan a címe is mutatja, Live in Berlin – élő anyag.

Nem csak azért van erős kapcsolat a két korong között, mert ugyanazok a zenészek játszanak mind a kettőn. Hanem, azért is, mert az élő anyag döntően a stúdióalbum kompozícióira épül. Az öt felvételből három (az „A Picture Of Doris Travelling With Boris”, az „In The Tail Of Her Eye” és a „The Unstable Table & The Infamous Fable”) a Viaticum-on is szerepel. A „The Rube Thing”-et és az „All The Beauty She Left Behind”-ot viszont nem találhatjuk meg a kilenc számos stúdióalbumon. Az E.S.T. ebben a műsorában (is) remekül kiaknázza a zongora-bőgő-dob felállásban rejlő lehetőségeket, olyan, igényesen gondozott és remekül hangszerelt kiadványról van szó ami méltán követel magának helyet a jazzlemez gyűjteményekben. Az albumot közönség mellett a szakma is elismeréssel fogadta és ennek köszönhetően a muzsikusok elnyerték vele a „German Jazz Award”-ot.

Közreműködnek:

Esbjörn Svensson – zongora

Dan Berglund – nagybőgő

Magnus Öström – dobok